Opinii: Blestemele liberalilor

Autor:
Luni, 30 August 2010, ora 12:33
6572 citiri
Opinii: Blestemele liberalilor

Ca intr-un fel de legenda a mesterului Manole, adaptata in politica, de fiecare data cand liberalii par a pune la cale o strategie coerenta si credibila, isi autodistrug rapid edificiul cu un baros de vorbe, care vin in contradictie cu proiectele lor. S-a intamplat din nou zilele acestea, iar instrumentul distrugerii i-a apartinut chiar lui Crin Antonescu.

Delegatia permanenta a PNL a pus la punct strategia politica si economica a partidului, care ar urma sa fie adoptata de acelasi for in septembrie, dupa consultarea filialelor. Cel putin in plan economic, atat cat a fost expus public, ideile liberale par corecte, autentic de dreapta si buna baza de discutie. Din neferice s-a discutat foarte putin despre ele, pentru ca intreaga atentie a fost atrasa de discursul agresiv anti-PD-L al lui Crin Antonescu, declaratii care, practic, fac inutil programul economic liberal.

"PD-L este umflatura maligna din sistemul politic romanesc, este malformatia la care a dus drumul gresit al celei mai mari parti a clasei politice si trebuie, pentru sanatatea politicii romanesti, sa dispara", a spus presedintele PNL.

Este, desigur, o incercare de contracarare ferma a zvonisticii din ultima vreme referitoare la negocieri intre PD-L si PNL referitoare la intrarea la guvernare a liberalilor. Este, totodata, o incercare de revenire in forta in toamna politica, dupa o vacanta mult prea relaxata, a liderului PNL. Dar chiar si asa, vorbele sale ridica cel putin cateva mari semne de intrebare.

Intelegem ca PD-L este ,,umflatura maligna" a politicii romanesti, dar PSD de ce-o fi mai bun in ochii lidrului liberal? Mai ales un PSD reajuns pe mana lui Adrian Nastase si a lui Ion Iliescu. Pana la urma, ceea ce deranjeaza cel mai tare la democrat liberali este tocmai faptul ca s-au pesedizat, adica au preluat toate metehnele inventate si perfectionate de PSD sub diferitele sale nume anterioare.

Si atunci, de ce colaborarea cu PD-L este exclusa, iar acest partid trebuie de-a dreptul sa dispara, in vreme ce PSD este dezirabil pentru o colaborare parlamentara si chiar guvernamentala? De ce clintelismul, coruptia, lipsa criteriilor de care dau dovada democrat liberalii sunt intolerabile pentru Crin Antonecu, in vreme ce aceleasi pacate ale social democratilor nu sunt insuportabile pentru liderul PNL? Sunt intrebari care ar trebui sa-i macine pe adevaratii liberali, care au avut ocazia sa resimta din plin cizma PSD si a lui Ion Iliescu.

Mai trebuie spus si faptul ca fixarea unui obiectiv din exterminarea unui partid, nu din infrangerea lui electorala, ne arata o visceralitate atat e intensa incat inghite orice judecata si luciditate si in fata careia nu functioneaza absolut niciun argument logic.

Pentru ca aceste argumente logice, bazate pe propriile prevederi de program, inclusiv cele discutate la sfarsitul saptamanii trecute, arata ca intre PSD si PD-L, PNL are mai multe punti de legatura cu democrat liberalii.

Cu PD-L, liberalii pot macar discuta in baza unor principii comune de dreapta, incepand cu cota unica. Dar cum gandeste Crin Antonescu posibilitatea unui proiect comun minimal cu un partid de stanga, incremenit in pomeni si chitit sa distruga clasa de mijloc pentru a mari propria masa de manevra electorala, adica oameni saraci si dependenti de mila guvernului? Cum gandeste Crin Antonescu sa stimuleze mediul de afaceri, sa scada fiscalitatea sau sa pastreze macar cota unica alaturi de un PSD care abia asteapta sa majoreze fiscalitatea si sa puna noi biruri oficiale si neoficiale pe mediul de afaceri?

Cum gandeste Crin Antonescu ca o majoritate si un guvern dominate de PSD si un premier agreat de PSD vor aplica vreodata idei de dreapta? Poate Crin Antonescu este atat de naiv incat sa creada ca va functiona din nou mecanismul din toamna anului trecut, cand PSD a facut concesii majore inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale. La vremea aceea insa, social democratii si-ar fi promis si mamele ca sa-l vada pe Mircea Geoana presedinte, situatie care nu mai este valabila acum.

Si atunci ce rost mai are programul economic al PNL, cat ar fi el de inspirat? Ce rost mai are acel guvern din urmba pe care il pregatesc liberalii ? Sunt proiecte menite sa moara din fasa, condamnate de chiar initiatorii sai. Ne intoarcem, de fapt, la cele mai mari probleme ale lui Crin Antonescu, transformate in blesteme pentru partid: forma fara fond, retorica fara substanta, obsesia mai puternica decat ratiunea.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#PNL guvern, #liberali guvern Crin Antonescu, #plan economie PNL , #Crin Antonescu