Tribunalul, in pronuntare in procesul lui Ion Diaconescu contra statului

Vineri, 28 Mai 2010, ora 22:43
1712 citiri
Tribunalul, in pronuntare in procesul lui Ion Diaconescu contra statului

Magistratii Tribunalului Bucuresti au ramas in pronuntare vineri in dosarul in care fostul presedinte al PNTCD Ion Diaconescu a dat statul roman in judecata, solicitand daune de 18 milioane de euro pentru traumele suferite in inchisorile comuniste.

Fostul lider taranist a evocat, vineri, momentele petrecute in detentie in timpul regimului comunist. Ion Diaconescu s-a aratat increzator in sansele de a castiga acest proces.

La termenul din 19 martie, Ion Diaconescu nu a fost prezent in sala de judecata, el fiind reprezentat de avocata Luminita Ciorbea. Procesul s-a amanat atunci pentru data de 28 mai.

La primul termen al procesului, Luminita Ciorbea a depus la dosar documente obtinute de la CNSAS, respectiv sentinta penala in baza careia Diaconescu a fost condamnat la inchisoare, mandatul de arestare, ordinul de incarcerare, documente referitoare la munca fortata depusa in minele de plumb, ordinul de eliberare din penitenciar, precum si cele de stabilire si de ridicare a domiciliului fortat, dupa eliberarea din penitenciar.

La iesirea din sala de judecata, avocata a declarat ca nu a reusit sa identifice documentele care atesta ce bunuri i-au fost confiscate fostului lider taranist.

Ea a precizat ca Diaconescu doreste recuperarea acelor bunuri, mai ales fotografiile cu membri ai familiei, cu Ion Mihalache, Corneliu Coposu si Iuliu Maniu, cartile si icoanele.

In actiunea depusa la tribunal, Ion Diaconescu cere instantei sa constate caracterul politic al condamnarii la 15 de munca silnica data de Tribunalul Militar Bucuresti pe 28 februarie 1948.

De asemenea, fostul lider taranist solicita judecatorilor si o despagubire de 170.000 de euro, pentru ca Securitatea i-a stabilit domiciliu obligatoriu in comuna Valea Calmatui, in perioada decembrie 1962 - aprilie 1964.

Fostul presedinte al taranistilor arata ca, in timpul anchetei, a fost batut, torturat si infometat. Dupa finalizarea procesului, Diaconescu a fost transportat la Jilava si Aiud, unde a fost inchis alaturi de reprezentanti ai elitei romanesti

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#proces Ion Diaconesu stat , #Ion Diaconescu