Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa de azi: Europarlamentari cu greutate aruncati de pe liste

Marti, 31 Martie 2009, ora 07:35
2794 citiri
Presa de azi: Europarlamentari cu greutate aruncati de pe liste

Liste romanesti pentru alegeri europarlamentare, titreaza Jurnalul National in editia de marti. Principalele partide propun atat nume noi, cat si consacrate pentru a ocupa fotoliul de euroales. PNL si PD-L si-au finalizat luni listele cu candidatii pentru alegerile europarlamentare de la 7 iunie.

PSD inca mai discuta, candidatura Laviniei Sandru fiind marul discordiei. Daca Ion Iliescu spune ca Sandru nu are ce cauta pe lista, Mircea Geoana ii mai da o sansa: sa se inscrie in PSD.

In ceea ce priveste candidatii PC, liderii PSD vor avea, potrivit lui Geoana, o discutie cu conducerea conservatorilor pentru a pune de acord prevederile aliantei si criteriile PES potrivit carora pe lista pentru europarlamentare trebuie sa se regaseasca doar candidati care sunt afiliati la PES.

Europarlamentari cu greutate aruncati din cursa de Bruxelles, noteaza Gardianul. Principalele partide parlamentare si-au definitivat, in linii mari, listele de candidati pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Capete de lista sunt Theodor Stolojan (PD-L), Adrian Severin (PSD) si Norica Nicolai (PNL). Printre marii exclusi de pe locurile considerate eligibile se numara liberalii Daniel Daianu si Adrian Cioroianu, democrat-liberalii Maria Petre, Alexandru Nazare sau fostul ministru al Integrarii Ene Dinga.

Si la social-democrati ar putea exista surprize, surse din partid afirmand ca nu sunt agreati de conducerea partidului Adrian Severin (care are un sprijin sustinut din partea PES), dar si Corina Cretu, care figura intr-o pozitie inferioara aspiratiilor sale.

Presedintele PD-L, Emil Boc, a anuntat, ieri, dupa sedinta Colegiului Director, principalii candidati ai partidului pentru europarlamentarele din 7 iunie. Astfel, primii 5 concurenti sunt: Theodor Stolojan, Monica Macovei (care s-a inscris in partid), Cristian Preda, Traian Razvan Ungureanu si Marian Jean Marinescu.

Printre cei 15 considerati eligibili de liderul PD-L Gheorghe Flutur se mai gasesc Sebastian Bodu, Rares Niculescu, Oana Antonescu si Constantin Dumitriu. Nici latura "independenta" a PD-L nu a fost neglijata. Cu alte cuvinte, Elena Udrea a declarat ca este dispusa sa doneze bani pentru a o ajuta pe Elena Basescu in campanie.

Gandul ne spune Cine va ajunge "cu certitudine" la Bruxelles. Principalele trei partide PD-L, PSD si PNL si-au stabilit, luni, in linii mari, candidatii cu care vor defila spre Bruxelles. Pedelistii mizeaza pe 11 locuri "sigure", pesedistii pe 10, iar liberalii pe sase.

Tot luni s-au facut primele estimari referitoare la costuri. Ele vor fi mai mici decat la parlamentarele din toamna si vor fi impartite de partide si de candidati. Corina Cretu (PSD) spune ca, spre deosebire de euroalegerile precedente, acum candidatii care au reusit sa prinda un mandat la Bruxelles (fie el si incomplet) au strans o suma consistenta pentru a-si plati din costurile de campanie.

Un salariu de eurodeputat se ridica la 7.000 de euro pe luna. Valeriu Zgonea, insarcinatul PSD cu problemele privind campania electorala pentru europarlamentare, a declarat ca partidul nu va plati foarte mult pentru promovare. Si pedelistii sunt de parere ca aceasta campanie va fi cea mai ieftina.

Daca in prezent banii se cheltuiau pe doua fronturi - o parte plecau la centru, o parte ramaneau pentru finantarea la nivel local, pentru alegerile din 7 iunie democrat-liberalii se gandesc ca totul sa se faca centralizat, adica toti banii sa ajunga la Bucuresti. Cei nemultumiti de locurile primite nu se vor grabi insa sa cotizeze.

