Ce fel de unificare? "Jos Ponta" nu e solutia! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 14:08
2846 citiri
Ce fel de unificare? "Jos Ponta" nu e solutia! (Opinii)

Incercarea de coalizare a dreptei este o reactie fireasca dupa esecul pe linie la europarlamentare al partidelor din aceasta zona politica. Sigur ca actiunea coordonata este singura solutie pentru a infrange un inamic comun, asa cum s-a intamplat in 1996 si in 2004.

Dar nu sunt foarte optimista. Ne aflam abia la primul pas al unui drum lung, foarte complicat, cu final imprevizibil.

Deocamdata nu mi-e foarte clar cu cine negociaza echipa PDL. Cu demisionarul Antonescu? Sigur, e posibil ca dl Antonescu sa candideze din nou la sefia partidului cu exact acest proiect de mare alianta, dar situatia liberalilor va ramane fluida inca o luna cel putin, timp in care mai mult decat dansuri rituale nu vad ce ar fi posibil de realizat concret.

Teoretic ar fi fost mai logica asteptarea rezultatelor congresului PNL, avand in vedere ca dl Antonescu ramane un personaj a carui aderenta la principii, cel putin ale statului de drept, este necredibila, din punctul meu de vedere.

Dar aceasta asteptare era foarte riscanta avand in vedere asaltul pe care PSD l-a declansat asupra PNL pentru refacerea USL.

Mi se pare evident ca PSD are nevoie ca de aer in perspectiva prezidentialelor sa dizloce o parte din voturile de dreapta fara de care nu trece de 50%. E periculos ca acestei oferte concrete si ademenitoare sa nu ii poti opune un proiect concret si fezabil, in conditiile in care PNL este in degringolada.

Interesant este ca vestala unificarii dupa ce a comis ruperea, Elena Udrea, brusc nu mai crede in unificarea dreptei.

"Eu cred ca partidele de centru dreapta nu se vor uni. Nu pana la alegerile din toamna. Sunt prea mari resentimentele personale ale liderilor si prea slabe caracterele pentru a le depasi, fie si in ideea mareata de a invinge PSD-ul la prezidentiale. In plus, incapacitatea politicienilor de a genera un proiect comun este dublata de frustrarile si parti pris-urile jurnalistilor si analistilor de dreapta, care fac exact ce critica la liderii politici: unitatea dreptei, dar cum vrem noi si in jurul cui vrem noi", scrie Elena Udrea pe Facebook.

Adica, pana duminica seara, cand visa sa aiba procentele pentru a deveni candidatul dreptei, unificarea era buna, in spatele ei? Acum ca s-au dus visurile de candidatura, nici unificarea nu mai e buna? Asa e cand ramai pe dinafara.

Dar dincolo de visele sfaramate ale dnei Udrea, eu nu as reduce succesul dreptei la unificare. Pentru ca nu vreau sa cad in capcana in care a cazut si electoratul antiBasescu cu USL, o constructie constituita exclusiv impotriva lui Traian Basescu, pe un mesaj negativ ultrapersonalizat. Cat a fost de solida, cat bine a facut Romaniei si ce s-a ales din ea, am vazut.

Vrem sa repetam experimentul cu o constructie de dreapta strict antiPonta, pe genunchi, menita doar sa rastoarne ceva, fara sa puna nimic in loc?

Mie una nu imi ajunge si stiu ca nu duce la nimic bun, de fapt. Nu va rezolva nimic. Nu va aduce nimic decat o exaltare de moment si, eventual, o victorie care se poate transforma rapid in esec. Darami ceva, foarte bine! Dar e la fel de important ce pui in loc.

Ceea ce ar i-ar trebui acum dreptei nu e o asemenea constructie personalizata si conjuncturala, strict antiPSD, ci o constructie de tip Alianta DA, care a fost cu mult mai mult decat o coalizare antiNastase. DA a avut consistenta, a reusit sa articuleze un proiect economic avand in centru cota unica.

Asa ca, daca vor sa faca ceva serios, ar fi bine ca PNL si PDL sa discute mai intai ce vor sa construiasca si abia apoi pe cine vor sa distruga. Ar fi bine sa faca din caramizile constructiei armele principale de lupta impotriva lui Ponta si a PSD.

Sa nu uite ca un presedinte fara parghii guvernamentale si parlamentare nu poate face decat scandal si sa articuleze constructia politica care sa asigure aceste parghii.

Si mai e un lucru asupra caruia insist. Daca unificarea nu va face decat sa adune matematic procentele partidelor de pe dreapta, iar nu am facut nimic. Da, se poate obtine o victorie chinuita la prezidentiale, dar nu ajunge.

Important este sa opresti clivajul din societate, sa readuci in jocul politic majoritatea dezamagita si scarbita, care nu se regaseste in actuala clasa politica. Daca in locul unui fel de mancare sleita si verde, umpli masa cu sapte feluri la fel de sleite si de verzi, tot nu va gusta nimeni din ele.

Ca sa atragi inapoi electoratul de dreapta trebuie sa ii faci o oferta care sa il atraga, sa ii pui pe masa o mancare apetisanta. E nevoie de o improspatare a garniturilor si discursurilor politice. De figuri noi, de abordari noi, de viziune.

Actuala generatie de lideri de la Antonescu la Blaga, de la Udrea la Basescu a expirat. Nu mai merge decat la nucleele dure. E nevoie de o reforma reala, nu de o rotire a cadrelor.

Daca oamenii nu se vor regasi intr-o noua garnitura de lideri, trendul de decuplare a societatii se va accentua indiferent cate aliante anti-ceva se vor face si desface.

Iar daca rezultatul marii unificari a dreptei va fi candidatura lui Crin Antonescu la presedintie sub o alta palarie, ma tem ca ea nu va fi cu nimic, dar cu absolut nimic mai buna decat USL.

Toti liderii dreptei antiPSD vorbesc apasat despre renuntarea la orgolii. Perfect! Dar sa nu abandoneze si principiile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#PNL PDL negocieri, #PDL fuziune PNL, #coalitie PNL PDL Ponta , #alegeri prezidentiale