Exclusiv Radu Campeanu: Nu cred ca poporul roman il va vota pe Crin Antonescu - Interviu video

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 12:46
31580 citiri
Exclusiv Radu Campeanu: Nu cred ca poporul roman il va vota pe Crin Antonescu - Interviu video

Cateva minute cu Radu Campeanu iti lasa impresia ca ai sta de vorba cu istoria. Seniorul liberal are 90 de ani, locuieste intr-o casa veche si plina de tablouri in zona Romana si este ca un bunic vioi, cu sprancene stufoase si privire calda, de la care ai foarte multe de invatat.

Liberal pana in maduva oaselor, este inconjurat de carti, de articole scrise in perioada de pribegie, la Paris, si niciodata nu-i lipseste Biblia de pe biroul supraincarcat. Casa lui este ca un muzeu, plin de amintiri dragi, de fotografii cu familia, iar Dina Campeanu, sotia decedata si mult-iubita, este si acum prezenta in fiecare incapere.

Desi pare rupt de politica actuala, nu este deloc asa. Vorbeste cu placere si despre perioada de glorie a liberalilor si se enerveaza atunci cand vine vorba despre actuala clasa politica.

"Nu vad oameni de mare autoritate morala, cu inteligenta politica necesara, cea a oamenilor politici din trecut, care se sprijinea pe o cultura foarte serioasa", a spus, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com, fondatorul Partidului Liberal de dupa Revolutie, Radu Campeanu.

Uneori se enerveaza pe toata floarea liberalilor de astazi, care nu se ridica, in opinia sa, la nivelul Bratienilor. Il respecta pe Crin Antonescu, dar nu intotdeauna are cuvinte de lauda la adresa actualului presedinte al PNL, pe care il considera prea tanar pentru a ajunge la Cotroceni.

"Nu stiu daca poporul roman il va vota pe Crin Antonescu. Nu cred ca poporul roman il va vota pe Crin Antonescu. Mai ales dupa experienta cu Basescu, nu vor vota un om care, prin viziunea electoratului, nu are prestanta si echilibrul necesar. Acestea sunt aduse de o anumita varsta. Nu poti deveni presedinte al unei tari daca nu ai implinit 55 de ani", a afirmat presedintele-fondator al PNL.

Urmareste mai jos interviul video acordat de Radu Campeanu Ziare.com

De ce ati intrat in politica?

De ce am intrat in politica? Ooooo, am intrat in politica pentru ca era, daca vrei, un fel de destin al meu, un ideal. Atunci cand am facut Facultatea de Drept, specialitatea mea trebuia sa fie Dreptul constitutional, ori Dreptul constitutional este Dreptul statului, un Drept politic. Pentru mine, Dreptul constitutional nu era decat un ajutor ideologic, informativ pentru politica. In al doilea rand, am avut legaturi cu membrii Partidului National Liberal.

Si tatal meu fusese liberal, dar el se prapadise demult. L-am cunoscut pe Farcasanu, care era presedintele tineretului liberal. Am cunoscut multi liberali, cu care am ramas prieten. Am facut politica, in cadrul Clubului Liberal, pe Maria Rosetti, unde am invatat multe. L-am cunoscut atunci si pe Bebe Bratianu, care pe vremea aceea era secretar general al PNL si am vazut ce frumos se purtau cu oamenii.

Cand ii vad acum pe marlanii astia, pe la televiziuni, este o mare diferenta. Am invatat multe de la liberalii vechi, stateau de vorba cu mine chiar daca eram un copil, pe langa ei. Asta m-a facut sa cunosc oameni din generatia lor, ceea ce pe mine m-a ajutat foarte mult. Politica a fost o pasiune pentru mine, de cand eram tanar.

Care credeti ca sunt diferentele dintre PNL-ul lui Dinu Bratianu si PNL-ul lui Crin Antonescu?

Imi puneti o intrebare foarte delicata pentru mine. PNL-ul lui Bratianu a fost adevaratul Partid National Liberal, care si acum este impresionant, cu toate personalitatile pe care acest partid le-a avut si cu care a ctitorit Romania moderna. I-am vazut cum vorbeau, atitudinea pe care o aveau fata de noi, cei tineri. L-am cunoscut si pe Dinu Bratianu, ma primea la el acasa, in Dorobanti.

Am inteles foarte bine de ce Partidul Liberal a putut sa faca in Romania cate lucruri bune a facut. Am inteles ce trebuie sa faca un om care are in sufletul si in capul lui ideea unei politici nationale. Diferentele sunt enorme si nu e vorba numai de Crin Antonescu. Cu regret foarte mare spun ca evolutia in Romania, de vreo 20 de ani, nu a fost pozitiva, ci negativa.

Nu vad oameni de mare autoritate morala, cu inteligenta politica necesara, cea a oamenilor politici din trecut, care se sprijinea pe o cultura foarte serioasa. Nu vad astfel de oameni astazi, poate se vor naste, poate sunt inca prea tineri si nu au aparut pe scena politica sau nu am cum sa ajunga in varf.

Cum credeti ca ar fi aratat Romania astazi, daca Ion Iliescu n-ar fi castigat alegerile din 1990?

Ce pot sa va spun? Eu am fost adversarul lui Ion Iliescu intotdeauna, dar am avut cu el relatii civilizate. Cred ca Romania nu a facut imediat progresele necesare tocmai din cauza faptului ca odata cu Ion Iliescu a venit si o mentalitate de stanga, mostenita din trecutul comunist.

