PNL sta pe un butoi cu pulbere care risca sa-l transforme in cel mai mare partid mic. Acuzatii de manevre si cooperative

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 Aprilie 2017, ora 07:48
8874 citiri
PNL sta pe un butoi cu pulbere care risca sa-l transforme in cel mai mare partid mic. Acuzatii de manevre si cooperative
Foto: Arhiva Ziare.com

Inaintea alegerilor interne, incepand din organizatii pana la congresul din iunie, care ar trebui sa-l repuna pe o traiectorie de crestere si, mai ales, sa-i redea suflul necesar unei opozitii eficiente, PNL experimenteaza scandaluri mari in teritoriu, care evidentiaza fragilitate si criza de lidership.

Doua dintre cele mai framantate organizatii sunt tocmai in fiefuri PSD, Teleorman si Constanta.

Liderul liberal din Turnu Magurele, candidat la presedintia PNL Teleorman, Claudiu Cracea, acuza conducerea interimara de mari nereguli menite sa distorsioneze rezultatul alegerilor: schimbarea unor presedinti de organizatii care nu il sustineau pe actualul presedinte, refuzul unor candidaturi dupa bunul plac al conducerii, intrari nelegale in baza de date, unde ar aparea persoane care nu au fost niciodata membri de partid.

Claudiu Cracea acuza manipularea felului in care a fost stabilita norma de delegati la conferinta judeteana:

"Biroul Politic National a recomandat intr-o decizie sa fie un mod unitar de stabilire a delegatiilor care sa tina cont atat de rezultatele la locale si parlamentare, cat si de numarul de voturi obtinute. La Teleorman se tine cont numai de procentele de la alegeri.

Se ajunge in situatia ilara ca orasele care aduc mii de voturi sa aiba mai putini delegati decat o comuna care a obtinut cateva sute de voturi. Se calca in picioare statutul pentru castigarea alegerilor de catre Eugen Parvulescu".

Presedintele interimar Eugen Parvulescu al PNL Teleorman respinge toate acuzatiile si sustine ca regulile au fost stabilite de Biroul politic judetean care are 70 de persoane, pe care domnia sa admite ca le-a numit om cu om imediat ce a devenit presedinte interimar, de la Bucuresti, in 2016.

Cum s-a stabilit numarul de delegati? Pornind de la sala mai mare din judet - 350 de locuri, in comuna Viisoara.

"Nu este decizia mea modul de stabilire a delegatiilor. Dar una e sa ai 7% si alta 80%, una e sa ai toti consilierii locali din comuna si alta sa ai in Alexandria doar 15 consilieri. Cei care muncesc, cei care trag la toate tipurile de alegeri pot alege.", spune Eugen Parvulescu.

Ca e anormal sa nu tii cont de numarul de voturi obtinute o spune si presedintele interimar al PNL Constanta, Gheorghe Dragomir: "daca aplic acelasi procent la o organizatie cu o suta de cetateni sau la una de 1.000 de cetateni, nu am facut nimic".

La Constanta insa supararea e alta si e foarte mare. Alegerile liberalilor de la malul marii sunt contestate cu acuzatii de uzurpare de catre fostul presedinte, senatorul Vergil Chitac.

Prima contestatie a fost depusa la comisia de arbitraj de la Bucuresti inainte de alegeri, pe 24 martie, si ea vizeaza pe de-o parte data alegerilor la nivelul municipiului Constanta, 31 martie, "stabilita fara sa ne intrebe si pe noi. Eram intr-o misiune parlamentara la Berlin si nu puteam participa la sedinta, pentru a prezenta, ca presedinte de filiala, raportul de activitate si a depune mandatul.

Cum procedura nu a existat, din punctul meu de vedere biroul politic local nu si-a depus mandatul", spune Vergil Chitac.

O alta problema este convocatorul, lista celor care urmau sa aleaga: "noi avem o lista cu 280 de membri PNL la nivelul municipiului Constanta, eu stiu cati oameni si-au platit cotizatiile si au participat la campanie.

