Deputat PNL, proiect de lege: 10 mai - Ziua Traditiei Monarhice

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 15:11
3129 citiri
Deputat PNL, proiect de lege: 10 mai - Ziua Traditiei Monarhice
Foto: Arhiva

Deputatul PNL Radu Zlati anunta ca ca va initia un proiect de lege prin care 10 mai sa fie declarata Zi Nationala a Independentei si a Traditiei Monarhice. El spune ca este momentul "de a ne intoarce la traditia binecuvantata a inaintasilor nostri".

"Ziua de 10 Mai a fost sarbatorita ca Zi Nationala a statului roman, celebrand atat Independenta cat si Casa Regala. Regimul comunist, in zelul sau anti-monarhic, a denaturat faptul istoric si a mutat sarbatorirea Independentei de Stat pe ziua de 9 Mai, ziua in care Camera Deputatilor a votat motiunea privitoare la independenta, 'uitand' faptul ca atat hotararea Senatului cat si proclamatia domneasca purtau, ambele, data de 10 Mai 1877", scrie Radu Zlati pe blog.

Deputatul PNL a sustinut si o declaratie politica in Parlament in care si-a anuntat intentia de a depune un proiect de lege legat de ziua de 10 mai.

"Este insa momentul de a ne desparti de falsul istoric comunist si de a ne intoarce la traditia binecuvantata a inaintasilor nostri. Avand in consideratie toate aceste argumente, in nume personal dar sperand ca propunerea mea va obtine la momentul potrivit sprijinul dumneavoastra, colegi din toate partidele reprezentate parlamentar, voi depune un proiect de lege prin care ziua de 10 Mai sa fie recunoscuta caZi Nationala a Independentei si a Traditiei Monarhice", a declarat Zlati.

Neagu Djuvara: Propun revenirea la data de 10 mai ca Zi Nationala

In urma cu doi ani, istoricul Neagu Djuvara a propus ca 10 mai sa devina chiar zi nationala a Romaniei, in locul celei de 1 Decembrie.

"Alegerea datei de 1 decembrie ca Zi Nationala nu a fost potrivita, a fost conjuncturala, facuta de Parlamentul de dupa revolutia din decembrie 89, oarecum echipa democratiei originale a luiIon Iliescu... Nu e adevarat ca 1 decembrie

reprezinta unitatea, pe 1 decembrie doar de Transilvania si Banatul erau unite...

Ziua Nationala pe care am cunoscut-o era 10 mai, care avea si avantajul ca era in anotimpul cel mai frumos din tara noastra; poate lumea sa dantuiasca in strada, pe cand la 1 decembrie...", a argumentat istoricul roman.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#10 mai zi nationala, #Radu Zlati 10 mai, #10 mai monarhie , #stiri PNL