Romania are nevoie de un proiect de dreapta. PNL s-a inmlastinit in populismul USL

Autor: George Mioc - CEO
Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 17:18
18560 citiri

In 26 de ani de regim post-comunist, niciodata nu am vazut o campanie electorala atat de trista, populista si lipsita de solutii inteligente.

De la PSD nu aveam nici o asteptare. Va face, probabil, ceea ce a facut mereu: isi va mobiliza electoratul cu pomeni - date de aceasta data prin primarii, legal, pe bani europeni. Ce poti spera de la un partid condus de un condamnat penal care nu are nici o rusine sa se autopropuna pentru postul de prim-ministru?

Dar, ca antreprenor si om care se considera de dreapta, privesc cu tristete catre mlastina in care balteste PNL.

Nu, nu imi spuneti ca sunt naiv si am uitat prea repede istoria recenta a asa-zisilor liberali: inhamarea la jugul PSD, in cadrul USL, legislatia socialista avansata in perioada in care detineau Ministerul de Finante, participarea la lovitura de stat din 2012 sau nenumaratele atacuri la adresa Justitiei.

Dupa ce Iohannis a preluat Cotroceniul, nu m-am asteptat la miracole, ci la un mic efort de a reveni la ceea ce inseamna un partid liberal care face din dreapta europeana conservatoare. Nu pentru ca m-as astepta ca niste oameni care-si spun "liberali" sa-si justifice apartenenta ideologica.

Ci pentru ca mediul de afaceri din Romania, antreprenorii - ma refer la cei cinstiti, nu la cei care capuseaza statul, tip Ghita - au nevoie de reprezentare politica.

Au nevoie de o legislatie favorabila, nu facuta sub bocancul sindicatelor, au nevoie de parlamentari care sa interpeleze ANAF atunci cand ii trateaza, de-a valma, ca pe niste infractori, au nevoie de un Executiv care sa deschida accesul la contractele cu statul, nu sa le dirijeze doar catre clientela de partid.

Eu, ca antreprenor, as dori sa vad o formatiune care sa sustina consecvent economia de piata si reducerea rolului statului in economie, pentru ca:

  • Statul roman a esuat in gestionarea sistemului medical. Coruptia nu poate fi diminuata decat spargand monopolul CNAS si dezeetatizand sistemul.
  • Statul roman a esuat in gestionarea companiilor de stat, chiar si a celor care detineau pozitii de monopol. Este evident ce solutii ar trebui sa propuna dreapta, dar PNL si PSD nu sunt interesate decat sa-si plaseze oamenii in aceste companii, pentru a le capusa.
  • Cu Vasile Dancu in frunte, reforma in administratia publica a fost o lozinca goala de continut. Flexibilizati conditiile de concediere si de angajare, daca doriti sa profesionalizati administratia.
  • Scoala trebuie scoasa de sub controlul de facto al Ecaterinei Andronescu si al sindicatelor afiliate PSD. Cata vreme de educatie se vor ocupa complicii acestei doamne, vom nenoroci viitorul copiilor.

Dar, dincolo de problemele economice si sociale, ceea ce astept eu de la o formatiune de dreapta, afiliata popularilor europeni, este sa recupereze valorile furate - da, furate - de catre populistii de stanga.

Isi permite sa vorbeasca despre Armata, Biserica si natiune un hotoman care si-a plagiat doctoratul, e urmarit pentru omor din culpa si care si-a batut joc de uniforma militara acordand pe banda rulanta grade de ofiter superior. Iubirea de tara, patriotismul au fost confiscate de catre un grup de clienti ai DNA, aflati in asteptarea unui loc de cazare la Rahova.

Dar daca tot vorbesc despre respectul lor pentru Biserica, ma intreb: de porunca biblica "Sa nu furi!" au auzit? PNL, cu aceasta conducere, care a fost asociata cu alde Gabriel Oprea, Ghita sau Ponta, nu are autoritatea morala sa recupereze aceste valori.

Ori va face o reforma interna consistenta, ori - mai devreme sau mai tarziu - se vor gasi in Romania niste oameni onesti care sa puna bazele unei miscari politice care sa ii ia locul.

Listele parlamentare ale PNL, impuse de la centru, sunt un amestec trist de nulitati nepieritoare - Cezar Preda, Alina Gorghiu sau Teodor Atanasiu - cu fii de beizadele, cu averi stranse de parinti pe spinarea statului. Oamenii acestia vor doar sa se vada in Parlament, unde vor face trafic de influenta si isi vor vinde votul, nu sa schimbe ceva.

Romania are nevoie de o formatiune de dreapta. Nu pentru ca eu sunt un antreprenor cu simpatii republicane si cred in aceste valori. Ci pentru ca economia tarii este sufocata de populismul de stanga. S-a ajuns prea departe cu pomenile electorale si cu resursele bugetare dirijate prioritar catre salariile angajatilor de la stat.

Pentru ca Romania sa se dezvolte, avem nevoie de intreprinderi private conduse de oameni care isi consuma energia dezvoltandu-se si inovand, nu luptandu-se cu un stat ostil.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#campanie alegeri parlamentare PSD, #campanie alegeri parlamentare PNL , #PSD