M-am pomenit cu o lista de 700 de oameni, intre care 375 au fost admisi in PNL Constanta fara sa treaca pe la filiala, eu nu stiam de ei, desi procedura spune ca ei trebuie sa semneze adeziunea la filiala, sa ii discutam in Biroul politic local, si abia dupa ce semnez adeziunile comunic la judet. Intre cei 700 sunt oameni care nici nu stiu ca sunt in PNL. Le-au fost luate bulentinele anul acesta cu diferite pretexte si s-au trezit in PNL. Avem documentata aceasta chestiune".

Comisia de arbitraj nu a raspuns pana pe 31 martie si alegerile au avut loc in conditiile contestate, "din convocatorul de 700 au fost prezenti maximum 250, s-a constatat lipsa de cvorum si in loc sa convoce o sedinta extraordinara dupa 5 zile au organizat-o dupa 5 minute. Daca din 250 ramaneau 10, faceau sedinta cu ei", afirma Vergil Chitac care a mai depus o contestatie la comisia de arbitraj.

Supararea fostului presedinte nu este pierderea functiei pentru care nici nu a mai candidat, de altfel: "eram garantul ca alegerile erau corecte. Eu chiar cred ca justitia trebuie sa intre si in partidele politice, pentru ca ele sunt creuzetul din care apar cei care conduc tara. Daca aici nu este corectitudine, meritocratie, cum vreti sa mearga tara bine?"

Presedintele interimar al PNL Constanta, Gheorghe Dragomir, sustine ca totul s-a desfasurat statutar, ceea ce va sabili comisia de arbitraj: "Nu sunt doar 280 de membri PNL in Constanta, e o inventariere pe care au facut-o intr-un mod pe care nu-l cunosc. Numarul membrilor se gaseste in baza de date 'my PNL'. Dumnealor au triat, pe unii i-au dat afara in mod abuziv, dar radierea din baza de date se face numai de catre biroul judetean. Chitac conducea un Birou politic nestatutar.

Data alegerilor a fost stabilita in prezenta dnei Turcan si a dlui Busoi, cand am stabilit programul pentru toate organizatiile din judet. Abia dupa doua saptamani am aflat ca dl Chitac nu va putea participa. Daca dorea sa fie prezent, putea sa renunte la deplasare sau putea sa delege un vicepresedinte care sa prezinte raportul pe un an de zile cat a fost presedinte interimar."

Dar scandalul de la Constanta ar putea avea efecte grave dincolo de judet. Vergil Chitac este hotarat sa nu se opreasca: "ma voi duce in instanta civila si daca acolo mi se da dreptate alegerile din spate se anuleaza. Daca asta se intampla dupa 17 iunie, e posibil sa anulez si congresul PNL".

Scandal este si la Arad, de aceasta data un fief PNL.

Candidatul la functia de presedinte al organizatiei judetene, Eusebiu Pistru, sustine ca jocurile sunt facute pentru victoria fara niciun risc a lui Gheorghe Falca:

"In judetul Arad, numarul de delegati a fost repartizat pe cele trei colegii senatoriale, 166 de delegati/colegiu. Conform noului statut, insa, repartizarea delegatilor se face pe unitati administrativ teritoriale (UAT) in parte.

Municipiul Arad este un colegiu si are 166 de delegati, cat fiecare dintre celelalte trei. Are deci o treime din numarul de delegati. Conform statutului, daca delegatii erau repartizati pe UAT, municipiul Arad ar trebui sa aiba 76 de delegati".

Efectul? "In aceste conditii, dl Falca nu are adversar, nu are rost sa candideze nimeni impotriva lui. Incalca statutul grosolan. S-a votat varianta care a zis el ca e corecta, statutul in PNL nu mai conteaza", spune Eusebiu Pistru.

Mai mult, toate deciziile privind alegerile au fost luate in comitetul judetean executiv care potrivit noului statut nu mai e for executiv.

Si de la Arad, secretarul general PNL, Cristian Busoi, a primit o contestatie: "a spus ca intr-adevar e o incalcare a statutului si ne va da raspuns ca numarul de delegati trebuie stabilit pe unitati administrativ teritoriale. Dar alegerile sunt joia viitoare, deci a ramas putin timp", a aratat dl Pistru.

