Ce vor liberalii?

Joi, 15 Septembrie 2016, ora 06:17
3373 citiri
Ce vor liberalii?

E greu de spus. Cu doua luni si jumatate inainte de alegeri, PNL pare un partid rupt de realitate.

Noroc ca a iesit presedintele Iohannis sa ne spuna ca vremea tehnocratilor a trecut. Astfel am aflat ca liberalii vor sustine dupa alegeri formarea unui guvern politic.

In opinia mea, nu cred ca exista o intelegere intre PNL si PSD pentru formarea unei aliante dupa alegeri. Cred ca aceasta apropiere se datoreaza exclusiv neputintei liberalilor de a se descurca singuri.

Nici PDL, pe vremea lui Traian Basescu, parca nu se afla intr-o asemenea stare de contemplatie. Iar fostul presedinte chiar se amesteca pana la urechi in viata de partid.

Presedintele Iohannis e atat de detasat de liberali incat acestia au ramas blocati cu privirea spre Cotroceni, asteptand de doi ani un semn care nu mai vine. Si, uite asa, PNL pare o formatiune paralizata care asteapta alegerile ca pe o ghilotina mortala, dar salvatoare.

Proiectul de reunificare s-a blocat undeva pe drum, iar conducerea bicefala a supravietuit. Formatiunea va intra in campania electorala fara un lider si fara propunere de prim-ministru. Ma intreb, cu ce o sa se ocupe liberalii in campanie?

Adica discursul va fi unul de tipul "vom face si vom drege", iar intrebarea fireasca ce va urma "cine va face si va drege?". Macar, PSD are un lider. Toata povara campaniei e pe umerii lui Liviu Dragnea. Pierde, pleaca. Invinge, ramane.

Bine, Liviu Dragnea nu cred ca va fi premier din cauza problemelor pe care le are cu legea. Dar liberalii aveau oportunitatea sa propuna un prim-ministru politic, unul care sa-i tracteze in campanie si sa le aduca voturi.

Va dati seama in ce stare de evolutie sunt organizatiile politice din Romania incat nu reusesc sa intre in campania pentru alegerile parlamentare, avand un lider la timona? Dar vrem guvern politic. Pai, cand ai sansa sa propui un sef politic te ascunzi, dar declari ca ti-ai dori unul dupa alegeri.

Da, unul care sa nu fie ales de oameni, ci negociat in spatele usilor inchise. Nu unul care si-a demonstrat abilitatile politice macar intr-o amarata de campanie de 30 de zile, ci unul scos din caciula la presiunea Cotrocenilor, a serviciilor de informatii, a partidelor care, cica, se gandesc la viitorul tarii.

O sa ajungem in situatia sa ne explodeze viitorul in nas. Si e pacat, pentru ca in PNL sunt multi oameni de treaba. Unii dintre ei chiar inteleg ce se intampla in jur, dar e o atat de mare inertie la varf, incat nimic nu se misca. E o teama paralizanta de a face ceva pentru a nu pierde, incat nemiscarea pare a fi singura solutie la indemana.

Si, uite asa, se mai duce cate un procent si din popularitatea lui Iohannis si din sustinerea publica a PNL. Vor nu vor, sunt legati pe vecie.

Asa s-a ajuns in situatia ca un fost presedinte al Curtii Constitutionale sa nu gaseasca loc pe lista de candidati. Augustin Zegrean ar fi trebuit nominalizat doar si pentru experienta acumulata in acesti ani in care CCR a pastrat echilibrul democratic in tara. Era un semnal ca PNL nu e USL. Dar ti-ai gasit. Bine ca l-au nominalizat pe Marian Munteanu pentru primarie.

De fapt, cred ca blocajul liberalilor vine dintr-o mare confuzie ideologica in care se afla de cativa ani. Legaturile toxice cu PSD, povara guvernarii USL, mostenirea lui Crin Antonescu si rigiditatea provinciala a lui Klaus Iohannis au transformat partidul intr-o masa amorfa, incapabila sa perceapa si sa inteleaga tendintele din societatea romaneasca.

Din pacate, aceasta inghetare in proiect s-ar putea sa-i arunce pentru inca patru ani in opozitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#guvern PSD premier, #guvern PNL premier, #guvern politic , #PSD
Comentarii