Romania libera in prezinta pe Eligibilii de pe euroliste. Pe fondul scaderii interesului fata de scrutinul europarlamentar, principalele partide au intocmit liste, programul electoral fiind lasat pe mai tarziu. Se intalnesc deja contraste ciudate.

Daca PSD nu refuza propunerea PC, ii vom vedea in campania electorala atat pe Monica Macovei, intransigentul fost ministru al Justitiei, propusa de PD-L, cat si pe Codrut Seres, trimis exact luni in judecata pentru tradare, dar cu o candidatura sustinuta puternic de Dan Voiculescu pentru listele PSD.

Colegiul Director al PD-L a votat, cu numai doua abtineri, componenta listei pentru alegerile europarlamentare. Lista este deschisa, in ordine, de Theodor Stolojan, Monica Macovei, Cristian Preda, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu si Iosif Matula.

In cazul primilor cinci candidati de pe lista, principalele criterii care au fost luate in calcul sunt notorietatea si activitatea anterioara a candidatilor. Pentru urmatorii plasati pe pozitii eligibile a contat mai mult sustinerea filialelor din care provin.

Adrian Cioroianu si Daniel Daianu nu figureaza pe listele PNL pentru euroalegeri. Validarea listei liberale ar fi trebuit sa se produca in cadrul Congresului extraordinar al PNL. Procedura a fost insa amanata la cererea noului lider, Crin Antonescu, acesta invocand oboseala delegatilor determinata de prelungirea lucrarilor pana tarziu in noapte.

In ciuda criticilor lui Ion Iliescu, Lavinia Sandru primise termen din partea organizatiei sustinatoare, cea de Bistrita Nasaud, ca pana luni sa se inscrie in PSD si sa ramana in acest partid (ea anuntase ca doar candideaza si apoi se intoarce la PIN) daca doreste sa candideze pe listele social-democrate. Propunerea filialei nu i s-a parut lui Ion Iliescu o idee buna, el precizand ca inscrierea de azi pe maine nu este o solutie si ca inseamna, de fapt, o intrare obscura pe usa din dos.

Iliescu: "Ce are sula cu subprefectura?", scrie Evenimentul Zilei. Schimb de replici amuzant intre Mircea Geoana si Ion Iliescu. Cei doi s-au contrat, luni, in sedinta Biroului Permanent al PSD pe subiectul candidaturii Laviniei Sandru.

Din nou, presedintele de onoare al PSD si-a expus cu vehementa opozitia. Pentru a-i plati polita pentru o declaratie recenta, Geoana l-a zgandarit cu o ironie: "De ce nu l-am pune si pe Crin Antonescu pe lista PSD?".

Remarca il viza pe Iliescu care se exprimase elogios la adresa lui Crin Antonescu, "un nobil intelectual", pe care si "l-ar dori in PSD". Destul de iritat, Iliescu i-a replicat tot cu o intrebare: "Dar ce are, Mircea, sula cu subprefectura?"

Discutia nu a mai continuat pentru ca devenise clar ca Lavinia Sandru nu are niciun fel de sustinere in PSD pentru a candida la Parlamentul European. Liderii PSD au fost iritati mai ales de ultima declaratie a liderului PIN. Lavinia Sandru afirmase ca se va inscrie in PSD dar va reveni in PIN imediat dupa ce va fi aleasa europarlamentar.

Iliescu: Mai bine Elena decat Lavinia, scrie Ziua. "Mai bine o invitam sa candideze pe lista PSD pentru europarlamentare pe Elena Basescu decat pe Lavinia Sandru", le-a spus luni Ion Iliescu colegilor din conducerea social-democrata.

Pesedistii au decis luni ca toti candidatii pentru Parlamentul European (PE) trebuie sa fie membri de partid, iar cap de lista va fi Adrian Severin. In schimb, liberalii au decis ca fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu si fostul ministru de Finante Daniel Daianu nu-si mai gasesc locul pe lista. La PD-L, primele cinci pozitii sunt ocupate de oamenii sefului statului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#candidati Parlamentul European, #lista candidati europarlamentare , #alegeri europarlamentare