Manifest public pentru noii lideri PNL

Autor: Dragos Dragoteanu - antreprenor
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 13:05
1942 citiri
Manifest public pentru noii lideri PNL

Validarea noii puteri a PNL va veni in scurt timp. Nu pentru mine, ci pentru toti romanii care se pretind de dreapta si, prin actiunile lor, fac dovada ca-si doresc o Romanie moderna, un stat de drept cu o piata libera, capitalism si prosperitate economica.

Adevarul nu da prea bine in public pentru politicienii actuali de dreapta, mult prea uzati de-atatea nereusite. Dar, daca tot deranjeaza, e bine sa fie spus. Macar in treacat, sa stie viitoarea conducere a PNL un lucru simplu: ce vor oferi exact aia vor primi. Aceast mesaj simplu vine din partea unui antreprenor roman 100%, cu afaceri mici, de familie. Adica, exact ce lipseste cu desavarsire din portofoliul cu votanti ai partidelor de dreapta.

Din ce am simtit eu in ultimii 5 ani de criza, reprezentantii PNL se pot lauda cu multe, mai putin cu ceea ce ar fi trebuit sa faca si nu au reusit pana acum, fiind la guvernare. Dupa plecarea lui Crin Antonescu de la sefia PNL, s-au propus cateva masuri economice, dintre care unele pot fi combatute argumentat de orice antreprenor serios, care traieste problemele reale din economie. Ele nu pot fi implementate nici daca ar veni maine PNL la guvernare. O abordare realista este preferabila unei ideologi liberale utopice.

Politicienii actuali de dreapta nu au mai reusit sa inteleaga problemele reale ale economiei private. De exemplu, printre altele, au propus reducerea generala a TVA la 16%. Minunat! Sunt primul intreprinzator privat, si ca mine sunt zeci de mii de antreprenori, care vrea un TVA chiar si mai mic. De ce nu 10%? E o cifra rotunda. Minunat ar fi sa coboare imediat si la 20%. Dar cei care au lucrat la aceasta schita de program economic au uitat un mic detaliu. Cea mai mare evaziune fiscala in Romania se face la TVA.

Pentru cine fura statul nu conteaza daca TVA este 24%, 16% sau 10%! Mai bine se va impune o disciplina financiara severa si masuri fiscale stimulative, pentru cresterea gradului de colectare. Oare politrucii liberali de profesie considera ca hotiilor care fac evaziune fiscala li se va face mila de statul roman? Ecomonia nu se face cu mila, ci prin disciplina fiscala, printr-un ANAF depolitizat, pe modelul DNA.

Fara sa mai insist pe alte propuneri economice nesustenabile sau extrem de greu aplicabile, iata trei masuri simple, legate de largirea bazei de impozitare, care ar aduce la bugetul statului cateva miliarde de euro in plus anual si alte cateva zeci de miliarde de euro in economia reala:

1. Impozitarea proprietatilor Bisericii Ortodoxe Romane - BOR - si taxarea activitatii comerciale a acesteia. Mult-prea-fericitul patriarh Daniel a dat o masa dupa Paste si i-a binecuvantat pe premierul Ponta si pe guvernatorul Mugur Isarescu. Cam putin pentru ce a primit dupa 1989 de la statul roman. Atat timp cat doar a luat, ar fi cazul ca, dupa 25 de ani, incepand cu 2015, sa inceapa sa mai si dea. Sper ca noii lideri ai PNL sa nu cada in acelasi pacat sau sa ceara girul unui sobor de preoti la fiecare masura liberala.

Cat platesc antreprenorii, liberali pur-sange, atat sa plateasca si bisericile. Preotii sa plateasca taxe precum persoanele fizice iar Biserica Ortodoxa Romana, ca orice firma privata, fiind dovedita ca cea mai prospera institutie din Romania.

