PNL va negocia cu PD-L formarea Guvernului

Luni, 14 Decembrie 2009, ora 16:31
7003 citiri
PNL va negocia cu PD-L formarea Guvernului

Liberalii au convenit, in cadrul delegatiei permanente a partidului, ca reprezentanti ai partidului sa fie mandatati pentru negocieri cu Partidul Democrat-Liberal, in vederea formarii unui Guvern.

Echipa de negocieri va fi formata din Crin Antonescu, Radu Stroe, Varujan Vosganian, Relu Fenechiu si Ludovic Orban.

Liderul liberal Crin Antonescu a anuntat luni ca echipa de negociere a fost mandatata "sa poarte discutii pentru gasirea unei solutii de iesire din criza politica" cu toate partidele: PSD, PD-L, UDMR si grupul minoritatilor din Parlament, insa sunt excluse negocierile cu "facatura care se numeste grupul independentilor pe care o conduce domnul general Oprea" (n.r. Gabriel Oprea).

"PNL (...) isi afirma disponibilitatea de a discuta si de a intra intr-o Coalitie cu anumite obiective si princiipii si cu anumite conditii. In primul rand e vorba de principiul potrivit caruia guvernul este expresia vointei majoritatii parlamentare si nu a presedintelui.

In al doilea rand, PNL va negocia cu toate partidele parlamentare, inclusiv PD-L, dar respinge ferm ideea ca guvernul trebuie sa fie construit in jurul PD-L, chiar daca Basescu este validat ca presedinte", a declarat Crin Antonescu.

Potrivit liderului PNL, partidul sau va face parte "doar dintr-un guvern condus de PNL" sau de o persoana a carei independenta si competenta sa constituie garantia independentei Executivului.

"Domnul Mugur Isarescu era o varianta de abordat", a declarat Crin Antonescu, intrebat de jurnalisti pe cine ar accepta PNL pentru postul de premier, adaugand insa ca guvernatorul BNR nu este singurul om din Romania capabil sa conduca Guvernul.

Crin Antonescu a adaugat ca este exclus ca membrii urmatorului cabinet sa fie "membri a unui guvern care au cazut in urma motiunii de cenzura" sau persoane care "si-au dovedit incompetenta notorie intr-o guvernare anterioara".

O alta conditie pe care o pun liberalii pentru participarea la guvernare o constituie asumarea unui program de guvernare care sa contina masuri anticriza si de

restabilire a functionarii eficiente si echilibrate a statului.

Crin Antonescu a adaugat ca se doreste si "apararea si aplicarea drepturilor si principiilor democratice prevazute in Constitutie", in conditiile in care exista pericolul ca Traian Basescu si partidul sau sa monopolizeze puterea.

Crin Antonescu a declarat ca il va suna pe liderul PD-L, Emil Boc, pentru a demara negocierile cu privire la formarea Guvernului.

Contactat telefonic de Antena 3, dupa decizia delegatiei permanente, liderul liberal a declarat ca nu are mari sperante privind o intelegere cu cei de la PD-L.

"Eu sincer n-am mari sperante ca ne vom intelege cu PD, ne putem intelege cu PSD mult mai repede si este de vazut ce va face UDMR", a declarat Crin Antonescu, adaugand ca, in cazul in care nu se va ajunge la un acord, PNL va ramane in Opozitie.

Ce a hotarat Partidul National Liberal

Delegatia Permanenta a Partidului National Liberal, reunita astazi 14 decembrie 2009, analizand situatia politica in care se afla Romania, hotaraste urmatoarele:

1)PNL este dispus sa isi asume guvernarea Romaniei in perioada urmatoare, in cadrul unei coalitii care sa dispuna de sprijinul unei majoritati parlamentare, pe baza unor obiective, principii si conditii care vor fi formulate in continuare.

2)DP mandateaza Presedintele PNL si echipa desemnata, la propunerea acestuia, de Biroul Politic Central sa poarte negocieri cu toate partidele politice parlamentare.

Obiectivele guvernarii:

a)asumarea si aplicarea unui program de guvernare care sa contina politici economice si sociale capabile sa determine iesirea Romaniei din criza economica si asigurarea stabilitatii sociale;

b)restabilirea functionarii eficiente si a echilibrului institutiilor aflate in responsabilitatea Guvernului, in scopul unei bune guvernari capabile sa raspunda nevoilor cetatenilor si societatii romanesti in ansamblu;

c)apararea si aplicarea drepturilor, libertatilor si principiilor democratice prevazute in Constitutia Romaniei, impotriva oricarei tentative de abuz venite din partea unor persoane, grupuri sau partide politice.

Principiile guvernarii:

a)Guvernul este expresia vointei majoritatii parlamentare si nu a Presedintelui Romaniei;

b)PNL va negocia cu toate partidele parlamentare, inclusiv PDL, dar respinge ferm ideea ca Guvernul trebuie sa fie alcatuit in jurul PDL, chiar in conditiile in care T.Basescu ar fi validat Presedinte al Romaniei;

c)asocierea in vederea guvernarii se va face doar cu partidele parlamentare care impartasesc aceste principii.

Conditiile mandatului:

a)PNL va face parte doar dintr-un guvern care asuma obiectivele si principiile enuntate mai sus;

b)PNL va face parte doar dintr-un guvern condus de un prim-ministru desemnat de partid sau de o personalitate a carei independenta, competenta si credibilitate sa fie recunoscute ca o garantie pentru respectarea echilibrului puterilor in stat si indeplinirea obiectivelor de guvernare;

c)PNL considera necesar ca toti componentii unei echipe guvernamentale cu participarea sa, sa nu fi dovedit incompetenta notorie in guvernari anterioare si sa fie deasupra suspiciunilor de coruptie sau cheltuire iresponsabila a banului public;

Delegatia Permanenta a PNL il desemneaza pe Crin Antonescu, Presedintele PNL pentru functia de Prim-Ministru, in cazul in care aceasta pozitie ar reveni PNL in urma negocierilor.

Foto: ImapctNews

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#PNL negocieri PDL, #PNL delegatie permanenta, #PNL negociaza Guvern , #stiri PNL