Liberalismul in Romania a ajuns o simpla eticheta mototolita

Autor: Radu Portocala - scriitor
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 22:09
5023 citiri

Presa il citeaza pe Varujan Vosganian, care, in prima zi a Congresului PNL, ar fi spus: "Eu il sustin pe Crin Antonescu pentru ca, odata cu el, ne desprindem definitiv, mai intai la nivel institutional, de perioada comunista, de egalitarisme, de populisme si de toate acele prejudecati si boli cronice pe care comunismul le-a lasat."

In luna august a anului trecut, Varujan Vosganian scria: "Cred ca in PNL lucrurile, cel putin din perspectiva luarii deciziilor, trebuie sa se reaseze. Asa ca lucrurile nu trebuie sa fie cum vrea un singur om, indiferent care e acela."

Iata ca lucrurile s-au asezat exact cum voia omul acela, iar Varujan Vosganian si foarte multi altii saluta aceasta "asezare" ca pe o isprava istorica. Despre actualul - si poate eternul - presedinte liberal nu stie nimeni ca s-ar fi preocupat vreodata de judecarea comunismului sau de iesirea din mrejele lui. Cu toate acestea, el e cel care va smulge liberalismul romanesc din interminabila umbra rosie.

Rasucirile condeiului pot fi uneori uimitoare. Alteori...

Ceea ce cu adevarat a reusit Crin Antonescu este transformarea PNL intr-un partid ultra-centralizat in care dezbaterea de idei e proscrisa, in care se practica unanimismul gregar, in care lucrurile sunt "cum vrea un singur om" - adica intr-un partid care nu mai e nici liberal si nici macar democratic.

Azi, PNL a sfarsit in situatia de a nu mai sluji decat narcisismul si ambitiile sefului sau. Insasi fraza lui Varujan Vosganian contine o personificare insuportabila: nu partidul, ci Crin Antonescu insusi ne va desprinde definitiv de comunism. Partidul e doar anexa conducatorului.

Lui Ceausescu i-au trebuit mult mai multi ani pentru a obtine un rezultat similar. Pacatul, in acelasi timp teribil si imbecil, al cultului personalitatii nu e departe...

Liberalismul in Romania a ajuns o simpla eticheta mototolita, iar PNL nu mai e nimic altceva decat trambulina electorala de care inca mai are nevoie PSD.

Mirajul puterii - cateva ministere golite de continut - si teama ostracizarii sunt parghiile cu ajutorul carora intreaga conducere a unui partid a fost redusa la tacere. Si la supunere. Din 1.427 de delegati la Congres, 1.424 au votat "pentru" si 3 s-au impotrivit. 1.424 de "liberali" sunt exact de parerea sefului suprem, n-au nici o umbra de indoiala, nici o parere cat de cat diferita.

Chiar s-a ajuns la partidul cu o singura minte? Nu e uimitor, ci revoltator! Iar cei 3? Ii vom gasi maine legati la stalpul infamiei? La inceputul anilor '50 primul care, la vreo sedinta, inceta sa urle "Stalin! Stalin!" era trimis in Siberia sau la Canal.

In primavara lui 1990, scriam: "Nu ramane decat speranta ca tinerii din Partidul National Liberal [...] lucizi o data in plus, sa va paraseasca, inainte de a fi prea tarziu, pentru a-si forma propriul lor partid." (Cuvantul, 4 iulie 1990) Dupa numai doua zile, ca prin minune (!), altii au avut "ideea originala" de a constitui PNL-Aripa Tanara.

Acum, cand au trecut atat de multi ani, paternitatile nu mai conteaza. Acum, insa, un apel aproape identic pare aproape vital: Inainte de a fi prea tarziu, cei care inca mai gandesc in Partidul National Liberal, cei care mai sunt inca liberali si liberi, cei care mai stiu inca ce inseamna democratia sa-si regaseasca luciditatea si curajul si sa paraseasca simulacrul PNL-Antonescu pentru a salva ideea liberala in Romania.

Partidul nu se reduce doar la structurile lui de conducere - adica la Crin Antonescu. Partidul inseamna, in primul rand, multimea de simpatizanti si de alegatori. Lor le apartine puterea, dar si datoria de a intoarce PNL pe drumul lui firesc. Apelul de mai sus lor li se adreseaza, cu speranta ca, manifestandu-si crezul liberal, vor convinge pe cei care inca nu s-au inchis in negandire si nevorbire de necesitatea acestei innoiri. Inainte de a fi prea tarziu...

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Cine este Radu Portocala

Nascut in 1951, in Romania, nepot al ministrului de Interne liberal cu acelasi nume din perioada 1937-1939, opozant al regimului Ceausescu, Radu Portocala a fost inculpat pentru inalta tradare contra oranduirii socialiste in anul 1977. Exilat in Grecia, in 1982 a plecat in Franta, unde traieste si in prezent. Are masterul in Relatii Internationale luat la Paris.

Practica jurnalismul din 1985, intai la radio (RFI, Vocea Americii, BBC) si in presa scrisa franceza (Le Point, Le Quotidien de Paris, Liberation etc.). A scris numeroase carti. Dupa 1990, a publicat editoriale si comentarii si in presa romana. A fost director al Institutului Cultural Roman din Paris pana la inceputul lunii decembrie 2006.

Scriitor si jurnalist, Radu Portocala este un cunoscut opozant al regimului Ceausescu. Desi traieste la Paris din 1982, a publicat numeroase editoriale in presa din Romania, dar si carti, cele mai recente vazand lumina tiparului in aceasta toamna.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Radu Portocala congres PNL, #Radu Portocala Crin Antonescu, #Radu Portocala liberalism Romania , #Crin Antonescu