2. Daca tot trebuie sa largim baza de impozitare, merita sa privim atent la sistemul nostru bancar. Poate supraimpozitarea bancilor romanesti, dupa modelul maghiar, nu e un exemplu perfect. Totusi, acolo statul si-a impus interesele nationale si a atins niste obiective clare, gen autostrazi, linii de centura supercivilizate in Budapesta, un respect mai mare pentru cetatean, ca principal contribuabil la bugetul statului maghiar.

Daca vecinii au putut, noi de ce nu am indrazni? Nu ne lasa FMI? Uite ca, dupa masura taxarii bancilor din Ungaria, maghiarii au scapat si de povara FMI. Nu ne lasa domnul Isarescu? Ba, pardon! Atat timp cat creditele din Romania sunt de cel putin 3 ori mai scumpe decat in Occident si de vreo doua ori mai mari decat in Ungaria, unde este avantajul Romaniei in interiorul UE in privinta creditarii?

3. Amnistie fiscala externa. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa ne mai intereseze cum s-au evaporat miliarde de euro din Romania, prin diverse combinatii. Cred ca merita sa repatriem acesti bani si sa-i punem la treaba, pentru a crea noi locuri de munca. Nimeni nu stie exact suma care ar putea fi redata imediat economiei reale, dar se pare ca nu ar fi mai mica de 20 de miliarde de euro. Vi se pare putin?

Daca se taxeaza cu un mimim de 2-3%, cateva sute de milioane de euro ar "onora" instantaneu bugetul de stat, in 2015. Acest lucru s-a intamplat in tarile care au stiut sa puna accentul pe economie, nu pe politica si scandal, cum este acum la noi. Fara o economie puternica, in care banii sa circule si sa "atate" spiritul initiativei libere, nu prea cred ca avem sanse sa evoluam ca tara, intr-o economie globalizata.

Italia este un exemplu concludent in care s-au schimbat guvernele ca ciorapii, dar economia a functionat permanent. Si acolo evaziunea fiscala e in floare. Si acolo coruptia e la ea acasa. Si acolo s-au transferat tone de bani ilegal, exact ca in Romania ultimelor doua decenii. Acesta e adevarul pur. Tot tara latina! Insa, pana sa revina investitorii straini in Romania, suntem obligati sa ne gestionam singuri problemele care macina mediul privat.

Trebuie sa ne hotaram ce vrem! Acord dupa acord cu FMI si indatorarea pana la refuz a tarii sau crearea de locuri de munca si infuzie de lichiditati, chiar daca banii provin din eludarea fiscului romanesc? Si programul economic al PNL sugereaza incetarea relatiei cu FMI, dar fara solutii alternative fezabile. Cand vrei sa misti economia, banii nu au miros si interesul national primeaza. Prefer banii romanilor mei decat banii yankeilor. Sa fim pragmatici macar in ceasul al doisprezecelea.

Doamnelor si domnilor liberali, daca, intr-un final, vreti sa aduceti la vot electoratul de dreapta ca sa va dea girul, intelegeti-va intre voi si cu orice partid de dreapta de buna credinta, pentru binele acestei natiuni! Lasati liberalismul pur sa actioneze! Treceti de la vorbe la fapte! Oferiti Romaniei posibilitatea sa respire aerul unei economii sanatoase! Ajutati initiativa privata sa renasca! Uimiti PSD si pe romanii scarbiti de politica prin solutii imediate, proiecte concrete si principii sanatoase! Dati valoare acestei tari! Luptati pentru potentialul economic neexploatat. Oferiti romanilor altceva. O alta abordare. Un alt fel de politica.

Nu ratati sansa oferita de inaintasii vostri, cei care de 140 de ani au luptat pentru existenta PNL! Faceti istorie astazi si romanii vor fi mandri de voi!

NB: Autorul nu este implicat politic, nu are nicio functie publica si nu s-a dus la vot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Congres alegeri PNL conducere, #masuri economice liberali PNL, #mediu afaceri masuri PNL , #stiri PNL