Jaf din banul public cu voia lui Tariceanu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 14 Octombrie 2008, ora 12:12
9781 citiri
Jaf din banul public cu voia lui Tariceanu

Premierul incearca sa salveze in extremis un scandal cu consecinte grele asupra procentelor PNL care, oricum, de ceva vreme nu se simt foarte bine. Scandalul lefurilor din societatile de stat.

Nici nu se stinsese bine ecoul vocii lui Varujan Vosganian care cerea interventia CSAT si CCR pentru a bloca cresterea salariilor profesorilor, de-abia s-au auzit declaratiile imbibate de responsabilitate ale lui Calin Popescu Tariceanu, ca a explodat aceasta grenada lasata de guvern pe propriul drum, inca de prin august.

Atunci, Executivul a dat o ordonanta care a schimbat modul de calcul al salariilor din societatile de stat. Ele nu mai erau plafonate la nivelul salarizarii unui secretar de stat, ci erau stabilite de consiliile de administratie ale societatilor respective. Atat doar ca fiecare membru C.A. primeste o indemnizatie lunara egala cu 20% din salariul directorului.

Palarie-ntr-un picior, ghici la cat au ajuns peste noapte salariile la conducerile acestor societati? De la 16.000 de lei in plus, catre 30.000, dupa cum a dezvaluit, cu exemple, trustul Realitatea Catavencu.

La aceste salarii de baza se adaugau sporurile de vechime, de conducere, eventualele ore suplimentare, prime, indemnizatii de vacanta etc.

Ajungem la sume tulburatoare. Salarii cu mult mai mari decat in multe companii private, platite din bani publici.

Prins cu majorarile salariale pe spanceana in sac, Calin Popescu Tariceanu a incercat intai o eschiva teoretic corecta: "In Romania, daca vorbim de economie de piata, atunci trebuie sa lasam populismul si comunismul deoparte.

Nu putem avea societati cu capital de stat unde salariile celor care conduc sa fie intr-o diferenta uriasa fata de sectorul privat, pentru ca atunci nu ne putem astepta decat la o performanta execrabila, iar toti oamenii de valoare vor pleca in sectorul privat".

Apoi, dupa o discutie la Cotroceni, a uitat si acest argument si a decis "la loc comanda", adica salarii nu mai mari decat ale unui secretar de stat. Si-atunci cum e?

A devenit Calin Popescu Tariceanu brusc comunist sau decizia intiala a guvernului a fost un atac la banul public?

Caracatita din societatile de stat

Competenta nu este necesara doar la varful companiilor de stat. Genial si platit cat la varful unei multinationale, un director nu poate face mai nimic daca in esaloanele inferioare avem angajati prost platiti, frustrati si nemotivati.

Intre salariile competitive ale managerilor si cele de mizerie ale angajatilor de rand exista, chiar si fara ordonanta din august, si cu atat mai mult dupa ea, o falie imensa si aberanta.

E drept, la Autoritatea Nationala de Comunicatii, problema a fost aproape rezolvata: o treime dintre angajati sunt, intr-un fel sau altul, sefi.

In plus, rationamentul, altfel corect, potrivit caruia oamenii valorosi nu muncesc pe bani putini, ar trebui sa-i provoace premierului insomnii si cand se gandeste la profesori, medici sau asistente medicale.

Atat doar ca oamenii valorosi de la varful marilor societati sunt numiti pe criterii politice si de ei Guvernul trebuie sa aiba grija.

Dar nu numai salariile sunt problema, ci si capusele. Realitatea TV a descoperit cum directori de prin societatile de stat, mai ales cele energetice, sunt in acelasi timp actionari in firme inrudite.

De exemplu, Ionela Stancu, director de comunicare al Hidorelectrica, are un salariu lunar de peste 1.800 de euro, la care se adauga leafa de administrator al Hidroserv SA, o firma de stat care se ocupa de reparatiile la hidrocentrale.

Sotul doamnei Stancu este si el angajat la Hidroelectrica.

Asa ajungem la alta belea impotriva careia decizia disperata de luni a premierului nu face nimic.

O adevarata caracatita sufoca societatile de stat, caracatita nevestelor, fratilor, nepotilor, unchilor, finilor sau nasilor de sefi. La Romgaz de exemplu, 5 dintre cei 17 directori au printre sublaterni proprii soti, tot in esaloanele superioare, se-ntelege. Mananca si ei o paine, nu-i asa?

Sigur, dezvaluirile explozive si galopante ale grupului Realitatea-Catavencu pot parea o campanie bine tintita impotriva premierului.

Se poate specula ca ea ar fi orchestrata fie de Traian Basescu care ar vrea sa adanceasca falia din PNL si sa-l termine pe Calin Popescu Tariceanu, fie de PSD care pedepseste astfel criza de responsabilitate in privinta lefurilor dascalilor a pana acum atat de obedientului Tariceanu.

Se poate, dar cu certitudine situatia prezentata era reala si ingrozitor de grava, o adevarata jefuire a banului public pastorita de actualul Guvern.

Dupa cum nicio decizie de ultim moment nu poate schimba ipocrizia fara margini ca pe de-o parte sa permiti astfel de cresteri pentru salarii deja foarte mari, iar pe de alta parte sa faci pe responsabilul cand vine vorba de banii celor cu salarii mici. Si daca nu sunt posibile amandoua, oare cine ar fi trebuit sa aiba prioritate?

Prin decizia sa de luni Calin Popescu Tariceanu nu face decat sa ia alta masura heirupista, partiala si electorala.

Daca va deveni cu adevarat ordonanta de urgenta, ea pare sa se refere doar la salarii. Celelate venituri, sporuri, colaborari, participari prin CA-uri, prime, indemnizatii etc. raman si nu sunt deloc neglijabile.

Pe de alta parte, este adevarat ca oamenii buni nu muncesc pe bani putini. Salariile pot fi mari, chiar foarte mari si la stat, dar exclusiv in functie de competenta. Nu doar sumele trebuie sa concureze sistemul privat.

Tot de acolo trebuie luate si criteriile de salarizare: competenta, eficienta, rezultate obiective, nu criterii de evaluare autoimpuse cu maxima blandete, valabile de la dascal, la manager de societate nationala.

Si tot despre competenta, nu despre politica trebuie sa vorbim si la angajare, de la femeia de serviciu, la manager.

Diferenta este alta, fiind vorba despre bani publici. Si salariile si criteriile de stabilire a acestora trebuie stabilite transparent.

Sistemul de furtisag practicat inclusiv prin ordonanta din vara si deconspirarea prin scandaluri de presa nu fac decat sa ucida orice urma de incredere a poporului in proprii guvernanti si sa creeze uriase frustrari.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#jaf, #salarii, #uriase, #stat, #directori , #stiri PNL