PNL: Niciun liberal nu ar fi deranjat de o impozitare progresiva de la 10% pana la 16%

Joi, 08 Iulie 2010, ora 17:29
1322 citiri
PNL: Niciun liberal nu ar fi deranjat de o impozitare progresiva de la 10% pana la 16%
Foto:informatia-zilei.ro

Consilierul presedintelui PNL, Dan Mihalache, precizeaza, intr-o postare pe blogul sau, ca "nu cota unica diferentiaza stanga de dreapta", fiindca reprezinta doar o metoda, iar nu o politica in sine, si spune ca nu crede ca vreun liberal ar fi deranjat de un impozit progresiv de la 10% pana la 16%.

"Din punct de vedere strict << ideologic >>, discutia pro sau contra cotei unice este falsa. Nu cota unica diferentiaza stanga de dreapta. Aplicarea cotei unice nu este neaparat o masura a dreptei politice, dupa cum impozitul progresiv nu trebuie neaparat asociat cu stanga. Toata Europa infirma aceasta paradigma care a fost impusa in dezbaterea publica de colaborarea PSD - PDL. Continentul este condus astazi majoritar de guverne de dreapta, intr-un regim de impozit diferentiat. Iar unele dintre statele care au inca un sistem de cota unica sunt conduse de guverne de stanga", puncteaza Mihalache.

Consilierul presedintelui PNL admite ca stanga si dreapta sunt despartite de o anumita filozofie a impozitarii, explicand ca "dreapta pledeaza, in mod firesc, pentru o fiscalitate mai redusa, ceea ce incurajeaza mediul economic sa se miste mai bine" in timp ce "perspectiva de stanga este intotdeauna a unei fiscalitati mai mari, cu accent pe impozitarea marilor afaceri si venituri".

"Cota unica sau impozitul progresiv sunt instrumente ale acestor doua viziuni politice concurente. Niciun liberal nu cred ca ar fi deranjat o impozitare progresiva care sa inceapa de la 10%, sa continue cu 14% si 16% pentru veniturile cele mai mari. Insa un impozit diferentiat care incepe cu 22% si se termina cu 40%, dupa modelul statelor asistentiale, devine o agresiune impotriva intreprinzatorilor privati", explica Mihalache conditiile in care un impozit diferentiat ar putea fi acceptabil pentru liberali.

In acelasi timp, liberalul aminteste si de pozitionari mai vechi ale social-democratilor, pe tema cotei unice, dand exemplul fostului premier, Adrian Nastase.

"Vad ca astazi sunt politicieni foarte vocali impotriva cotei unice. Il numar aici si pe Adrian Nastase. Imi pare rau ca stenogramele sedintelor de guvern nu sunt publice, dar ele inca exista si ne-ar spune cum tot guvernul Nastase, in frunte cu el si cu fostul ministru al finantelor Mihai Tanasescu, sustinea ideea introducerii cotei unice in 2003. Initiativa guvernului s-a oprit atunci la obiectia strict ideologica a presedintelui Ion Iliescu si a actualului viceguvernator al Bancii Nationale Florin Georgescu, pe vremea aceea seful Comisiei de buget, finante, banci din Camera Deputatilor. Introducerea cotei unice nu avea nici atunci, cum nu are nici acum, vreo mare baza ideologica. Ea se referea stricto sensu la simplificarea sistemului fiscal, tinand cont de capacitatea foarte redusa a administratiei din Romania de a colecta veniturile. Iar masura ca atare a avut efecte. In cativa ani Romania a ajuns de la un grad de conformare fiscala de 50 si ceva la suta pana spre 80 la suta", precizeaza Mihalache.

"De aceea, nu vad de ce am face acum din cota unica o tema de dezbatere ideologica. Cota unica, la fel ca si impozitarea progresiva, sunt metode, nu politici", puncteaza el.

In opinia liberalului, "perspectiva simplificatoare dreapta = cota unica, stanga = impozit diferentiat poate fi inteleasa din punct de vedere al tehnologiilor de comunicare politica".

"Este o reducere a identitatii ideologice la un singur element, care poate fi mai usor perceput de publicul larg. Dar aceasta este o abordare de campanie electorala, nu o solutie anti-criza. Un guvern care isi va propune un program serios de combatere a crizei ar trebui sa abandoneze aceasta falsa retorica ideologica de sorginte electoralista. Social-democratii ar putea astfel renunta la a descrie cota unica drept dovada esecului politicilor de dreapta. In fapt, o asemenea asertiune nici nu corespunde realitatii. Starea economica a tarii nu este o consecinta a cotei unice. La randul lor, liberalii ar trebui sa isi flexibilizeze pozitiile in privinta sistemului de impozitare. Interesul liberalilor este pentru o formula de taxare care sa avantajeze sectorul privat, declansand astfel o revigorare generala a economiei", solicita Mihalache.

"Tema reala de reflectie pentru un viitor guvern mai responsabil este insa in ce masura a modifica acum sistemul fiscal, in plina criza economica, cu o administratie debila si bulversata de schimbari, nu ar putea avea mai degraba consecinte negative asupra veniturilor statului", conchide liberalul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dan Mihalache PNL, #impozitare progresiva , #stiri PNL