Nu pot sa spun ca era comunista, dar continea o realitate venita din regimul trecut. Reformele din Romania au fost mai incete, dar asta nu inseamna ca nu au existat. De cativa ani, educatia, cultura si mentalitatea oamenilor care au un cuvant de spus sunt net inferioare fata de acum 20 de ani.

Nu vreau sa numesc nume, dar este o deosebire enorma de valoare intre politicienii de astazi si cei din trecut. Eu sunt convins ca poporul roman isi va da seama si va vota in asa fel incat cei care sunt la putere astazi sa plece.

USL este la putere astazi...

.... Da, eu vorbesc de PDL, cei care isi au sorgintea puterii in Traian Basescu. Din postul lui de presedinte, a ajuns un dictator in tara romaneasca.

Cum vedeti faptul ca PNL a facut un compromis politic cu urmasii comunistilor? Ati fost de acord cu alianta PNL-PSD sau ati acceptat numai ideea?

Am fost unul dintre primii oameni care a vorbit despre necesitatea unei asocieri. Si iata care a fost motivul pentru care am sustinut crearea USL si o susin si acum: era nevoie de o forta politica puternica, care sa lupte impotriva guvernantilor de atunci. Dupa mine, prezenta lui Basescu face un mare rau, nu numai pentru oamenii din tara, dar si pentru imaginea Romaniei in strainatate. Suspendarea lui Basescu este o propunere care trebuie gandita bine si pusa in aplicare.

Guvernul Ponta ia masuri de stanga, cum se impaca acest lucru cu doctrina liberala?

Nu stiu la ce masuri de stanga va referiti...

Marirea salariilor?

Daca vine vorba despre marirea salariilor, una dintre acuzatiile care i se aduc presedintelui Basescu si Guvernului Boc este aceea ca au lovit in salariati si pensionari. Lovirea pensionarilor nu este numai un act nedemn, dar si unul de grava imoralitate politica. Nu lovesti niste oameni in varsta care nu au posibilitatea sa se apere. A fost un act netrebnic pe care l-au facut.

Este firesc sa incerce acum marirea salariilor si a pensiilor, pentru ca scaderea lor a fost o prostie. Parca il vad pe dl Basescu la televiziune, cand citea dintr-un registru si spunea ca trebuie sa reduca cheltuielile, referindu-se la salariile bugetarilor si la pensii. Nu incerci sa reduci cheltuielile bugetare taind din pensii si salarii, nu lovesti in oameni.

De ce doriti suspendarea lui Traian Basescu? Ce rau poate face un om cu puteri limitate de Constitutie?

Dl Basescu are puteri limitate ca presedinte, dar acestea sunt limitate de litera Constitutiei. Insa nu sunt limitate prin faptul ca el depaseste intotdeauna aceasta limita. Creeaza o atmosfera proasta, iar disputa cu bietul Victor Ponta de acum, cu plecarea la Bruxelles este neconstitutionala.

Nu poti spune ca primul ministru nu este adevaratul reprezentant al tarii, intr-un Consiliu unde se discuta chestiuni importante pentru tara, masuri economice si sociale europene. Dar dl Basescu isi depaseste atributiunile, cu o naturalete extraordinara, pentru ca asa crede ca trebuie facut.

Il vedeti pe Crin Antonescu presedinte al Romaniei? Vasile Blaga a declarat, recent, ca presedintele PNL nu va fi candidatul USL la prezidentiale.

Candidatura lui Crin Antonescu la prezidentiale nu este stabilita inca, nu e hotarata. (Protocolul USL, la punctul 6.1.2., prevede: "Candidatul aliantei pentru functia de presedinte al Romaniei va fi persoana cea mai bine plasata intr-un sondaj de opinie la nivel national - n.red.). Lucrurile acestea vor fi discutate. Nu stiu daca poporul roman il va vota pe Crin Antonescu.

Nu cred ca poporul roman il va vota pe Crin Antonescu. Mai ales dupa experienta cu Basescu, nu vor vota un om care nu are prestanta si echilibrul necesar. Acestea sunt aduse de o anumita varsta. Nu poti deveni presedinte al unei tari daca nu ai implinit 55 de ani.(Crin Antonescu are 53 de ani - n.red.)

Cine ar putea fi un candidat bun la prezidentiale, din punctul dvs, de vedere?

Va spun drept, nu m-am gandit niciodata, nu stiu sa va spun.

Credeti ca Mihai Razvan Ungureanu ar fi un candidat bun la prezidentiale?

Nu, nu cred. Nu e vorba numai de varsta, mi-e simpatic, il stiu de cand era membru PNL. L-am si sustinut in anumite situatii. Dar nu are nici pe departe autoritatea si prestanta necesara pentru asa ceva. Ii mai trebuie o experienta de trei-patru ani, cel putin.

Cat credeti ca va dura Uniunea Social Liberala?

Atata timp cat exista pericolul puterii domnului Basescu.

Asta ar insemna pana la alegerile prezidentiale?

Da, poate.

Ce garantii are USL ca, dupa ce USL va anihila PDL-ul, PSD nu se va apuca sa canibalizeze PNL-ul?

Eu nu stiu daca PSD va incerca sa faca prostii din-astea cu PNL-ul. Dar asta nu inseamna ca, daca ar incerca, ar si putea. Nu cred ca o sa le vina in minte asa ceva. PNL-ul este un partid cu traditie, de ctitorie, nu te joci cu el cu una, cu doua. Nu cred ca va putea sa faca nici un fel de interventie de aceasta natura.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Radu Campeanu Crin Antonescu presedinte, #Radu Campeanu interviu, #Radu Campeanu Traian Basescu , #stiri PNL