Opinii: PNL - imposibila alegere

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 16:30
4332 citiri
Opinii: PNL - imposibila alegere

N-as vrea sa fiu in pielea conducatorilor PNL. Au cheia jocului politic in mana, pot determina si alegerea sau nealegerea unuia dintre cei doi finalisti, dar, mai ales, pot determina viitoarea majoritate parlamentara. Si, totusi, nu pot alege cu usurinta calea de urmat.

Personal nu cred ca isi vor anunta, la nivel de conducere, sustinerea pentru unul sau altul dintre finalisti. Vor lasa la alegerea fiecarui membru PNL cu cine sa voteze in turul doi. Nu-i vorba, mai ales dupa dezamagirea suferita, nu sunt siguri ca indicatiile le vor fi urmate.

O parte dintre votantii PNL vor sta acasa in turul doi, din lehamite. Altii isi vor dirija voturile in functie de interese. Conteaza mult combinatiile din teritoriu, la nivel local si judetean. Acolo se vor lua, de fapt, deciziile, intr-un sens sau altul.

Interesul conducerii, dar si a esaloanelor inferioare este ca PNL sa revina la guvernare, sa aiba acces la resurse, butoane de comanda, functii de impartit. Mai ales dupa ratarea momentului decembrie 2008. Banii pentru rezolvarea problemelor comunitatii vin de la Guvern, iar din opozitie poti cel mult sa te caciulesti la ministri care impart banii.

Dar cu cine sa te aliezi? Pe cine sa sustii?

Varianta Iohannis nu va fi acceptata de niciunul din viitorii presedinti: Basescu sau Geoana. Basescu a si anuntat acest lucru, iar Geoana a avut probleme mari in partid cand a acceptat-o, nefiind presedinte.

Ideologic si doctrinar, PNL nu are nimic in comun cu PSD, doar ura viscerala fata de Basescu. Dar este oare suficient pentru a deveni remorca PSD intr-un guvern condus, eventual, de Adrian Nastase?

Intr-o cearta continua pentru masuri liberale, de care PSD, mai ales cu Geoana ajuns presedinte, fuge ca Diavolul de tamaie? Sa fie colegi minoritari de cabinet cu Vanghelie sau Mazare, sa ia lectii de la Iliescu, Hrebenciuc, Oprisan? Nici in cele mai negre vise nu s-au gandit la asa ceva.

Oare ce-ar zice nucleul dur al PNL? Dar parlamentarii sai? Nu cumva vor "emigra" la PD-L, iar PNL s-ar indrepta incet, dar sigur spre destinul PNTCD?

Alaturi de PD-L ii asteapta Basescu. Fie ca presedintele tarii, fie ca propunere de premier. Numai ca dl Antonescu a declarat deja ca nu se va alia cu PD-L si dl Basescu in nicio imprejurare. Aici este si vina presedintelui Basescu ca n-a lasat loc de buna ziua in relatiile cu PNL.

In cel mai fericit caz pentru PNL, daca dl Basescu pierde presedintia si se retrage pe vapor, lucrurile s-ar limpezi si PNL ar face Guvernul alaturi de PD-L si UDMR spre disperarea dlui Geoana, ajuns presedinte cu un guvern ostil, reeditand povestea Basescu-Tariceanu.

Ce este de preferat, pentru PNL?

In momentul acesta nimic. Cred ca PNL va astepta limpezirea apelor, inainte de a lua o decizie. Are nevoie de timp si pentru a-si linge ranile. Sa vada incotro se indreapta voturile in turul doi. Ar fi cea mai inteleapta atitudine.

Desi cu doua taisuri. Daca PD-L bate palma cu maghiarii si reuseste sa mai racoleze parlamentari de la celelalte partide, cum independentii sunt deja capacitati, iar minoritatile dlui Pambuccian abia asteapta sa sara in barca puterii, s-ar putea ca PD-L sa nu mai aiba nevoie de PNL sa faca Guvernul. Cu sau fara dl Basescu presedinte.

Si atunci PNL ar rata a doua oara intrarea la guvernare, in decurs de numai un an. Prea mult. Grea dilema.

Reconfigurarile de pe scena politicii, acum, cu referendumul validat, sunt inevitabile.

Cantecul de sirena PSD-ista

Asa cum era de asteptat PSD canta acum orice ar fi pe placul dlui Antonescu, in lupta pentru "transferul" voturilor de la acesta catre Mircea Geoana. Doar ca eventuala intelegere intre cei doi, chiar scrisa, are mai multe capcane.

1. Odata ajuns presedinte, Geoana nu va mai putea controla PSD, asa cum face Basescu cu PD-L. In mod sigur le va spune liberalilor: intelegeti-va cu conducerea PSD asupra unei propuneri de premier si veniti la mine dupa aceea, asa cum scrie la Constitutie.

Dar intelegerea?

A, intelegerea am facut-o atunci cand eram presedintele PSD, acum nu are cum sa fie valabila.

2. Iohannis nu reprezinta pentru PSD siguranta ca vor fi lasati sa faca ce stiu ei mai bine cu bugetele tarii si contractele bazate pe acestea. Dar daca ia fraiele in mana si nu mai misca nimeni nimic?

Il pot demite prin motiune de cenzura, dar rezultatul pentru PNL este acelasi: pierderea participarii la guvernare. Exista si pentru PSD posibilitatea racolarii a suficienti parlamentari, din tot spectrul politic, astfel incat sa poata guverna fara liberali.

3. Opozitia-PD-L ar clama pe toate canalele, asa cum o face deja: liberalii in pat cu comunistii lui Iliescu, care de 20 de ani tot fura tara, pentru a continua furaciunea. PD-L a fost la guvernare doar 9 luni si a dat trei legi importante pentru modernizarea tarii, pentru reforma constitutionala pe care, iata, poporul o vrea.

Sigur, are si PD-L de dat niste raspunsuri despre cazul Ridzi si altele.

Ramane ca si UDMR sa se pozitioneze si relatia PSD-PNL nu va fi deloc una usoara.

Noi, cei de jos, ne dorim sa le dea Dumnezeu politicienilor mintea cea de pe urma, sa gaseasca solutii pentru o guvernare eficace, de data asta in folosul celor multi, pe masura bogatiilor naturale si umane ale acestei tari.

Liderul AUR George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției
Liderul AUR George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#PNL sustinere Geoana, #rezultate alegeri 2009, #rezultate prezidentiale , #alegeri prezidentiale