Urmarirea penala a lui Tariceanu n-a fost votata nici dupa trei luni. Opozitia cere sanctionarea lui Cazanciuc UPDATE

Marti, 19 Februarie 2019, ora 12:48
5114 citiri
Urmarirea penala a lui Tariceanu n-a fost votata nici dupa trei luni. Opozitia cere sanctionarea lui Cazanciuc UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorii liberali au cerut, luni, explicatii Biroului Permanent cu privire la nerespectarea calendarului vizand dosarul in care Parchetul General cere aviz pentru urmarirea penala a presedintelui Senatului, liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu. Ei au cerut introducerea acestui subiect pe ordinea de zi a sedintei de plen din 20 februarie.

"Grupul PNL solicita o explicatie cu privire la nerespectarea calendarului votat in Biroul Permanent pentru dosarul prin care Parchetul General solicita inceperea urmaririi penale in cazul domnului Calin Popescu Tariceanu. Aceasta intarziere neregulamentara fara precedent din partea Comisiei juridice a Senatului este generata cel mai probabil de interese politice PSD - ALDE", spun liberalii in solicitarea adresata Biroului Permanent.

De asemenea, ei solicita discutarea acestui subiect in sedinta de plen din 20 februarie, precum si sanctionarea presedintelui Comisiei Juridice, Robert Cazanciuc (PSD).

"Va cerem ca acest dosar sa fie introdus pe ordinea de zi a sedintei de plen din 20 februarie solicitandu-va pe aceasta cale ca, in cazul in care raportul nu este elaborat, situatia dosarului sa fie discutata fara raport de catre plenul Senatului.

Totodata, cerem sanctionarea presedintelui Comisiei Juridice pentru nerespectarea termenelor stabilite chiar in Regulamentul Senatului", mai afirma senatorii liberali in solicitare.

UPDATE La randul sau, presedintele Comisiei Juridice, senatorul Robert Cazanciuc, sustine ca ar mai trebui prelungit termenul de studiere a dosarului de la DNA.

"Ar trebui sa trimitem la Biroul Permanent solicitarea de a studia in continuare dosarul, pentru ca BP a fost cel care a stabilit ca pot sa studieze si senatorii care nu sunt membri ai Comisiei Juridice dosarul", a precizat Cazanciuc in cadrul sedintei Comisiei Juridice de marti.

In context, senatorii Daniel Fenechiu (PNL) si Edward Dirca (USR) s-au opus acestei hotarari, mentionand ca vor cere BP sa nu dea curs solicitarii.

"Pana in 2020 noiembrie, poate sa vada dosarul. In noiembrie, avand in vedere ca sunt alegerile, ar fi cazul sa inceteze. Daca e prea scurt 2020 noiembrie, putem sa mergem pana in decembrie", a comentat, ironic, Fenechiu.

La randul sau, Dirca a spus ca s-a stabilit deja pana la ce data se poate consulta dosarul.

"Imi amintesc ca, la ultimul termen, cand am discutat chestiunea aceasta, stabilisem ca pana la data de... se poate consulta dosarul. Practic, acum prelungim termenul", a afirmat senatorul USR.

Dosarul lui Tariceanu, studiat de 3 luni

Biroul Permanent al Senatului a discutat, in 12 noiembrie, cererea DNA de ridicare a imunitatii presedintelui Senatului. Cererea a fost trimisa la Comisia Juridica, iar in urmatoarele 14 zile putea fi studiat dosarul, care are peste 70 de volume si cuprinde peste 17.000 de pagini.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, este acuzat ca a primit, in perioada in care era premier, "foloase materiale" de aproape 800.000 de dolari de o firma austriaca pentru a interveni pentru incheierea unor acte aditionale la un contract derulat de companie.

Suma primita de Tariceanu reprezenta un comision de 10 la suta din valoarea acestor acte aditionale si ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore.

Conform Regulamentului Senatului, audierea senatorului care este membru al Guvernului este obligatorie, iar in cazul in care acesta refuza sau se afla in imposibilitate de a se prezenta in fata comisiei, acest fapt trebuie consemnat in raportul Comisiei juridice. In situatia in care senatorul in cauza se afla in imposibilitate obiectiva de a se prezenta la audiere, se va fixa un nou termen.

Raportul comisiei se aproba prin votul secret al majoritatii membrilor prezenti.

Regulamentul Senatului mai prevede:

" (5) Rapoartele cu privire la cererea de incepere a urmarii penale se dezbat in plenul Senatului in cel mult 5 zile de la depunerea lor la Biroul Permanent.

(6) La dezbaterea asupra cererii de incepere a urmaririi penale vor lua cuvantul presedintele comisiei care a intocmit raportul, senatorul la care se refera cererea respectiva si, dupa caz, cate un reprezentant al fiecarui grup parlamentar, dupa care se trece la vot.

(7) Hotararea privind cererea de urmarire penala, al carei proiect este intocmit de Comisia juridica, se adopta cu votul majoritatii senatorilor prezenti. Votul este secret si se exprima prin bile. Hotararea prin care Senatul cere sau nu cere urmarirea penala se publica in Monitorul Oficial".

Citeste si Tariceanu acuza, previzibil, un dosar politic

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Tariceanu cercetare penala DNA, #Tariceanu Senat urmarire penala , #stiri PNL