Extrem de deranjat de faptul ca subiectul a ajuns la presa, pe un ton agresiv, dl Falca a acceptat sa fie citat cu o singura fraza: "Cu trei abtineri, modalitatea propusa de comisia de organizare, votata de dl Pistru, cu membri ai dlui Pistru in comisia de organizare, a votat procedura care respecta recomandarea partidului, iar dl Pistru nu a votat impotriva."

Tensiuni mai sunt si in Maramures, la Sighet, unde confruntarea a avut tuse aproape violente, dar si la Iasi, insa in alte locuri oamenii se tem sa vorbeasca.

Secretarul general al PNL, Cristian Busoi, pare destul de linistit: "Sunt 4-5 filale din 47 in care sunt tensiuni care depasesc cadrul competitiei interne. Le monitorizam, le-am dat indrumarile necesare".

Dl Busoi recunoaste existenta contestatiilor la Curtea de arbitraj, dar nu vede nimic anormal in faptul ca nu li s-a raspuns inca: "intr-adevar, sesizarile exista, insa mai intai trebuie sa raspunda comisiile judetene de arbitraj. O sa le rog sa se intruneasca repede, mai mult nu putem face pentru ca e o instanta independenta de secretariatul general, tocmai ca sa fie teoretic neinfluentabila".

Si pentru faptul ca fiecare filiala e de capul ei in privinta regulilor de organizare a alegerilor in teritoriu tot democratia e de vina, o democratie care pare sa fi transformat conducerea partidului intr-o spectatoare neputincioasa sau indiferenta a razboaielor interne:

"Statutul PNL ofera o larga autonomie si descentralizare si fiecare organizatie judeteana isi stabileste felul in care face norma de delegati. Noi am facut o recomandare de la centru sa se tina cont si de procente si de numarul de voturi, dar au conform statutului autonomia sa decida cum doresc.

Daca am fi la fel peste tot, ne-am indrepta spre un model de tip PSD."

Da, este adevarat ca o formula il poate avantaja mai mult pe presedintele, "dar nu alege doar el, ci Biroul politic judetean", pe care insa l-a numit tot presedintele interimar. "Nu putem lasa descentralizare numai cand vrem si daca voiam sa impunem o regula trebuia sa modificam regulamentul de organizare interna", se apara Cristian Busoi. Ceea ce a fost mai comod sa nu se intample.

Mai exista insa o rumoare, pe alocuri acuzatie grava. Claudiu Cracea a vorbit explicit despre cooperativa Busoi - Atanasiu - Petrache, care a impus si sustine seful PNL Teleorman. Despre cooperativa mi-au vorbit si alti lberali care au preferat insa sa ramana anonimi: "Cooperativa manevreaza tot. Lupta pentru castigarea partidului, dau oameni afara, aduca altii care sa-i voteze la Congres, fac intelegeri cu Tariceanu, vor carcasa cu numele de PNL si atat. Oamenii sunt haituiti si nervosi. Nu va fi o competitie".

Cristian Busoi respinge acuzatiile: "Nu e nicio cooperativa, e o inventie a celor care nu reusesc sa-si contureze o echipa. Eu nu mi-am anuntat candidatura la sefia PNL si nu am conturat o echipa, nu pot sa spun exact cine ma sustine, dar baza de sustinere e larga, tine si de vechiul PNL si de vechiul PDL si oameni mai vechi si mai noi, si presedinti de filiale. Cooperativa e un termen nepotrivit, inventia cuiva care nu stie sa-si contureze echipa."

Asadar, pentru PNL prezentul este tensionat, iar viitorul incert. La intalnirea de la Malta cu o parte dintre liderii liberali, presedintele Iohannis le-a lansat, din informatiile mele, un avertisment sintetic si, in mod normal, datator de frisoane: daca nu veti face alegeri corecte, veti deveni in curand cel mai mare partid mic.

Citeste si

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#congres alegeri PNL , #stiri PNL