Incepe Congresul PNL: Liberalii isi voteaza Statutul si conducerea partidului

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 07:40
3020 citiri
Incepe Congresul PNL: Liberalii isi voteaza Statutul si conducerea partidului
Foto: Arhiva

Liberalii se reunesc, vineri si sambata, in Congres, pentru adoptarea Statutului si alegerea conducerii, totul pe fondul acuzatiilor privind concentrarea puterii in mana presedintelui PNL lansate la adresa lui Crin Antonescu de catre Calin Popescu Tariceanu, Andrei Chiliman si Ludovic Orban.

Votarea noului Statut urmeaza sa aiba loc, vineri, iar sambata este programata alegerea conducerii partidului. La lucrarile Congresului va fi prezent, vineri, de la ora 13:30, si premierul Victor Ponta, copresedinte al USL.

In Congres se va decide si pozitia detinuta de proaspatul membru al formatiunii, Klaus Iohannis, candidat pentru postul de prim-vicepresedinte. Primarul Sibiului a declarat, joi seara, ca se afla in cursa pentru pozitia de prim-vicepresedinte al PNL, pe lista sustinuta de liderul PNL Crin Antonescu.

Victima congresului PNL

Conducerea PNL s-a reunit, joi seara, in Delegatia Permanenta si a adoptat proiectul de Statut care va fi propus Congresului. Propunerea pentru noul Statut al PNL prevede infiintarea functiei de prim-vicepresedinte, cresterea numarului de vicepresedinti pana la 31 si alegerea pe lista inclusiv a secretarului general.

"Proiectul prevede sa existe trei organisme de conducere, in conformitate si cu cerintele Legii partidelor politice - Congresul, Delegatia Permanenta, care contine Biroul Politic National si grupurile parlamentare in principiu, precum si unii alesi locali ai partidului, si un Biroul Politic National, format din unii membrii de drept, cum ar fi presedintii filialelor teritoriale, presedintii Consiliilor Judetene, primarii municipiilor resedinta de judet, presedintii unor organizatii speciale ale partidului - de tineret, de studenti, de femei - precum si un numar de membri alesi de Congres si anume: presedintele partidului, prim-vicepresedintele, secretarul general si 31 de vicepresedinti", a sustinut Voicu.

Scandal in PNL inainte de Congres: Exista viata si dupa Antonescu

In Delegatia Permanenta au fost respinse amendamentele la Statut sustinute de Calin Popescu Tariceanu, Andrei Chiliman si Ludovic Orban care prevedeau alegerea uninominala a membrilor Biroului Permanent Central al PNL si desemnarea candidatului PNL la functia de presedinte al Romaniei prin votul tuturor liberalilor.

Primarul PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat, joi, ca este foarte dezamagit de noul Statut adoptat de Delegatia Permanenta si ca, in consecinta, nu va participa la Congres, dar nici nu va face parte din vreun organism in care, eventual, potrivit acestei reglementari, ar avea dreptul sa fie.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi, la finalul sedintei Delegatiei Permanente a partidului, ca va lua partea la Congresul PNL, insa este "ingrijorat" si "deceptionat" de atitudinea din partid si de "somnolenta democratica".

Antonescu: V-ati distrat destul

Presedintele PNL, Crin Antonescu, le-a spus, joi, jurnalistilor care il asteptau, dupa Delegatia Permanenta, ca au exagerat in privinta subiectului Chiliman, ca este ridicol sa creada ca un partid intreg se gandeste sa-i faca rau primarului Sectorului 1, el adaugand: "V-ati distrat cred destul".

Pe de alta parte, el a spus ca primarul Sectorului 1 a "tradat" in campania pentru referendum preluand o tema "mincinoasa la adresa PNL" si "isi bate joc zilnic repetand marsavia" si acum.

Intrebat daca Andrei Chiliman a tradat la referendum, Antonescu a raspuns: "Andrei Chiliman a tradat in timpul campaniei. (...) Eu am vorbit despre faptul ca Andrei Chiliman a preluat in acele zile o tema mincinoasa, pe care o continua pana in ziua de azi si anume ca PNL, adica Chitoiu, care avea drept de semnaturi, Ponta - domnul Chiliman, fiind las din fire niciodata nu a suflat un cuvant de domnul Ponta dar asta este, despre asta e vorba - ar fi semnat un document in care se angajau sa desfiinteze, in Romania, institutii ale statului de drept".

Antonescu a precizat ca acest lucru nu s-a intamplat niciodata, documentul semnat de Chitoiu, Ponta si Daniel Constantin nefiind unul care sa contina nici cel mai mic angajament de desfiintare a institutiilor. "Chiliman isi bate joc zilnic repetand aceasta marsavie despre PNL. Dupa Congres nu se mai poate intampla asta, nici cu Chiliman, nici cu altcineva", a spus Antonescu.

Intrebat daca va propune excluderea lui Chiliman, Antonescu a precizat: "Stiu ca v-ati simtit un pic incurcati in aceste zile ca nici nu le-am raspus, daramite sa-i exclud".

Antonescu: Chiliman isi bate joc zilnic de PNL, dupa congres tradatorii si circarii pleaca

Antonescu a precizat ca in partid este loc pentru toate parerile, dar dupa Congres nu va mai fi loc pentru "tradatori, pentru circari si pentru oameni care batjocoresc in fiecare zi imaginea partidului".

"De pilda, cu minciuna despre un document in care PNL s-ar angaja sa distruga institutiile statului... Astfel de oameni nu mai au ce cauta in partid. Ei isi pot organiza pe persoana fizica spectacolul, dar ma tem insa ca nu va vor mai avea de clienti, ca persoane fizice doar", a mai spus Antonescu.

Ramane de vazut daca disputele dintre conducerea partidului si contestatarii acesteia vor fi rezolvate la Congres sau daca se va ajunge la o ruptura intre cele doua tabere.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#congres PNL, #Antonescu presedinte PNL Congres, #Chiliman Tariceanu Congres PNL , #stiri PNL
Comentarii
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
Trăiască Circul Kluski! Circ, circ, dar fără pâine?