Tot mai multi demnitari romani cer recunoasterea Kosovo

Joi, 21 Februarie 2008, ora 14:44
4777 citiri
Tot mai multi demnitari romani cer recunoasterea Kosovo

Europarlamentarul PNL Renate Weber il contrazice dur pe presedintele Basescu in privinta faptului ca declararea independentei Kosovo ar incalca dreptul international. Weber nu este primul europarlamentar roman care pune la indoiala corectitudinea pozitiei adoptate de Romania in privinta Kosovo.

Declaratiile acesteia au loc in contextul in care tot mai multe voci din tara critica pozitia adoptata oficial de Romania - aceea de nerecunoasterea a independentei provinciei Kosovo.

Primul care a avut o pozitie contrara celei exprimate de Traian Basescu a fost chiar Constantin Degeratu, consilier prezidential pe probleme de Aparare. Acesta a spus ca tara noastra ar putea sa-si schimbe pozitia fata de Kosovo, in functie de cum vor evolua lucrurile in Europa, dar mai ales in functie de interesele nationale. Apoi a revenit asupra declaratiei, spunand ca a fost inteles gresit.

In schimb, unii eurodeputati care reprezinta Romania au mers in Parlamentul European si si-au spus liber parerile. Iuliu Winkler a declarat ca reprezentantii UDMR adopta pozitia exprimata de partidul lor in tara - si cer recunoasterea Kosovo ca stat independent. Liberala Adina Valean a spus ca partidul sau nu are un punct de vedere formulat, dar ca "este loc si de nuante".

Europarlamentarul PNL Adina Valean a mai declarat ca, prin refuzul de a recunoaste independenta Kosovo, Romania se afla "printre putinele state care se opun solutiei UE" si ca ar fi fost normal ca acesta sa fie dublat de argumente solide, nu de niste temeri "nesustinute nici macar la nivel national".

Asadar, tot mai multe voci spun ca Romania ar trebui sa adopte o pozitie asemanatoare cu cea a aliatilor strategici in problema Kosovo. Joi, Rusia a apreciat pozitia tarii noastre in problema kosovarilor, dar ce este in avantajul Bucurestiului?

Prin pozitia declarata de seful statului, Romania este in opozitie cu majoritatea statelor europene si cu Statele Unite.

Weber: Independenta Kosovo nu e ilegala

"Nimic din dreptul international nu se opune recunoasterii statului kosovar. Acelasi drept international care a justificat prezenta comunitatii internationale in Kosovo atunci cand insasi existenta albanezilor kosovari era pusa in pericol indreptateste acum aparitia noului stat si da posibilitatea statelor lumii sa il recunoasca", sustine Weber, intr-o declaratie de presa data publicitatii joi.

Fostul consilier prezidential al lui Traian Basescu deplange faptul ca Uniunea Europeana nu a reusit sa aiba un punct de vedere comun in privinta Kosovo, facand referire indirect la pozitia pe care Romania a adoptat-o in aceasta privinta.

"Deplang faptul ca Uniunea Europeana, de la care toti avem asteptari uriase in ceea ce priveste rolul pe care poate si trebuie sa-l joace in relatiile internationale, nu a reusit sa aiba un punct de vedere comun in chestiunea recunoasterii Kosovo" mai spune Weber.

Aceasta a adaugat ca este convinsa ca recunoasterea independentei de catre majoritatea tarilor UE "demonstreaza in acelasi timp angajamentul si responsabilitatea lor pentru stabilitatea in zona si pentru ca procesul de tranzitie al noii tarii, de aparitie si consolidare a noilor institutii, sa se petreaca in conformitate cu regulile democratice si cu respectarea drepturilor omului".

In plus, Weber apreciaza ca speculatiile in legatura cu aparitia unui precedent nu au niciun fundament.

"Nu numai ca este exclusa orice asemanare cu Transilvania, dar nici macar aparitia si recunoasterea statului Kosovo nu poate sa constituie un precedent, pentru ca fiecare caz in care unei comunitati ii este amenintata existenta, ceea ce afecteaza grav pacea mondiala, este judecat de sine statator.

Dreptul international recunoaste dreptul la secesiune atunci cand aceasta este ultima posibilitate pentru a asigura continuarea existentei unei comunitati, a culturii si traditiilor acesteia", sustine europarlamentarul PNL.

Weber considera si ca "ar fi firesc ca parteneriatele strategice pe care Romania le-a incheiat prin presedintele statului cu SUA, Marea Britanie, Franta, care au recunoscut deja statul Kosovo, sa se regaseasca intr-o pozitie comuna intr-un moment de asemenea importanta cum este aparitia unui nou stat si asistenta acordata acestuia pentru a deveni un factor de stabilitate in Balcani".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Weber, #independenta, #Kosovo, #drept international , #europarlamentari PNL