Alina Gorghiu este noul presedinte PNL - ce planuri are in fruntea partidului

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 14:01
25737 citiri
Alina Gorghiu este noul presedinte PNL - ce planuri are in fruntea partidului
Foto: Facebook/Alina Gorghiu

Alina Gorghiu a fost aleasa, joi, in cadrul Biroului Politic National al PNL presedinte al partidului. Este prima femeie care detine sefia PNL.

Ea va indeplini timp de doi ani functia de co-presedinte al noului PNL, alaturi de Vasile Blaga.

Alina Gorghiu a primit 48 de voturi, in timp ce contracandidatul sau, Ludovic Orban, a obtinut 27 de voturi.

La inceputul Biroului Politic National al PNL s-a luat act de retragerea lui Klaus Iohannis din partid, in vederea preluarii functiei de presedinte al Romaniei.

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT principalele evenimente din sedinta PNL

14:01 - Premierul Victor Ponta o felicita pe Alina Gorghiu pentru alegerea in fruntea PNL.

"Felicitari Alinei Gorghiu pentru alegerea sa in functia de presedinte al PNL! Un lider politic femeie si din generatia tanara este un semn bun. Desi suntem adversari politici, sper sa putem colabora pentru binele general asa cum am colaborat si in cadrul USL", a scris Victor Ponta pe Facebook.

Ponta o felicita pe Gorghiu, noul presedinte al PNL: Am colaborat foarte bine in USL

13:50 - Alina Gorghiu a sustinut, alaturi de Ludovic Orban, primul discurs in calitate de presedinte al PNL. Gorghiu si-a felicitat contracandidatul pentru discernamantul din competitie: "O sa abordam cat de curand extrem de serios aceasta problema a guvernarii", a spus Gorghiu, in fata presei.

Gorghiu, primul discurs de presedinte al PNL: O sa abordam serios problema guvernarii

13:41 - "Salut alegerea Alinei Gorghiu in functia de co-presedinte al marelui Partid National Liberal si sunt convins ca impreuna vom reusi sa atingem obiectivul curajos pe care ni l-am propus cu totii in urma cu jumatate de an: fuziunea deplina a PNL cu PDL si unificarea dreptei intr-o singura forta politica, puternica si determinata.

S-a facut astazi inca un pas in construirea celui mai mare partid de dreapta din Romania, noul Partid National Liberal. Ii asigur pe romani ca vom respecta mesajul pe care ni l-au transmis prin votul din 16 noiembrie si vom duce la indeplinire proiectul de tara propus si sustinut de presedintele Klaus Iohannis", a transmis Vasile Blaga.

Ce spune Klaus Iohannis despre Alina Gorghiu, cea care i-a luat locul la sefia PNL

13:35 - Klaus Iohannis a felicitat-o pe Alina Gorghiu pentru alegerea in functie si a spus ca felul in care a votat astazi PNL ii "confirma dorinta PNL de a se reforma, de a se moderniza, de a fi partidul care arata cum trebuie sa se faca politica in Romania".

13:27 - Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat ca a votat-o pe Alina Gorghiu, "pentru ca femeile se tin de cuvant". Liberalul a mai spus ca, indiferent cine ar fi fost ales seful PNL, el va ramane intotdeauna alaturi de acest partid.

De ce a votat-o Quintus pe Gorghiu la sefia PNL: Pentru ca femeile se tin de cuvant

13:20 - Alina Gorghiu a fost aleasa presedinte PNL, cu 48 de voturi. Ludovic Orban a primit 27 de voturi.

12:10 - In sala sunt prezenti 75 de liberali, iar viitorul presedinte PNL va fi candidatul care va obtine jumatate plus unu dintre voturile celor aflati la sedinta BPN.

11:55 - In sedinta BPN a PNL, europarlamentarul Cristian Busoi a fost desemnat interimar la conducerea filialei Sector 1 Bucuresti, scrie stiripesurse.ro.

11:45 - "Mi-am retras candidatura pentru sefia PNL si am propus-o pe Alina Gorghiu, cea care a fost inima campaniei electorale in campania pentru prezidentiale, cea care este purtator de cuvant al partidului, cea care ne poate reprezenta cu cinste in urmatorii ani si ma bucur ca am reusit sa obtin sprijinul presedintelui in functie al PNL, al domnului Klaus Iohannis, pentru aceasta candidatura", a scris Teodor Atanasiu, joi, pe Facebook.

