PNL a depus un proiect de lege care prevede ca OUG sa fie verificate din oficiu de CCR

Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 15:01
2232 citiri
PNL a depus un proiect de lege care prevede ca OUG sa fie verificate din oficiu de CCR
Foto: Facebook/Partidul National Liberal

PNL a depus, vineri, la Parlament o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, astfel incat aceasta sa se pronunte din oficiu pe ordonantele de urgenta emise de Guvern inainte ca acestea sa intre in vigoare.

"Deoarece Constitutia nu interzice, apreciem ca fiind necesara introducerea unei cai de control a constitutionalitatii motivelor invocate de Guvern in justificarea urgentei adoptarii unei ordonante de urgenta.

Jurisprudenta constitutionala este bogata in exemple de neconstitutionalitate a ordonantelor de urgenta, din cauza motivelor invocate ca temei pentru justificarea urgentei in adoptarea unor ordonante", a transmis PNL intr-un comunicat remis Ziare.com.

Astfel, PNL sustine ca pentru apararea statului de drept propune "introducerea controlului de constitutionalitate asupra motivelor care justifica urgenta unei ordonante de urgenta, din oficiu, de catre Curtea Constitutionala, dupa adoptarea acesteia de catre Guvern, pana la momentul inregistrarii la Camera competenta sa o dezbata si pana la momentul publicarii in Monitorul Oficial.

Transmiterea catre Camera parlamentara competenta sa o dezbata si publicarea in Monitorul Oficial se realizeaza dupa efectuarea controlului de constitutionalitate.

In situatia in care Curtea constata ca motivele care justifica urgenta sunt concordante spiritului si literei Constitutiei, ordonanta de urgenta se inregistreaza la Parlament si se publica in Monitorul Oficial".

PNL mentioneaza ca aceasta solutie legislativa inlatura abuzul de drept savarsit de Guvernul Romaniei care, "in mod excesiv, utilizeaza un instrument normativ exceptional ca modalitate de legiferare pe cale ordinara".

"In privinta celei de a doua propuneri de modificare, continuta de proiectul de act normativ, consacram precizarile necesare pentru stabilirea cadrului legal in care Curtea Constitutionala poate solutiona conflictele juridice de natura constitutionala intre autoritati publice, stabilind existenta sau inexistenta conflictului; modalitatea concreta de valorificare a solutiei Curtii Constitutionale, in cazul constatarii conflictului juridic, este prerogativa exclusiva a autoritatilor constatate a se afla in stare de conflict, astfel fiind valorificat principiul constitutional al colaborarii loiale intre autoritatile statului.

Consideram necesara aceasta interventie legislativa deoarece cadrul legislativ in vigoare, prevazut de art.36 din Legea nr.47/1992, este neclar si imprecis", se mai arata in comunicat.

A.G.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#PNL CCR OUG Guvern, #PNL CCR verificare OUG , #stiri PNL