Liberalii se dau in plata

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 17 Iunie 2016, ora 07:53
6564 citiri
Liberalii se dau in plata

Sunt in continuare uluita de lipsa de viziune a liberalilor, care par a nu intelege nici ca au pierdut alegerile, nici ca au nevoie de o schimbare radicala si rapida daca nu vor sa aiba aceeasi soarta si in toamna.

Si realismul cred ca incepe cu asumarea clara a realitatii cifrelor - au pierdut alegerile. Asta arata toate cifrele, oricum le-ai lua si oricum le-ai suci.

Atitudinea aceasta autoconsolatoare, autolinistitoare "nu-i chiar asa de rau, nu e catastrofal", mi se apre extrem de paguboasa, inclusiv ca psihologie in an electoral, pentru ca ea trimite partidul intr-o zona de complex, de inferioriate. Cand un partid pleaca la lupta cu ideea ca si locul al doilea e bun, sigur nu are nicio sansa la locul 1.

Si dupa ce isi vor asuma infrangerea, cred ca liberalii ar face bine sa se intrebe de ce au fost infranti. Vor avea poate surpriza sa constate probabil ca fata de anul trecut procentele PSD aproape nu s-au miscat, ale lor in schimb au scazut dramatic.

De ce?

O cauza este scaderea abrupta a popularitatii presedintelui, care nu avea cum sa nu se rasfranga asupra partidului sau. Asta mi se pare clar.

Dar nu e doar atat. Liberalii au rupt legatura cu propriul electorat, ceea ce s-a vazut la votul politic si mai ales in Bucuresti. Opozitie cel mai adesea de catifea, decizii aiuritoare pentru un guvern de dreapta, o doza de ipocrizie in chestiunea integritatii dincolo de criteriile de integritate, una peste alta incoerenta, lipsa de viziune, de nerv si un deranjant iz de plastic usor mucegait.

Dupa toate semnele, electoratul liberal nu se mai simte reprezentat de partid si migreaza spre alte formatiuni sau, pur si simplu, sta acasa.

Solutia corecta a momentului mi s-ar parea, si am mai spus-o, o relansare: adica un congres extraordinar care sa aleaga o noua conducere, unicefala si care sa faca o noua oferta electoratului liberal.

Nu vad asa ceva. Dimpotriva.

Vad de exemplu ca sefimea liberala se roaga de avocatul Piperea sa preia PNL Bucuresti, care domn Piperea se mai gandeste si din informatiile mele a pus deja conditii severe: vrea din toamna presedintia Senatului (ceea ce domnia sa oficial infirma).

Daca se indura de rugamintile copresedintilor, dl Piperea va deveni liderul unui partid de dreapta, care a scris cu mana lui una dintre legile cele mai scandaloase pentru regulile econimiei de piata, aceea a darii in plata. Si nu o spun eu. Legea a scandalizat BNR si CE, care o socotesc o aberatie juridica.

O lege care in orice caz nu are nimic de a face cu liberalismul si cu economia libera de piata. Are de a face doar cu un populism gros, pe placul unui electorat pentru care liberalii "se dau in plata", indepartandu-si insa electorat, mult sau putin, care crede in valori de dreapta, adica traditional. Si ca sa puna si bomboana pe coliva, curteaza UNPR.

Intre timp, liberalii isi fac prin birouri tot felul de calcule savante: ne intarim cu niste ministri mai tinerei si curatei, cu Dacian Ciolos, stam cuminti si asteptam ca USB sa recupereze ca un bidon electoratul nostru pierdut si pac!, dupa alegeri, sub umbrea lui Dacian Ciolos facem majoritate cu USB.

Simplu, nu? Hai in concediu, ca vara e frumoasa si se incalzeste berea!

1. Imbratisarea aceasta viguroasa a lui Dacian Ciolos risca sa il vulnerabilizeze major. Pentru ca guvernul devine al liberalilor minoritari, PSD va avea de ales intre a-l rasturna, mai putin probabil cred, si a-l tine pe post de sac de box pe care sa-l mai si saboteze dupa bunul plac. E drept ca majoritatea se subtiaza prin plecarea mai multor parlamentari la primarii, dar nu dispare.

2. Mi-e greu sa vad cum ar putea USB sa faca virajul spre PNL in toamna, in conditiile in care succesul lor s-a bazat tocmai pe radicalismul extrem vis a vis inclusiv fata de PNL. In ultima sa prezenta din campanie la Antena 3, Nicusor Dan spune clar: mai bine las Bucurestiul PSD-ului decat sa ma aliez cu PNL.

PNL este pentru USB si, mai ales, pentru sudtinatorii lui un partid nefrecventabil, corupt, al sistemului. Ca sa devina frecventabil, ar fi nevoie de o reforma profunda, spectaculoasa care, cum spuneam mai sus, nu se vede.

Nu vad atunci cum ar putea liberii USB, chiar daca ar vrea, si probabil ca la un moment dat ar vrea ca oameni politici ce se afla, sa iasa din paradigma propriului radicalism, fara a-si pierde sustinatorii.

In plus, nici nu e clar cum va reusi USB/USR sa capete anvergura nationala necesara pentru a trece pragul electoral si a obtine procente care sa-l faca relevant, adica inclusiv in orasele mici si in rural.

Eu cred ca liberalii ar trebui sa nu uite ca in istoria recenta a Romaniei a existat un partid pe nume PNTCD cu o anume soarta repetabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#PNL USB alegeri, #Piperea PNL Bucuresti , #alegeri parlamentare