Solutiile PNL pentru CNSAS - transferul temporar al arhivelor

Sambata, 02 Februarie 2008, ora 11:33
1131 citiri
Solutiile PNL pentru CNSAS - transferul temporar al arhivelor

Liberalii au doua solutii pentru problema CNSAS - transferul temporar al arhivelor, personalului si bugetului CNSAS prin hotarare de Guvern, urmata de o noua lege care sa mearga dupa modelul polonez, informeata NewsIn.

"Singura solutie juridica in acord cu decizia Curtii Constitutionale este transformarea CNSAS intr-un organ de investigatie, care, daca are probe privind apartenenta sau colaborarea cu politia politica, sa sesizeze instanta de judecata, care urmeaza sa se pronunte asupra apartenentei sau colaborarii cu fosta Securitate ca politie politica", a declarat, sambata, la Brasov, consilierul premierului pe probleme juridice, Alexandru Chiuariu.

El a explicat ca pentru a infiinta o autoritate administrativa autonoma sub controlul Parlamentului nu se poate emite o ordonanta de urgenta. "Singura solutie ar fi un proiect de lege discutat in Parlament in procedura de urgenta", a aratat Chiuariu.

Potrivit unor surse PNL, liberalii iau in considerare varianta ca Executivul sa emita, saptamana viitoare, o Hotarare de Guvern prin care rhiva, personalul si bugetul CNSAS sa fie preluat de alta institutie din subordinea Guvernului, cel mai probabil de catre Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului condus de consilierul premierului pe probleme de securitate, Marius Oprea.

Liberalii argumenteaza aceasta decizie prin aceea ca angajatii CNSAS ar ramane practic someri dupa publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial. In plus, ei se arata ingrijorati de soarta arhivelor CNSAS. "Daca CNSAS nu mai poate da verdicte, macar sa ramana dosarele si protocoalele de primire de dosare in vigoare", a declarat un lider PNL.

Potrivit aceleiasi surse, transferul ar fi o solutie rapida si temporara, pentru stabilirea felului in care CNSAS va continua sa existe urmand sa fie gandita ulterior o alta lege, in acord cu decizia CCR. O discutie in acest sens urmeaza sa aiba loc in cadrul sedintei Delegatiei Permanente care sambata.

"Am incredere totala in Marius Oprea, dar nu mi se pare o idee prea buna", a comentat Ticu Dumitrescu, la Realitatea TV, ideea transferului de dosare. El a adaugat insa ca aceasta solutie ar putea fi "salvatoare" penru cei 300 de functionari publici angajati ai institutiei.

Consilierul personal pe probleme de securitate nationala al premierului, Marius Oprea, a declarat vineri, pentru NewsIn, ca departamentul de securitate nationala lucreaza deja la elaborarea unui nou act normativ - OUG sau HG care sa asigure continuitatea institutionala a CNSAS si a deconspirarii.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat joi neconstitutionala Legea nr.187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste dupa ce a fost sesizata cu aceasta exceptie in cazul fostului lider PC, Dan Voiculescu. CCR a declarat neconstitutionale si articolele II si V din ordonanta de urgenta a Guvernului, ale caror prevederi se refera la reglementarea functionarii CNSAS.

Liberalii se reunesc, sambata si duminica, la Brasov, in sedinta Delegatiei Permanente a formatiunii, principalele teme de dezbatere fiind pregatirea noii sesiuni parlamentare, precum si alegerile locale din vara anului 2008.

Sambata, ministrii PNL se intalnesc cu parlamentarii, pe comisii de specialitate, pentru a discuta proiectele de lege pe care le au in vedere pentru sesiunea parlamentara februarie - iunie 2008. Urmeaza intalnirea in plen a conducerii PNL cu senatorii si deputatii liberali, pentru discutarea problemelor de ordin politic.

Tot sambata dupa-amiaza are loc sedinta Delegatia Permanenta a formatiunii, care ar putea continua si duminica. La aceasta sedinta, vicepresedintii regionali ai PNL prezinta, printre altele, stadiul identificarii candidatilor de primari la alegerile locale.

Totodata, liberalii ar putea lua in discutie problema CNSAS, fiind posibila adoptarea unei rezolutii in acest sens. De asemenea, ar putea da o rezolutie cu privire la "debirocratizare si defiscalizare".

Cazul Norica Nicolai nu se afla pe ordinea de zi a sedintei conducerii formatiunii, PNL asteptand decizia Curtii Constitutionale. Totusi, nu este exclusa o discutie pe aceasta tema, daca cineva va dori abordarea subiectului.

Toate rezultatele sunt prevazute a fi gata in 15 februarie, astfel incat, cel tarziu la 1 martie, sa fie stabiliti toti candidatii pentru municipiile resedinta de judet, iar, pana in 15 martie, sa fie stabiliti candidatii pentru toate unitatile administrative din Romania.

Conform unor surse liberale, pentru Capitala, unde Ludovic Orban se bucura de sprijinul majoritatii filialelor bucurestene si chiar al primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu, sondajele vor fi efectuate in paralel de patru institute de sondare a opiniei publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Televiziunea locală din Braşov Mix TV, fondată şi deţinută de fostul baron local Aristotel Căncescu, fost şef al Consiliului Judeţean Braşov din partea PNL, a fost închisă la începutul...
#norica, #PNL, #delegatie, #reuniune , #stiri PNL