11:22 - Biroul Politic National al PNL a luat act de retragerea lui Klaus Iohannis din partid.

11:21 - Fostul lider PNL Crin Antonescu a reiterat ca il sustine pe Ludovic Orban la sefia partidului, spunand, totusi, ca isi pune sperantele in ambii contracandidati ca vor duce mai departe proiectele formatiunii politice, printre care si fuziunea cu PDL.

Intrebat daca sta linistit ca lasa partidul pe maini bune, senatorul a raspuns: "Linistit, cat esti viu, nu esti niciodata, daca nu esti prost. Orice om are o scanteie de inteligenta, dar unii nu o dezvolta niciodata. In linii mari, am sufletul impacat ca am facut lucrurile pe care le-am considerat necesare de facut".

11:20 - Presedintele ales, Klaus Iohannis, liderul in functie al PNL, a evitat joi sa faca declaratii inainte de sedinta Biroului Politic in care se va stabili succesorul sau, deoarece atunci cand a ajuns la sala de sedinta Ludovic Orban era cel care facea declaratii de presa jurnalistilor.

"Sa-l lasam pe Ludovic sa-si faca numarul", a spus Iohannis inainte de sedinta Biroului Politic, in timp ce intra in sala de sedinta, potrivit Mediafax.

11:10 - Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ca nu i-a cerut niciodata sprijinul lui Iohannis pentru sefia grupului liberal si nici nu ar fi avut pretentia ca, in cazul in care l-ar fi sustinut, sa isi faca publica optinea, asa cum a facut-o contracandidata sa, Alina Gorghiu.

Orban a mai spus ca el isi cauta legitimitatea politica in opiniile cetatenilor si ale membrilor PNL.

"De la inceputul carierei mele politice, eu mi-am cautat legitimitatea politica la firul ierbii, in baza societatii, in baza membrilor PNL. Activitatea mea se bazeaza pe consulatrea cetatenilor si a bazei PNL", a declarat Ludovic Orban.

11:02 - Vicepresedintele PNL Alina Gorghiu a precizat ca s-a hotarat miercuri seara sa candideze la sefia partidului, ale carui proiecte, inclusiv fuziunea cu PDL, vor fi continuate daca va castiga competitia de joi. Gorghiu a mentionat ca o recomanda pentru sefia PNL faptul ca este membra din 2002 si ca a avut numeroase experiente politice in acest partid.

Teodor Atanasiu s-a retras pentru a candida Alina Gorghiu

Initial in cursa pentru functia de presedinte PNL isi anuntasera intrarea vicepresedintele Ludovic Orban, prim-vicepresedinte al PNL si liderul PNL Dambovita, precum si Teodor Atanasiu, prim-vicepresedinte PNL si coordonator al PNL Bucuresti.

Acesta din urma a anuntat miercuri seara, dupa o sedinta informala a conducerii PNL, ca se retrage si o va sustine pe Alina Gorghiu, deputat si purtator de cuvant al partidului.

Atanasiu a mai afirmat ca aceasta se bucura si de sustinerea lui Klaus Iohannis si l-a invitat pe Ludovic Orban sa se retraga din competitie, pentru a nu se ajunge la dispute interne care ar putea afecta partidul.

Insa Ludovic Orban a anuntat ca este sprijinit de 30 de organizatii judetene si de fostul presedinte Crin Antonescu, asa ca nu se retrage din competitie.

De altfel, Ludovic Orban a castigat miercuri sefia grupului parlamentar al PNL, dupa demisia lui George Scutaru, in detrimentul lui Mihai Voicu, sustinut de gruparea Atanasiu-Gorghiu.

Ludovic Orban, despre lupta pentru sefia PNL si demisia lui Ponta

Marian Petrache, secretarul general al PNL, a anuntat ca va renunta la functie daca Ludovic Orban va fi ales presedinte PNL.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#presedinte PNL, #Alina Gorghiu presedinte PNL, #Ludovic Orban presedinte PNL , #presedinte PNL