Ziare.com

Urmarirea penala a lui Tariceanu n-a fost votata nici dupa trei luni. Opozitia cere sanctionarea lui Cazanciuc UPDATE

Marti, 19 Februarie 2019, ora 12:48

   

Urmarirea penala a lui Tariceanu n-a fost votata nici dupa trei luni. Opozitia cere sanctionarea lui Cazanciuc UPDATE
Senatorii liberali au cerut, luni, explicatii Biroului Permanent cu privire la nerespectarea calendarului vizand dosarul in care Parchetul General cere aviz pentru urmarirea penala a presedintelui Senatului, liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu. Ei au cerut introducerea acestui subiect pe ordinea de zi a sedintei de plen din 20 februarie.

"Grupul PNL solicita o explicatie cu privire la nerespectarea calendarului votat in Biroul Permanent pentru dosarul prin care Parchetul General solicita inceperea urmaririi penale in cazul domnului Calin Popescu Tariceanu. Aceasta intarziere neregulamentara fara precedent din partea Comisiei juridice a Senatului este generata cel mai probabil de interese politice PSD - ALDE", spun liberalii in solicitarea adresata Biroului Permanent.

De asemenea, ei solicita discutarea acestui subiect in sedinta de plen din 20 februarie, precum si sanctionarea presedintelui Comisiei Juridice, Robert Cazanciuc (PSD).

"Va cerem ca acest dosar sa fie introdus pe ordinea de zi a sedintei de plen din 20 februarie solicitandu-va pe aceasta cale ca, in cazul in care raportul nu este elaborat, situatia dosarului sa fie discutata fara raport de catre plenul Senatului.

Totodata, cerem sanctionarea presedintelui Comisiei Juridice pentru nerespectarea termenelor stabilite chiar in Regulamentul Senatului", mai afirma senatorii liberali in solicitare.

UPDATE La randul sau, presedintele Comisiei Juridice, senatorul Robert Cazanciuc, sustine ca ar mai trebui prelungit termenul de studiere a dosarului de la DNA.

"Ar trebui sa trimitem la Biroul Permanent solicitarea de a studia in continuare dosarul, pentru ca BP a fost cel care a stabilit ca pot sa studieze si senatorii care nu sunt membri ai Comisiei Juridice dosarul", a precizat Cazanciuc in cadrul sedintei Comisiei Juridice de marti.

In context, senatorii Daniel Fenechiu (PNL) si Edward Dirca (USR) s-au opus acestei hotarari, mentionand ca vor cere BP sa nu dea curs solicitarii.

"Pana in 2020 noiembrie, poate sa vada dosarul. In noiembrie, avand in vedere ca sunt alegerile, ar fi cazul sa inceteze. Daca e prea scurt 2020 noiembrie, putem sa mergem pana in decembrie", a comentat, ironic, Fenechiu.

La randul sau, Dirca a spus ca s-a stabilit deja pana la ce data se poate consulta dosarul.

"Imi amintesc ca, la ultimul termen, cand am discutat chestiunea aceasta, stabilisem ca pana la data de... se poate consulta dosarul. Practic, acum prelungim termenul", a afirmat senatorul USR.

Dosarul lui Tariceanu, studiat de 3 luni

Biroul Permanent al Senatului a discutat, in 12 noiembrie, cererea DNA de ridicare a imunitatii presedintelui Senatului. Cererea a fost trimisa la Comisia Juridica, iar in urmatoarele 14 zile putea fi studiat dosarul, care are peste 70 de volume si cuprinde peste 17.000 de pagini.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, este acuzat ca a primit, in perioada in care era premier, "foloase materiale" de aproape 800.000 de dolari de o firma austriaca pentru a interveni pentru incheierea unor acte aditionale la un contract derulat de companie.

Suma primita de Tariceanu reprezenta un comision de 10 la suta din valoarea acestor acte aditionale si ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore.

Conform Regulamentului Senatului, audierea senatorului care este membru al Guvernului este obligatorie, iar in cazul in care acesta refuza sau se afla in imposibilitate de a se prezenta in fata comisiei, acest fapt trebuie consemnat in raportul Comisiei juridice. In situatia in care senatorul in cauza se afla in imposibilitate obiectiva de a se prezenta la audiere, se va fixa un nou termen.

Raportul comisiei se aproba prin votul secret al majoritatii membrilor prezenti.

Regulamentul Senatului mai prevede:

" (5) Rapoartele cu privire la cererea de incepere a urmarii penale se dezbat in plenul Senatului in cel mult 5 zile de la depunerea lor la Biroul Permanent.

(6) La dezbaterea asupra cererii de incepere a urmaririi penale vor lua cuvantul presedintele comisiei care a intocmit raportul, senatorul la care se refera cererea respectiva si, dupa caz, cate un reprezentant al fiecarui grup parlamentar, dupa care se trece la vot.

(7) Hotararea privind cererea de urmarire penala, al carei proiect este intocmit de Comisia juridica, se adopta cu votul majoritatii senatorilor prezenti. Votul este secret si se exprima prin bile. Hotararea prin care Senatul cere sau nu cere urmarirea penala se publica in Monitorul Oficial".

Citeste si Tariceanu acuza, previzibil, un dosar politic


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3584 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Spăgarul Tăriceanu, inculpatul care se vrea presedinte de țară e un

... laș. Asa cum el a scăpat de justitie, de-a lungul anilor, actualii membri care formează ALDE, asa, acum, cu ajutorul acestor penali, se vrea si el scăpat de justiție.

 

Repetentul si infumuratul

Constipatul de Tariceanu, slugoiul lui Draganea va face tot posibilul sa demoleze statul de drept. Viitoarea guvernare trebuie sa ii urmareasca penal pe toti participantii la demolarea justitiei care au introdus atitea ordonante de urgenta, majoritatea pentru a scapa penalii de puscarie.

 

Dom'ne ce tupeu inimaginabil la penelisti

să nu-i lase pe onor senatorii pesedei să studieze asea cum se cuvine dosaru' lu' mostăgartă!
Adecă liberalii ie contra ieducatiei si culturii, ce mai!
Si se mai laudă că vor binele boborului, tecălosii!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor