Sa revizuim Constitutia, dar ce sa schimbam?

Vineri, 19 Februarie 2010, ora 14:12
2122 citiri
Sa revizuim Constitutia, dar ce sa schimbam?
Foto: Reuters

Constitutia Romaniei este ca o reteta prescrisa de medic de care avem mare nevoie, dar cam greu de descifrat.

Auzim zilnic, in ultima vreme, discutii despre revizuirea Constitutiei, referiri la articolele ei si diverse interpretari ale legii fundamentale. Si de parca n-ar fi destul de incalcita povestea Constitutiei, unii au venit cu propuneri cel putin "originale", in ceea ce priveste reforma acesteia: desfiintarea functiei de presedinte.

Propuneri de modificare de la PNL si PD-L

PNL, prin vocea lui Teodor Melescanu, a aratat ca ar dori o Constitutie dupa modelul celei din 1923, care prevedea ca puterea executiva sa fie exercitata de Consiliul de Ministri, condus de un presedinte care ar putea sa revoce si inlocui sefi de ministere, cu acordul Parlamentului.

"Presedintele Romaniei trebuie ales de cetateni, (...) legitimitate la fel ca parlamentarii, are voturi in spate. Acesta trebuie sa fie moderator intre puterile statului, nu presedinte jucator, ci arbitru, trebuie sa pastreze echilibrul intre puterea executiva, legislativa si judecatoreasca. Presedintele trebuie sa fie de asemenea cel care reprezinta Romania pe plan international si sa fie primul magistrat al tarii, care are responsabilitate pentru buna functionare a justitiei", a declarat Melescanu la Tv Ziare.com, in aceasta saptamana.

Un alt liberal, Tudor Chiuariu, a lansat miercuri un proiect propriu pentru revizuirea Constitutiei in care propune, printre altele, desfiintarea functiei de presedinte al Romaniei, dar si "o Curte Constitutionala mai eficienta, mai tanara, mai experimentata".

Intitulat "Constitutia Libertatii", proiectul este lansat in dezbatere publica pe site-ul sau si urmeaza sa fie supus spre dezbatere Biroului Politic, Delegatiei Permanente si Congresului Partidului National Liberal.

"Presedintele nu poate fi arbitru, fiindca nu e independent de partide. Functia de presedinte e paralizata de propriul dualism: sef al executivului si sef al statului", argumenteaza fostul ministru al Justitiei propunerea de desfiintare a functiei de sef al statului.

Cele 10 puncte din Proiectul Tudor Chiuariu pentru revizuirea Constitutiei se refera la: desfiintarea functiei de presedinte, limitarea numarului serviciilor secrete la 3, un guvern cu maximum 15 ministere, un Parlament cu maximum 200 de membri si cu doua Camere cu atributii diferite, institutionalizarea opozitiei parlamentare, obligativitatea dezbaterii publice prealabile a actelor legislative, depolitizarea si reforma justitiei, prin schimbarea modului de numire in functiile de conducere, crearea regiunilor, in numar de 12, garantarea functiei publice neutre si profesioniste, separarea clara dintre nivelul functiilor politice si nivelul functiilor publice si o reforma morala - principiul lustratiei, principiu constitutional: ofiterii si colaboratorii fostei Securitati, precum si fostii membri ai PCR care au detinut functii de conducere in partid nu pot ocupa niciuna dintre functiile reglementate de Constitutie.

Si Calin Popescu Tariceanu considera ca viitoarea Constitutie ar trebui sa prevada imprescriptibilitatea crimelor impotriva umanitatii comise in epoca regimurilor totalitare, dar si principiul lustratiei.

"In conformitate cu atitudinea statului roman de condamnare si de recunoastere a crimelor impotriva umanitatii comise in epoca regimurilor totalitare, se impune gasirea unei formule constitutionale care sa permita pedepsirea celor care au comis aceste crime, indiferent de data la care s-a intamplat acest lucru", a spus Tariceanu.

El a adaugat ca, odata cu revizuirea Constitutiei, ar trebui evaluata posibilitatea de a reglementa "principiul lustratiei la nivel constitutional".

Din partea PD-L, putine voci au decis sa vorbeasca despre Constitutie si reforma ei si sa raspunda propunerilor venite din partea PNL. Emil Boc a propus ca revizuirea Constitutiei sa includa si limitarea folosirii ordonantelor de urgenta. Premierul a spus la Tv Ziare.com ca este nevoie de modificarea Constitutiei si punerea ei de acord cu rezultatele referendumului din noiembrie anul trecut, adica e nevoie de reducerea numarului de parlamentari si trecerea la un Parlament unicameral.

Cum se poate revizui Constitutia

Cu toate acestea, Constitutia Romaniei nu poate fi schimbata pe termen scurt. Este nevoie de o dezbatere serioasa, realista, fara propuneri bombastice.

Potrivit Constitutiei, revizuirea actului fundamental al tarii poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.

Dupa ce apare initiativa, Parlamentul e obligat sa constituie Comisia de revizuire.

In 21 decembrie 2009, conducerea Parlamentului a amanat luarea unei decizii privind solicitarea PD-L de infiintare a Comisiei de revizuire a Constitutiei, stabilind sa fie consultate comisiile juridice reunite in privinta modului in care a fost formulata cererea PD-L in legatura cu componenta forului de revizuire a Constitutiei.

Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie apoi adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.

Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#modificare Constitutie PNL, #modificare Constitutie Romania , #stiri PNL
Comentarii
Poza GuzganRozaliu_vrajitor
GuzganRozaliu_vrajitor
rank 5
Mai intai vedeti dacă asta este constituie. Dacă nu-i, faceti o constitutie. Dacă vă mentineti incăpătanarea de catari leninisti că asta este totusi constitutie, revizuiti-o toată si schimbati-o toată.