Cine face jocul PSD? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 16 Iunie 2014, ora 23:17
6747 citiri
Cine face jocul PSD? (Opinii)

In acest moment istoric, pe datele concrete, cred ca fuziunea PDL-PNL este o masura sanitara pentru Romania, fara de care riscul intrarii intr-un derapaj antidemocratic major este iminent.

Sigur ca niciunul dintre cele doua partide nu este Alba ca Zapada. PNL, in mod special, vine din trecutul recent cu o imensa bila neagra - vara lui 2012. Si nu este vorba despre demersul in sine al suspendarii presedintelui. El reprezinta pana la urma o procedura constitutionala.

Este vorba despre felul in care a fost pus el in practica, prin asedierea unor institutii esentiale ale statului de drept, in primul rand CCR si Avocatul Poporului, prin asaltul asupra listelor electorale, prin manifestari si declaratii profund antidemocratice, care au ostilizat intreaga lume civilizata.

Sigur ca aceste lucruri trebuie asumate si reasezate in buna ordine. Dar eu cred ca aceasta fuziune trebuie realizata tocmai pentru ca asemenea aberatii sa se nu se mai repete niciodata. Si una dintre garantiile nerepetarii lor este un echilibru democratic sanitar intre Putere si Opozitie.

Sa luam varianta in care fuziunea nu se produce. Avem practic un partid mare de stanga, PSD, si cateva partide medii si mici de dreapta care se macina intre ele. Canibalizarea reciproca pe dreapta este inevitabila cat timp aceste partide sunt concurente pe acealasi electorat si fiecare trebuie sa obtina suprematia pe zona lui politica.

Ar exista, teoretic, varianta unei aliante, dar ea intampina, la o adica, aceleasi impedimente venite din trecut, pentru ca cine stramba din nas la fuziune pe motive de 2012 nu vad de ce nu ar stramba si la alianta. In plus, este cu mult mai volatila. Cate aliante au functionat in Romania pe termen lung? CDR? DA? USL? ARD? Un partid se rupe mai greu decat se destrama o alianta.

Si, pe datele de acum, la ce ne putem astepta cu dreapta faramitata? La partidul-stat PSD.

Ce impiedica in acest moment refacerea USL sau refacerea majoritatii PSD-PDL din 2009? Cred ca doar proiectul fuziunii. Altfel, mai devreme sau mai tarziu, PSD va atrage la guvernare, cu un pret mai mic sau mai mare, un partid din zona actuala de opozitie. Sa nu ne amagim, mirajul puterii este mai puternic decat principiile sau adversitatile.

Si, odata intrat in alianta cu PSD, sub un premier PSD, pentru ca la diferenta de scor in favoarea social-democratilor nu se poate discuta in alti termeni, niciun partid din actuala opozitie nu cred ca va avea o soarta mai buna decat a PNL. Adica va fi inghitit de facto si transformat intr-o anexa, iar PSD va face pratic tot ce va dori daca va avea grija sa dea ceva de ros si partenerului.

Cu atragerea de partea sa a unui partid din actuala opozitie, victoria PSD la prezidentiale va fi sigura. Vom avea presedinte PSD, premier PSD si de aici cam peste tot PSD sau sub control PSD. Adica partidul-stat, o stare profund antidemocratica, la fel de nociva indiferent de numele partidului care ar detine intreaga putere, nu doar in cazul PSD.

De aceea, consider ca fuziunea PNL-PDL reechilibreaza practic scena politica, asezand o contrapondere la PSD, in zona actualei opozitii.

Si daca noul partid de dreapta se aliaza cu PSD pentru o alianta stat? Asa ceva ar fi stupid din punct de vedere politic, cat timp principala ratiune de a fi a oricarui partid este sa fie la putere.

Daca ai doua blocuri de puteri comparabile, unul pe stanga, unul pe dreapta, e logic ca fiecare sa lupte pentru suprematie, eventual cu ajutorul unor balamale de tip UDMR sau minoritati, iar cand o obtine de ce s-o imparta cu o forta aproape egala?

Va dati seama la cati ar fi de impartit cascavalul daca ambele blocuri mari ar fi la putere si cat de distructiva ar fi batalia apriga pentru dominatie din interiroul acestei megaputeri. O asemenea alianta este condamnata structural la dezintegrare.

Prin cearea celor doua blocuri, obtii o putere cu mult mai putin dominatoare decat pana acum si o opozitie cu mult mai puternica si mai amenintatoare. Adica situatia sanitara ideala a democratiei.

Acestea sunt motivele pentru care cred ca este esential pentu Romania ca aceasta fuziune sa mearga mai departe, dar pentru ca trecutul nu trebuie uitat, atat procesul de fuziune, cat si evolutia ulterioara a partidului de dreapta trebuie tinute sub o monitorizare severa a societatii civile, a presei si, sa fim realisti, a partenerilor occidentali.

Solutie mai buna pentru Romania in acest moment nu cred ca exista, iar ratarea ei cred ca ne-ar duce destul de repede intr-o situatie chiar mai rea decat in 2012.

Si de aceea cred ca in acest moment cei care incearca prin toate mijloacele blocarea acestei fuziuni fie nu inteleg riscurile si imperativele, orbiti de diferite afecte si fidelitati excesive prost intelese, fie fac de-a dreptul jocul PSD, cu cinism si infinita ipocrizie.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#fuziune PNL PDL, #partid stat PSD, #dreapta unita PNL PDL , #PDL