Fuziunea PNL-PDL: Cum se va numi noul partid si cum vor fi de fapt liberalii absorbiti

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 14:10
6694 citiri
Fuziunea PNL-PDL: Cum se va numi noul partid si cum vor fi de fapt liberalii absorbiti

PNL si PDL au convenit, miercuri, ca numele partidului ce va rezulta din fuziunea celor doua grupari politice sa fie PNL, asa cum anuntase Klaus Iohannis in primele sale minute de presedinte ales al liberalilor.

Surse politice implicate in negocieri au declarat, pentru Ziare.com, ca numele va fi PNL, dar structura organzitorica, sediul, imnul, programul si doctrina politica vor fi ale PDL. Practic, PNL va fi absorbit de democrat-liberali, dar sub aceeasi denumire.

Termenul de finalizare totala a fuziunii, insa, este 1 ianuarie 2017. Pana atunci va exista o conducere colegiala bicefala.

Reprezentantii celor doua formatiuni au anuntat, miercuri dimineata, ca discutiile privind fuzionarea au fost finalizate.

Negocieri finalizate

Prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu, si vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, au declarat ca rezultatul dezbaterilor urmeaza sa fie supus votului intern.

Negocierile intre PNL si PDL au fost purtate prin intermediul unei comisii mixte din care au facut parte reprezentanti ai fiecarui partid.

Negocierile PNL - PDL s-au incheiat, rezultatul va fi supus votului in cele doua partide

Comisia mixta PNL-PDL a finalizat duminica si proiectul de statut al noului partid rezultat din fuziunea celor doua formatiuni politice. Printre alte lucruri importante pe care le-au negociat reprezentantii liberali si democrati din comisie, sunt denumirea si sigla noii formatiuni, dar si reprezentarea in cadrul conducerii noului partid.

PDL urmeaza sa decida miercuri, in cadrul Biroului Politic National, daca e de acord cu rezultatul negocierilor din comisia mixta.

Partea liberala tine foarte mult ca partidul rezultant sa se numeasca in continuare PNL, nume considerat a avea o valoare istorica uriasa.

Quintus: Daca PDL tine la identitate, nu va fi fuziune. Nu schimba nimeni codul etic al PNL! (Video)

De asemenea, presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat, marti, ca partidul care va rezulta din fuziunea PDL cu PNL trebuie sa poarte numele PNL si i-a transmis Monicai Macovei ca "nu schimba nimeni codul etic al PNL".

Controversa din jurul numelui

Discutii in jurul denumirii au avut loc de la inceputul proiectului de fuzionare, numerosi liberali sustinand ca aceasta nu poate fi schimbata.

Fuziunea PNL-PDL: Liberalii insista. Numele nu poate fi altul decat Partidul National Liberal

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, in cadrul discursului tinut la congresul partidului de la sfarsitul lunii iunie, ca "PDL a acceptat" ca noul grup politic sa poarte numele de PNL.

Anunt bomba al lui Iohannis: PDL, de acord ca noul partid sa se numeasca PNL. Fuziunea a fost votata

"Vreau sa va spun ceva ce nu a spus nimeni, sunt in pozitia sa va confirm ca PDL accepta ca noua formatiune sa se numeasca PNL", le-a transmis Iohannis delegatilor.

Afitmatia sa a starnit reactii puternice in randul democrat-liberalilor, prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu, precizand, la scurt timp dupa anuntul lui Iohannis, ca nu stiu din partea cui are acesta mandat sa spuna asa ceva, dar din partea lui nu.

Unificarea dreptei, in pericol? Predoiu a aflat de la TV ca rezultatul fuziunii se va numi PNL

Predoiu a adaugat ca "acest lucru trebuia negociat la momentul potrivit in Comisia bipartita de negociere PDL-PNL".

"Aceasta maniera de a purta discutiile este incorecta. S-a stabilit ca orice chestiune se va discuta si negocia institutional in comisie. Nu e corect sa aflam de la televizor lucruri care se doresc a ne fi impuse. Regret si dezavuez aceasta maniera care denota lipsa de respect pentru parteneri. Cum spunea Vasile Blaga, nu vom oferi PDL pe tava", a subliniat atunci democrat-liberalul.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#nume fuziune PNL PDL, #nume PNL fuziune, #fuziune PNL PDL , #PDL