Urzeala liberala. Alina si Vasile ii dau sah lui Victor (Opinii)

Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 08:04
6325 citiri
Urzeala liberala. Alina si Vasile ii dau sah lui Victor (Opinii)
Foto: Site oficial PNL

Sarbatorile s-au terminat, iar partidele au iesit din starea de relaxare. Ca noi toti de altfel.

Alina Gorghiu si Vasile Blaga s-au prezentat luni in fata jurnalistilor ca sa anunte ca au inceput treaba. Adica au chef de guvernare.

PNL se prezinta ca o conducere bicefala. Un partid care si-a propus sa aiba un singur lider abia in 2017. Dar mai e atat de mult timp pana atunci. S-ar putea ca toate aceste planuri sa se naruie sau poate nu.

De fapt, de Iohannis, noul presedinte, depinde si destinul noului PNL. Ce ciudat, in sistemul politic romanesc depind atat de multe de presedinte, desi in Constitutie are atat de putine atributii.

Cei doi lideri ai PNL pareau siguri pe ei si au dat de inteles ca vor incerca sa construiasca o noua majoritate parlamentara in jurul unei motiuni de cenzura pe care PNL o va depune in sesiunea parlamentara ce va incepe la 1 februarie.

La cat de volatile sunt taberele politice in aceste zile, e greu sa spui ca actuala majoritate va rezista atacului PNL. De fapt, cel mai puternic front politic e cel condus de Klaus Iohannis.

Presedintele ales se bucura de sustinere din partea opiniei publice, se bucura de sustinerea partenerilor externi si niciun opozant nu are curajul sa-l atace direct.

Nu cred ca trebuie sa o luam in considerare pe Elena Udrea. Ea nu mai reprezinta nimic in politica romaneasca in aceste zile. Esecul din alegeri si scandalul Bica au scos-o in decor pentru multa vreme.

Victor Ponta, pe de alta parte, va incerca sa se mentina la guvernare. Probabil, actualii parteneri i-au promis ca-l vor sustine pana in 2016, dar vor putea sa se tina de cuvant. Dupa cum e construit sistemul politic e aproape imposibil sa credem ca vor exista alegeri anticipate in 2015. Niciun parlamentar nu va vota scurtarea propriului mandat.

Dar o noua majoritate e o alta poveste. Ea poate fi construita prin negocieri si promisiuni. Fiecare parlamentar are o strategie proprie de a castiga un nou mandat. Aceasta strategie are la baza principiul de a fi tot timpul alaturi de puternicii zilei. Nu cred ca vor exista migratii masive inspre PNL, dar vor exista deputati si senatori dispusi sa se detaseze de PSD, sa formeze un grup sau sa se alature unui alt partid care poate face alianta cu PNL in 2016 ca sa intre impreuna in alegeri cu speranta unei victorii a la USL din 2012.

Un exemplu in acest sens este grupul de parlamentari fosti PP-DD, in numar de 14, care ar putea strange alti nemultumiti in jurul lor si sa schimbe balanta puterii.

Nu trebuie sa uitam UNPR. Partidul vicepremierului Oprea nu ar face fata unei campanii electorale dusa pe cont propriu si atunci va incerca sa-si gaseasca un partener. Dar oare PSD mai e aliatul puternic care poate oferi locuri in Parlament? Si cate?

Toate aceste intrebari si nelinisti erodeaza actuala majoritate. Consider ca Victor Ponta e consumat ca lider si se ocupa mai mult cu gasirea de solutii de supravietuire la nivel personal.

Dupa alegerile prezidentiale, romanii asteapta un nou inceput, iar Klaus Iohannis va face tot posibilul sa-l construiasca.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#PNL motiune cenzura, #PNL guvern PSD, #PNL guvernare Iohannis , #PDL