Ciorbea nu mai e tentat de functia de premier: Nu astea sunt grijile mele - Interviu

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 08:18
2811 citiri
Ciorbea nu mai e tentat de functia de premier: Nu astea sunt grijile mele - Interviu

Victor Ciorbea, proaspat ales presedinte PNTCD in cadrul unui Congres extraordinar desfasurat sambata la Palatul Parlamentului, nu isi mai doreste, cel putin deocamdata, sa ajunga premier.

El a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com ca in acest moment grijile sale sunt legate de viitorul partidului si de ceea ce va putea face formatiunea sa "pentru ca Romania sa iasa din acest impas si haos institutional si administrativ".

Liderul PNTCD a mai declarat pentru Ziare.com ca taranistii au convenit sa creeze o coalitie politica noua care, cel mai probabil, se va numi "Calea Dreapta". Fundamentul acestei noi constructii il reprezinta national taranismul crestin democrat, a subliniat Ciorbea, precizand ca se doreste a fi o alternativa pentru cei circa 60% dintre romani care spun astazi ca nu s-ar duce la vot.

Fostul premier a mai afirmat ca isi doreste reunificarea PNTCD si revenirea acestui partid pe scena politica romaneasca.

Victor Ciobea considera ca PNTCD a avut oameni puternici care insa au fost racolati de alte formatiuni politice. Cu toate astea, el da asigurari ca formatiunea sa inca mai are persoane capabile care ar putea fi numite in functii importante in situatia in care partidul ar ajunge la guvernare.

Totodata, liderul PNTCD a subliniat pentru Ziare.com ca impreuna cu mai multe asociatii pro-monarhiste va demara o campanie la nivel national de strangere de semnaturi pentru modificarea Constitutiei in sensul revenirii la institutia monarhica.

Ati fost ales presedinte PNTCD. Ce planuri aveti? Va redeveni PNTCD ceea ce a fost odata?

Pai eu sper din tot sufletul sa redevina si chiar sa fie mai mult decat a fost. Ne propunem sa facem un PNTCD modern, european, extrem de deschis in mod special tinerilor, studentilor, elitelor. Sunt extrem de multumit de faptul ca am reusit readucerea in PNTCD a intelectualitatii clujene. Marii profesori universitari din Cluj au revenit si in conducerea nationala.

Va exista o reconciliere in partid sau vor fi taranistii in continuare dezbinati in mai multe tabere?

La Congres au fost prezenti peste 800 de delegati si invitati care reprezinta peste 40 de organizatii judetene si de sector si practic in jur de 90% din totalul organizatiilor judetene si teritoriale. Indiferent de apartenenta lor la o factiune sau alta. Prin urmare, o prima concluzie este aceea ca in mod indiscutabil partidul a fost pe deplin prezent si reprezentat mai bine ca niciodata in cadrul acestui congres de unificare.

Este adevarat ca la varf negocierile pe care le-am dus timp de cinci luni au esuat, chiar daca am incheiat acorduri bilaterale de a organiza congrese de unificare si asa mai departe. Si in niciun caz nu au esuat din vina noastra. Le-am oferit, desi eram gruparea majoritara in raport cu ei, chiar doua treimi din functiile de conducere si nici asa nu a fost cu putinta sa le convingem pe cele doua-trei persoane din varful celor doua grupari (n.r. gruparea condusa de Aurelian Pavelescu si cea condusa de Eugen Moiescu) sa accepte reunificarea. Dar eu sper ca aceasta unificare sa se desavarseasca in urma acestui congres.

Victor Ciorbea, ales presedinte al PNTCD, propune referendum pentru revenirea la monarhie (Video)

Cum va participa PNTCD la urmatoarele alegeri? Pe liste proprii sau alaturi de alte partide?

In acest sens trebuie sa ma refer la cel de-al doilea scop al congresului care a avut loc si anume la lansarea unui proiect privind o noua constructie politica: "Calea Dreapta" sau miscarea "Calea Dreapta". Deocamdata este o propunere, se mai poate schimba si denumirea, dar aceasta este denumirea, cel putin pentru moment, pentru care am optat.

As vrea sa subliniez ca fundamentul acestei noi constructii il reprezinta national taranismul crestin democrat. Adica valorile crestin democratiei moderne. Pe acest fundament sunt asezati mai multi piloni de rezistenta, printre care as enumera doar cativa.

Am in vedere, intre altele, monarhia constitutionala si in acest sens fac mentiunea ca impreuna cu asociatii pro monarhiste vom demara o campanie la nivel national de strangere de semnaturi pentru modificarea Constitutiei in sensul revenirii la institutia monarhica, la forma de guvernamant monarhica. Aici se impune precizarea ca un astfel de proces este indelung, este foarte dificil si necesita inainte de toate o dezbatere publica adecvata, o dezbatere foarte serioasa, despre ceea ce a insemnat monarhia pentru Romania, ce realizari s-au obtinut in perioada regimului monarhic.

In acest moment are PNTCD oameni puternici in partid? In cazul in care va ajunge la guvernare are cu cine sa "defileze"?

Sa stiti ca avem. Mereu s-a spus ca PNTCD nu are oameni, ne confruntam cu o criza de resurse umane. Adevarul este altul. Daca va uitati bine veti constata ca in grupurile parlamentare actuale ale PNL, PDL, sunt zeci si zeci de fosti membri ai PNTCD. La fel si la nivel de primari, prefecti.

Victor Ciorbea, ales presedinte al PNTCD

Dar aceste persoane nu mai sunt in PNTCD. Va ganditi sa le atrageti din nou in partid?

Nu stiu daca acestia vor fi sau nu interesati. Este o chestiune de viitor si de vazut. Dar repet. Oamenii acestia au existat si iata dovada ca ei se regasesc acum in aceste structuri si ca altii au imprumutat de la noi in timp ce ne acuzau ca nu avem niciun fel de rezerva. In plus, oameni de forta vor continua sa revina pentru ca se va recreea solidaritatea universitara.

Aveti in vedere formarea unei aliante cu vreun partid?

Avand in vedere ca ne dorim aceasta a treia cale, o cale dreapta, o a treia optiune politica pentru electorat, in prima faza, sigur ca avem enorm de muncit pentru aceasta refacere a structurilor partidului in toate judetele tarii, mai ales in judetele in care acestea sunt mai firave, reactivarea membrilor militantilor, simpatizantilor etc. si atragerea, deschiderea aceasta totala spre studenti, spre tineri, spre oameni care nu au mai facut politica, spre intelectualitate, spre elite.

Este foarte mult de muncit, in paralel trebuie sa reusim aceasta constructie, aceasta tesatura, aceasta simbioza intre noi ca membri de partid si membrii si miltantii acestor asociatii si acestor formatiuni politice si care speram sa se regaseasca in foarte scurt timp in aceasta miscare numita "Calea Dreapta".

Prima tentatie pe care o avem sau prima optiune ar fi aceea de a construi aceasta alternativa pentru cei circa 60% dintre romani care spun astazi ca nu s-ar duce la vot. Sa le dam posibilitatea sa aiba si ei ce alege. Sa poate opta intre cele doua mari grupari, flancuri, care sunt creionate deocamdata si care se vor infrunta la viitoarele alegeri.

Desigur, decizia finala va fi luata in functie de viteza cu care vor evolua lucrurile in cadrul unui comitet national de conducere largit, care va trebui sa hotarasca politica de alianta. Insa, repet, prima optiune ramane aceasta, de a construi aceasta Cale Dreapta, ca o varianta alternativa pentru romanii debusolati si nemultumiti si chiar scarbiti de politica actuala si de situatia actuala din tara.

Cristian Preda: Este trist ca Victor Ciorbea a fost ales in fruntea PNTCD

Va mai doriti sa ajungeti premier?

Sincer, deocamdata preocuparile mele sunt legate de partea politica, de reconstructia politica si nu de obiective de genul acesta. Nu am fost pana acum parlamentar si nu stiu daca voi fi tentat sa devin parlamentar sau nu. De asemenea nu imi propun, cel putin la ora actuala, niciun fel de obiectiv legat de administratie publica, fie locala, fie centrala.

Nu astea sunt grijile mele, ci sunt legate de viitorul partidului, de viitorul acestei constructii si de ceea ce putem si cred eu ca trebuie sa facem pentru ca Romania sa iasa din acest impas si haos institutional si administrativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Victor Ciorbea lider PNTCD, #Ciorbea premier monarhie PNTCD , #presedinte