Handicapul de a fi femeie? O mare dezamagire

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 14:27
9996 citiri
Handicapul de a fi femeie? O mare dezamagire

Nu sunt o feminista, dimpotriva cred ca feminismul si misoginismul sunt extreme care se potenteaza reciproc in excese si aberatii total contraproductive. In acelasi timp, am un mare respect pentru profesorul Leon Danaila, unul dintre cei mai mari medici pe care i-a avut aceasta tara.

Si tocmai din aceste considerente, declaratia domniei sale privind femeile chirurg m-a dezmagit profund, si nu atat verdictul, cat motivarea acestuia.

"Va spun foarte precis. In marea chirurgie, nu. Pentru oftalmologie, ORL, pentru asta, da. Dar ca chirurgi adevarati... N-au talent. Se spune ca un mare chirurg trebuie sa aiba inima de leu, ochi de vultur si maini de femeie. Dar femeilor le lipseste ceva. Eu facand si psihologie, mi-am dat seama ca femeile, in general, au treaba acasa, se ocupa cu alte lucruri, de familie. Gandul le este in alta parte. Eu cand am operatii noaptea, repet chiar daca am facut operatia aia de 100 de ori: tai asa, fac asa, ma duc asa. Dar doamnele au alte preocupari. Intr-adevar, si alea sunt foarte importante. Dar, daca aveti de operat, barbatii sunt mai buni, sa stiti. Acum sunt si barbati prosti, ca in orice meserie (rade) ", spunea profesorul Leon Danaila intr-un interviu pentru Adevarul.

Da, este foarte adevarat ca numarul femeilor chirurg este mai mic decat al barbatilor din aceasta specialitate medicala. Si de aici este absolut explicabil si faptul ca perfomanta in domeniu le apartine, in general, barbatilor. Dar faptul ca majoritatea marilor chimisti si fizicieni, de geniu, care au schimbat istoria lumii au fost barbati nu le face pe Marie Curie si pe fiica ei, Irene Joliot-Curie, de exemplu, cu nimic inferioare.

Pentru a razbi intr-o meserie dedicata in general barbatilor, o femeie trebuie sa fie de doua ori mai buna, de doua ori mai puternica, pentru a invinge nu doar obstacolele firesti in calea afirmarii profesionale, ci si prejudecata ca e fara scapare inferioara. Aceea pe care profesorul Danaila o confirma.

Deci femeia nu poate sa fie la fel de buna ca un barbat in meseria de chirurg pentru ca ii sta capul la familie si copii. Maternitatea reprezinta un hadicap profesional? Femeia este genetic condamnata? Dar femeile care isi sacrifica viata personala, nu au familie, nu au copiii si se dedica total chirurgiei tot condamnate la mediocritate sunt, chiar daca nu are la ce sa le zboare gandul?

Mi se pare o abordare de un misoginism teribil. Da, sunt femei carora familia le poate curma evolutia profesionala, acelea care au alaturi barbati pentru care locul "muierii" e la cratita si scutec, care le sacrifica pe ele pentru propria glorie profesionala si care refuza sa isi asume cot la cot cu ele conditia de parinte. Si cine e atunci in cuplu persoana cu handicap? Femeia sacrificata sau barbatul egoist?

De ce a facut cariera aceasta declaratie a profesorului Danaila abia acum desi dateaza din primavara? Pentru ca dl Danaila se pregateste sa fie politician. Este mai putin important felul in care gandeste o persoana privata, dar foarte semnificativa abordarea unui om care ar putea avea un rol politc, deci un cuvant de spus in legiferarea pentru aceasta tara.

O legiferare care sa porneasca de la ideea ca femeia este o specie inferioara cu limitari insurmontabile in raport cu barbatul?

Dar pana la urma, in societatea romaneasca, pacatul dlui prof Danaila a fost de fapt sinceritatea. Un politician rodat nu ar fi spus asa ceva. Dar cati dintre ei gandesc asta? Vi se pare ca "Fa, Doina!" al lui Victor Ponta reflecta mai mult respect? Vi se pare ca o declaratie cum ca femeia e o menajera, precum a Gabrielei Firea, arata respect pentru femeie? Vi se pare ca invitatia adresata de presedintele, pe atunci, Traian Basescu, unei ziariste sa se suie pe masa arata consideratie?

Cati dintre cei care care au citit declaratia nu au aprobat-o? Cati altii nu au spus: "nu e frumos sa spui asa ceva, dar cam are dreptate?" Ma tem ca foarte multi si asta se vede in comentariile dela Facebook.

Din pacate cred ca traim intr-o societate profund misogina, lucru care in varianta blanda se reflecta in bancurile care fac cariera, in reactiile barbatilor in trafic, de exemplu, iar in formele cele mai grave in abuzurile la care sunt supuse femeile.

Si asta se educa din frageda copilarie, cand fetele primesc jucarii seturi de bucatarie, aspirator si fier de calcat, iar barbatii masinute si truse de medici. Cand in abecedare mama gateste si calca, iar tata citeste si se duce la serviciu.

Parte din vina o au si femeile care oscileaza intre feminism, adica agresivitate care potenteaza agresivitate, si resemnarea mamelor care isi invata fetele, explicit sau prin propriul exemplu, ca e normal sa fie pe locul al doilea, sa isi asume un statut inferior.

Cred ca va lua multa educatie pentru vindecarea misoginismului, mai ales a celui latent, din societate. Si cel mai rau mi se pare ca acest proces nici macar nu a inceput. Si de aceea nu cred ca declaratia prof. Danaila va avea consecinte electorale. Ea ramane insa, in opinia mea, foarte trista si dezamagitoare.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Leon Daniala declaratie femei chirurg, #Leon Danaila chirurg candidat PNL parlamentare , #alegeri parlamentare