Candidat PPE la sefia Comisiei Europene: Sunt ingrijorat de modificarile aduse Legilor Justitiei din Romania

Luni, 29 Octombrie 2018, ora 15:29
2442 citiri
Candidat PPE la sefia Comisiei Europene: Sunt ingrijorat de modificarile aduse Legilor Justitiei din Romania
Foto: Arhiva Hepta.ro

Partidul National Liberal s-a reunit, luni, in sedinta Biroului Executiv, la care a participat si Alexander Stubb, candidat la functia de presedinte al Comisiei Europene in cadrul Congresului Partidului Popular European care va avea loc la Helsinki la inceputul lunii noiembrie. Fostul premier al Finlandei si-a exprimat ingrijorarea fata de modificarile aduse Legilor Justitiei din Romania.

El a venit la Bucuresti, la PNL, pentru a-si prezenta programul care are sase puncte, potrivit unui comunicat de presa remis luni Ziare.com.

Stubb a explicat ca s-a inscris in aceasta cursa pentru a apara valorile europene - "democratia, statul de drept, drepturile omului, drepturi fundamentale, libertate, toleranta si egalitate".

"Cred ca ele (valorile europene - n.red.) sunt atacate din afara Uniunii Europene, Donald Trump, China si Federatia Rusa, dar si din interiorul Uniunii Europene de catre Polonia, Italia, Ungaria si daca as putea sa dau un sfat diplomatic este sa spun ca atunci cand detii presedintia Uniunii Europene este unul dintre cele mai importante momente pentru orice stat membru", a afirmat Alexander Stubb, conform documentului.

Intrebat de jurnalisti cum vede recentele incercari din Romania privind sistemul de justitie, Stubb a declarat ca este "destul de ingrijorat".

"Sunt destul de ingrijorat, am crezut intotdeauna intr-o separatie clara a puterilor, intre puterea legislativa, puterea judiciara si puterea executiva. De fiecare data cand incerci sa amesteci toate aceste trei puteri, o sa ai probleme.

Pentru mine, notiunea de democratie iliberala este un oximoron, o contradictie de termeni si atunci cand incepi sa faci pasi inapoi este foarte dificil sa te intorci.

As putea spune ca instrumentele pentru o societate de succes sunt trei: democratia liberala, economia de piata, sociala si globalizarea. Si il privesc cu multa admiratie pe presedintele Republicii Romane pe care il cunosc personal, faptul ca are o agenda pro-europeana arata ca este loial valorilor sale si ca poate si are intentia sa apere statul de drept si aceasta este singura modalitate de a merge inainte", a explicat fostul premier al Finalndei.

A.D.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Alexander Stubb legile Justitiei , #stiri PNL