Sunt total nevinovat!

   

Aceasta este declaratia pe care ne-a dat-o ieri dimineata primarul PSD al comunei Corbeni, Daniel Dincuta.

Dupa cum se stie deja, dumnealui impreuna cu fostul coleg de partid Daniel Ungureanu, care a demisionat din functia de consilier local prin februarie, ajungand in fruntea organizatiei comunale a PDL, au primit condamnari de cate 12 ani prin Hotararea nr. 104/2011, pronuntata vineri de Judecatoria Curtea de Arges. Cei doi fusesera judecati pentru infractiuni de coruptie (Legea nr. 78/2000), art. 290 Cod penal. In fapt era vorba despre modul in care s-au obtinut de la APIA subventiile pentru pasuni aferente anului 2007 si mai ales cum au fost folosite. Instanta de judecata a ajuns la concluzia ca exista elemente constitutive ale unor infractiuni si le-a dat celor doi si o interzicere a drepturilor civile pentru perioade de cate 7 ani. Cum Ministerul Agriculturii, prin APIA, s-a constituit parte civila, vor trebui si sa returneze sume considerabile de bani.

"Astazi facem recurs!"

Primarul Daniel Dincuta a declarat ca impreuna cu Daniel Ungureanu va uza de dreptul la recurs, prin avocatii fiecaruia. "Toti primarii, cu deosebire cei din PSD, cautam atunci posibilitati de a nu pierde subventiile pe pasuni. S-a mers pe o schema comuna, care ni s-a recomandat de la Consiliul Judetean si a fost agreata de APIA, fapt pe care apoi nu l-a mai recunoscut. De aceea ma astept ca dupa ce am fost eu condamnat, acelasi lucru sa se intample si cu alti primari. Tin sa precizez faptul ca banii obtinuti de la APIA au fost virati in conturile primariei si au fost folositi strict pentru intretinerea pasunilor, pentru imprejmuiri ale acestora, inclusiv in zona montana, unde s-au facut podete, gabioane si alte lucrari necesare. In timpul procesului, am cerut expertiza si evaluarea lucrarilor executate din banii primiti, dar n-am fost luat in seama. De asemenea, va rog sa notati ca am primit apoi 650 milioane lei vechi suplimentar, subventie pe mediu, bani aflati in buget si necheltuiti. Repet: ma consider nevinovat si imi voi apara drepturile pana in panzele albe!"

Primarul Dincuta ne-a pus la dispozitie o Rezolutie a Parchetului de pe langa Judecatoria Curtea de Arges, din data de 23.02.2010, prin care procurorul Corina Magraon da neurmarire penala pentru dumnealui si Daniel Ungureanu. Citat: "Consilierii locali au fost de acord cu arendarea izlazurilor comunale pentru a se primi subventie de la APIA, inclusiv cu persoana arendasului Ungureanu Daniel, paznicul de pasune al comunei. Intr-adevar, subventia acordata de APIA, in valoare de 225.595,73 lei, a intrat si este disponibila in contul Primariei comunei Corbeni".

Scurt istoric

Daniel Ungureanu a depus cererile la APIA pentru subventiile pe pasuni in aprilie si mai 2007, atribuindu-si (potrivit rechizitorului procurorilor) calitatea nereala de utilizator (pentru ca banii trebuiau sa ajunga, potrivit normelor europene, direct la crescatorii de animale). Era vorba despre o suprafata de 1.744,91 ha teren pasune, pentru care a depus contractul de arendare nr. 10/31.05.2007, pe care primarul Daniel Dincuta l-a semnat cu imputernicirea Consiliului Local. "Consilierii locali mi-au spus atunci sa fac ceea ce trebuie pentru a nu pierde banii!", ne-a declarat ieri acesta. Drept urmare, Ungureanu a obtinut ca arendas suma de 160.994,37 lei (circa 48.639 euro) din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). In 25 iunie 2008, banii au fost virati in contul primariei (si se gaseau acolo si in 23.02.2010, vezi Rezolutia Parchetului).

S-au facut reclamatii, s-au declansat anchete, dar acestea n-au schimbat politic situatia la alegerile din 2008 si Daniel Dincuta a fost reales primar pe lista PSD.

Ca sa n-o mai lungim, cazul a intrat si in atentia DNA si in octombrie 2010 s-a decis trimiterea dosarului in instanta, spre judecare. La instanta de fond, dupa cum v-am mai spus, primarul si fostul consilier local au primit condamnari de cate 12 ani de puscarie, pentru ca s-a considerat ca banii primiti de la APIA au fost folositi pentru plata unor lucrari si prestari servicii efectuate de catre agenti economici. Prin Hotararea nr. 104/2011, inculpatii sunt obligati sa plateasca in solidar suma de 305.186,03 lei, din care 224.672,43 lei debit principal, iar 80.513,60 lei - accesorii la acesta. La suma se vor adauga accesoriile (penalitatile) aferente pana la data achitarii integrale a debitului. Totodata, s-a decis mentinerea masurii asiguratorii a sechestrului penal asupra bunurilor mobile si imobile ale celor doi, instituit prin Ordonanta nr. 133/P/2008 din 16 iunie 2010 de catre procuror, pana la concurenta sumei datorate de acestia partii civile (Ministerul Agriculturii prin APIA). Daniel Dincuta si Daniel Ungureanu sufera, dupa cum am mai spus, si interdictie la drepturi civile pe perioade de cate 7 ani. Amandoi insa, ne-a asigurat primarul, isi vor apara nevinovatia pana la CEDO. Vom urmari evolutia cazului si va vom tine la curent.
Marti, 07 Iunie 2011, ora 00:16
Sursa: Arges Expres

Articol citit de 534 ori


Arges Expres
Cele mai citite stiri
Varul lui Florin Calinescu s-a spinzurat
Varul lui Florin Calinescu s-a spinzurat O tragedie a avut loc, vineri, in comuna Babana, acolo ...
Livada de lamai din Slobozia, o afacere care-ti lasa acru in gura si dulce in buzunare
Tweet Dl Sandu este instructor auto la Pitesti si are un hobby care-ti lasa acru in gura: ...
Pariu ca Simfonia o sa dispara?
Pariu ca Simfonia o sa dispara? Oameni care nu au auzit pina acum de Simfonia Lalelelor, oameni ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor