"Asta este ultimul tren al schimbarii" - Interviu cu tanarul care a mobilizat medicii din strainatate pentru #Colectiv, devenit candidat al PNL

Marti, 06 Decembrie 2016, ora 16:13
28639 citiri
"Asta este ultimul tren al schimbarii" - Interviu cu tanarul care a mobilizat medicii din strainatate pentru #Colectiv, devenit candidat al PNL
Foto: Facebook/ Pavel Popescu

Unul dintre tinerii cei care s-au implicat in rezolvarea situatiei ranitilor de dupa tragedia din #Colectiv a decis sa intre in lupta si pentru alegerile parlamentare, deoarece crede ca este "ultimul tren al schimbarii".

Pavel Popescu, economist in varsta de 29 de ani, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre proiectele pe care le are pentru tinerii din Romania si pentru diaspora.

Dupa ce a trait in ultimii 5 ani la Oslo, Pavel considera ca lipsa de incredere este cel mai mare defect al Romaniei.

Nu in ultimul rand, Pavel Popescu ne-a vorbit despre neajunsurile sistemului de sanatate din tara noastra, unul pe care il considera "putred".

Cum ati decis sa candidati la parlamentare? Cine si cand v-a invitat sa candidati? Care au fost motivele pentru care v-au chemat? Si de ce PNL?

Am fost sunat intr-o seara, in timp ce eram in Oslo, de filiala PNL de Timis, de secretarul filialei. Ulterior, am fost contactat de presedintele filialei, de dl Nicolae Robu, si de dna presedinte Alina Gorghiu, care a deschis oficial invitatia. Asta s-a intamplat in urma cu aproximativ 6 saptamani, cu 2-3 saptamani inainte de miting.

Recunosc ca am fost surprins si atras de aceasta invitatie si am avut mai multe ganduri de a ma implica in ultimii doi ani in Romania, din punct de vedere politic. Am simtit nevoia de a face ceva.

Intr-adevar, au mai existat invitatii din partea altor partide in acest an, oarecum similare, ca ar dori sa ma aiba pe lista lor, dar aceasta invitatie a fost pura si simpla, deschisa.

Argumentarea lor a fost faptul ca ar vrea sa reformeze acest partid. Acesta este si motivul pentru care am intrat in partid si am acceptat aceasta invitatie, deoarece am avut onoarea sa stau pe lista cu oameni pe care ii cunosc, oameni noi care n-au mai facut politica, si acesta cred ca a fost argumentul suprem.

Am simtit o deschidere din partea PNL, in care nu mai speram, o spun cu toata sinceritatea. Uitandu-ma la climatul politic al zilelor noastre, nu mai speram ca partidele mari din Romania, gen PSD, PNL, s-ar putea reforma.

Acestea au fost motivele pentru care am acceptat invitatia si, desigur, pentru ca sunt de dreapta, si pentru ca PNL este partid istoric. Nu pot concepe ca in Romania acest partid sa-si piarda identitatea si liberalismul din Romania sa piara. Asa am luat aceasta decizie de a lua parte la reformarea lui.

Ce faceati cand erati in Oslo? Cum ati ajuns acolo?

Am ajuns in Oslo in urma cu cinci ani, in vizita la niste prieteni, intr-un weekend, moment in care m-am hotarat sa raman definitiv acolo. Mi-a placut enorm acest climat perfect de acomodare a unui strain intr-o tara, in sensul ca tara respectiva ii ofera, din pacate, oportunitati mai bune decat in tara lui. Desigur, e atractiv acest lucru.

In momentul in care am ajuns acolo, nu am reusit sa-mi gasesc un job in domeniul meu de expertiza - sunt economist de meserie. Am si o anumita experienta in domeniul IT, pentru ca am activat si in domeniul IT, dar mi-a fost foarte greu sa gasesc un job acolo, tinand cont ca nu cunosteam limba norvegiana deloc.

Am intrat intr-o agentie de recrutare de personal in Oslo si, in putin peste un an, am ajuns sa fiu asistentul unui project manager intr-un proiect de dezvoltare. Am lucrat in diferite proiecte, dupa care am decis sa ma invidualizez, sa lucrez pentru mine insumi si sa ies din acel sistem, pentru ca, desi castigam foarte bine, nu era aria mea de expertiza.

Si am inceput sa dau consultanta IT, ulterior mi-am deschis o firma de consultanta business pentru investitorii norvegieni care vor sa vina in Romania si cei romani care vor sa intre in mediul de afaceri scandinav.

Cumulat cu acest lucru, am devenit si reprezentant al Camerei de Comert Norvegiano-Romane de acolo, care este o Camera de Comert foarte bine pusa la punct, si am devenit membru al board-ului. In paralel cu aceasta, prin firma pe care am creat-o, am deschis si o divizie de recrutare de personal.

Asta inseamna ca va va fi usor sa va mutati in Romania, in cazul in care veti avea succes la parlamentare?

Nu neaparat, nu imi este deloc usor sa ma mut in Romania. Recunosc ca decizia pe care am luat-o in urma cu doua luni a fost una nebuneasca, dar este o decizie pe care mi-o asum. Am simtit cand am luat aceasta decizie ca este ultimul tren al schimbarii. Cred ca pe 11 decembrie este ultima noastra sansa. Nu spun ca Romania nu va avea sanse sa se schimbe niciodata, dar cred ca in aceste zile este ultimul moment in care romanii pot decide daca vom merge inainte sau vom sta pe loc, cum am stat in toti acesti ani.

Tranzitia mea de acolo este in desfasurare. Am familia in Oslo, parintii mei locuiesc in Oslo - s-au mutat in urma cu trei ani -, sotia este inca in Oslo. Va dati seama ca este foarte greu sa faci o tranzitie a vietii tale din ultimii 5 ani spre Romania, intr-o luna, in doua luni. Am contracte semnate, am chirii, am o intreaga viata si istorie acolo, in Norvegia.

Dar eu, personal, asumandu-mi aceasta decizie, am facut tranzitia, sunt aici in Romania.

Ce planuri aveti pentru activitatea din Parlament? Odata ce ati ajunge deputat, la ce proiecte de lege va ganditi, la ce initiative? Ce sa faceti efectiv pentru oameni?

Am doua proiecte mari in doua zone pe care as vrea sa ma focusez. Una si cea mai importanta este zona tinerilor, zona celor ca mine, zona acelor tineri care nu au sprijinul statului, din pacate, in aceste zile.

Suntem foarte deficitari in a ne sprijini tinerii si studentii romani si acesta este un lucru extrem de negativ pentru viitorul tarii noastre. Aceasta este prima zona spre care am sa ma indrept, in cazul in care voi intra in Parlament si aici as sustine initiative legislative pentru tineri.

Vreau sa va dau cateva exemple: vreau sa sustin mediul antreprenorial din Romania, as sustine educatia antreprenoriala care ar individualiza si ar responsabiliza o multime de tineri plini de talente in aceste zile in Romania. Traim in secolul XXI si, fiind printre primii exportatori pe piata IT din Europa, avem sansa de a crea niste afaceri de la zero, dezvoltand astfel mediul antreprenorial din Romania.

A doua mare zona pe care as vrea sa activez este diaspora. Pe mine, personal, ma doare sufletul cand vad aportul diasporei in tara noastra, care din pacate nu este recunoscut. In ultimii 5 ani, daca nu ma insel, am avut un impact bugetar al diasporei situat undeva la 50 de miliarde de euro, ceea este extrem de mult. Este o cifra foarte mare si este un impact bugetar pozitiv.

Asta inseamna ca toti cei care am locuit si locuim acolo trimitem bani in tara, venim in tara, ne cheltuim bani in tara, ne facem concedii aici, incurajam turisti straini sa vina aici. Facem o reclama a tarii noastre care conteaza.

Acesti romani care traiesc in diaspora au fost uitati in toti acesti ani, au fost insultati de politicienii care ne-au condus si care ne conduc, au fost lasati la urma, la margine, au fost descurajati sa voteze, au fost impiedicati sa voteze. Si aceasta voce a diasporei este din ce in ce mai importanta, deoarece romanii care traiesc acolo cunosc foarte bine diferentele majore intre Romania care a stat pe loc si o tara dezvoltata, care ar trebui sa arate la standardele europene.

Astfel de romani pot face diferenta si toti acesti romani vor sa se intoarca acasa. Am vrut mereu sa ma intorc acasa, orice roman vrea sa se intoarca acasa, dar e foarte greu sa faci niste sacrificii, in conditiile de astazi. De asta as vrea ca diaspora sa aiba un cuvant din ce in ce mai important de spus in ecuatia reconstructiei Romaniei.

Lumea v-a cunoscut in contextul tragediei de la #Colectiv. Ce spuneti despre sistemul de sanatate din Romania? Aproape ca nu trece luna fara un scandal important in acest sistem. Ce ar trebui schimbat, de unde ar trebui inceput in Sanatate?

Momentul #Colectiv m-a facut sa ma gandesc serios la a ma implica din punct de vedere politic - si ne-a facut pe tot mai multi, inclusiv pe cei care am iesit atunci in strada -, deoarece atunci am realizat ca un politician poate pune mai presus interesele unui partid decat viata unui pacient.

Sistemul de sanatate din Romania este probabil unul dintre cele mai putrede sisteme si ministere din toate pe care le avem. Reforma si reconstructia lui sunt atat de dificile si de incalcite incat n-as putea sa arat cu degetul "de aici ar trebui sa inceapa".

Reforma sistemului de sanatate este foarte complexa si depinde de fiecare persoana implicata. Si ma refer aici la pacienti, la asistente, la medici, la manageri, la directori, si toti membrii corpului Ministerului Sanatatii, pana la ministru.

Ceea ce vad in aceste zile as putea sa impart in doua sfere total diferite - una negativa si una pozitiva.

Sfera negativa o reprezinta aceste evenimente care apar zi de zi si din pacate nu avem ce face, trebuie sa le infruntam. Sfera pozitiva este insusi faptul ca astfel de evenimente vin la suprafata si putem sa vedem cu adevarat ce se intampla.

Eu zic ca traim niste timpuri diferite, pentru ca astfel de lucruri au stat ascunse ani de zile. Astfel de lucruri nu erau cunoscute de pacient, de cetatean, pentru ca interesele celor care au sifonat acesti bani in Ministerul Sanatatii au fost mult mai puternice decat interesele noastre, ale pacientilor si ale cetatenilor.

Ceea ce vad in aceste zile ma bucura intr-un fel, ca putem sa punem degetul pe rana si sa spunem "Da, asta trebuie schimbat". Dar, pe de alta parte, trebuie sa acceptam realitatea. Rezolvarea unei probleme incepe prin insasi recunoasterea ei. Ministrul Sanatatii face o treaba excelenta prin asumarea realitatii cu care ne confruntam in acest minister si acesta este punctul de plecare.

Dar aici totul depinde de fiecare in parte, de atitudinea noastra, de mentalitatea noastra. De exemplu, mentalitatea pacientilor trebuie sa se schimbe - ar trebui sa se gandeasca (sic!) ca un plic dat medicilor reprezinta un act de coruptie. Medicii ar trebui sa se gandeasca la fel.

Asistentele ar trebui sa se gandeasca ca spalarea simpla pe maini cu apa si sapun poate, de exemplu, reduce riscul infectiilor nosocomiale. Acestea sunt cateva exemple concrete care ar putea duce la reconstructia treptata a acestui sistem. Directorii si managerii de spitale ar trebui sa se opreasca - ma refer la cei care au fost implicati in scandaluri - din furtul banului public.

Primarii care inaugureaza spitale fara nicio strategie, fara niciun scop, spitale care sunt inaugurate si raman inchise, cu aparaturi de milioane sau zeci de milioane de euro, ar trebui sa realizeze si sa constientizeze cu toata seriozitatea ca nu este vorba despre cheltuirea banului public si bataie de joc fata de banul public, ci este vorba mai presus decat orice de viata unui pacient.

Ce altceva ii lipseste Romaniei in acest moment, care este cel mai mare defect pe care il are?

Cel mai mare defect pe care il are Romania in momentul de fata este lipsa de incredere. Romania este o tara subminata, din cauza faptului ca increderea ei a fost subminata. Uitandu-ne la intregul climat in care traim - politic, social -, realizezi cu tristete ca increderea este elementul esential care ar putea reporni aceasta constructie treptata a Romaniei, deoarece absolut nimeni nu mai are incredere in nimeni.

Nu mai avem incredere in politicieni, in oameni, in noi insine macar. Lipsa de incredere este problema cea mai grava a acestei societati. Si repararea acestei lipse de incredere nu poate incepe decat prin asumarea unui risc de a avea incredere din nou. Si acest risc este foarte, foarte greu de asumat de fiecare dintre noi, dar zic ca nu este imposibil.

Chiar si in acest climat, aveti modele de oameni politici sau din alt domeniu, din Romania?

As putea spune ca am facut multe greseli de-a lungul vietii ca tanar, facandu-mi modele din politicieni sau din oameni. Biblia spune ca "Vai de cel ce se increde in om!".

Din punct de vedere politic in Romania, nu pot sa spun ca am modele, dar l-as da totusi ca exemplu pe premierul Dacian Ciolos, care este unul dintre cei care m-au facut sa iau decizia de a accepta invitatia PNL de a intra in politica.

Am o experienta personala cu el vizavi de cazul #Colectiv si toate chestiunile punctate pe care noi, grupul de voluntari, i le-am cerut in ultima intalnire pe care am avut-o cu el au fost rezolvate in mai putin de 12 ore.

Ce v-a spus dl Ciolos? Ce sfaturi v-a dat?

Dl Ciolos nu mi-a dat sfaturi personal, dl Ciolos a fost natural si, in discutiile pe care le-am avut, in intalnirile din acele zile cu el, am ramas pur si simplu extrem de placut surprins de franchetea, naturaletea, sinceritatea, onestitatea si modul de tratare a oamenilor pe care dl Dacian Ciolos le are.

Am putut sa vad, stand la masa cu dl Ciolos, ca inainte de limbajul politic de lemn pe care multi si-l asuma in aceste zile, acest premier a avut curajul sa-i spuna unui fost ministru al Sanatatii ca a gresit si ca trebuie sa schimbe acest lucru si sa rezolve acea problema X pana maine, de fata cu niste oameni din societatea civila. Sunt niste lucruri pe care le vezi rar in Romania. Sunt lucruri in care nu mai speri si sunt politicieni cu un mod de comportament clasic al politicianului, de care noi cu totii ne-am saturat.

Cand vezi oameni normali, care se comporta uman in politica, incepi sa crezi ca aceasta tara are sanse de schimbare. Si, in aceste zile, vad oameni care nu au mai facut politica si, intrand in partide - si nu ma refer doar la PNL, ci inclusiv si la alte partide -, asumandu-si rolul de schimbare, suflecandu-si manecile si zicand in cor "Haideti sa facem ceva!".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#interviu Pavel Popescu Ziare com, #Pavel Popescu Colectiv candidat PNL, #Pavel Popescu candidat PNL Camera Deputatilor, #Pavel Popescu PNL deputati Timis , #alegeri parlamentare