Ion Diaconescu spune ca Ciorbea a fost cel care a vrut sa ceara daune de la stat

Joi, 04 Martie 2010, ora 19:43
4304 citiri
Ion Diaconescu spune ca Ciorbea a fost cel care a vrut sa ceara daune de la stat
Foto: Cotidianul

Fostul presedinte al PNTCD Ion Diaconescu, care cere despagubiri de 18 milioane de euro de la statul roman pentru traumele suferite in timpul detentiei politice din inchisorile comuniste, ca aceasta idee i-a dat-o fostul presedinte Victor Ciorbea.

"Sunt bolnav si batran de 93 de ani, sunt suferind si nu mai sunt la curent cu legislatia. Nu m-am gandit, initiativa nu imi apartine. Acum a aparut o legislatie, asa am inteles, care iti da despagubiri prin Uniunea Europeana si ceri cat mai mult ca sa iti dea ceva ", a adaugat Diaconescu, pentru Mediafax.

Fostul lider taranist a mai spus ca majoritatea banilor vor merge la partid, pentru ca el nu are ce sa faca cu atatia bani la varsta la care a ajuns: "Majoritatea (banilor, n.red.) la partid, ce sa mai fac eu cu ei?".

Ion Diaconescu cere statului roman despagubiri de 18 milioane de euro

Intrebat daca are martori care sa ateste suferintele sale, fostul lider taranist a raspuns ca erau cateva sute de mii la vremea aceea, poate un milion, oameni care erau in puscarie.

"Toate puscariile gemeau. Au mai ramas, sigur ca da, dar putini. (...) A fost foamete, au fost batai, am facut greva la mina, am lucrat intr-o mina de plumb. Am fost pedepsit si am stat o jumatate de an in lanturi, pe rogojina, pe jos, fara foc.

Multi au murit de foame. In aceste puscarii au murit atatia, Maniu, Mihalache, toata conducerea partidului nostru. Multi dintre noi eram mai tineri, am rezistat", a mai spus Ion Diaconescu.

Ciorbea: Facem tot ceea ce este posibil

Victor Ciorbea, avocatul lui Ion Diaconescu in procesul intentat impotriva statului roman, in care cere despagubiri de 18 milioane euro pentru traumele suferite in timpul detentiei politice din inchisorile comuniste sustine ca aceasta suma nu este de natura sa acopere prejudiciile pricinuite.

"Noi facem tot ceea ce este posibil sa obtinem macar aceste sume care nu sunt de natura, in niciun caz, sa acopere prejudiciul pricinuit. (Ion Diaconescu - n.r.) ne-a spus ca intentioneaza sa ii doneze PNTCD, alta parte unor organizatii de binefacere, care lupta impotriva comunismului", a declarat Victor Ciorbea, pentru Mediafax.

Potrivit lui Ciorbea, Diaconescu a fost tinut ani intregi cu doua-trei randuri de lanturi, la temperaturi incredibil de joase, fara mancare si supus la batai cumplite, a muncit in conditii de neimaginat in minele de plumb, a fost incarcerat sapte ani la izolare totala, avand nevoie de 2-3 ani pentru a reinvata sa vorbeasca. El a dat, de asemenea, exemplul operatiei de apendicita suferite in detentie de Ion Diaconescu.

"L-a operat un student incepator la medicina, care era si el intemnitat, cu o lingura rupta, taindu-i-se tot abdomenul si cautandu-i-se mai mult de trei ore apendicita care trebuia extirpata", a descris Victor Ciorbea traumele suferite de fostul presedinte al PNTCD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Ion Diaconescu daune stat, #Victor Ciorbea Ion Diaconescu, #Ion Diaconescu detentie comunism , #Ion Diaconescu