Opinii: Caii verzi ai Crestin Democratiei

Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 16:20
2339 citiri
Opinii: Caii verzi ai Crestin Democratiei

Dupa pierderea lamentabila a puterii in 2000, taranistilor li s-au subtilizat mesajul justitiar asupra trecutului comunist si ideologia crestin-democrata, doua importante mize intre sforari, strategi de doi bani si politicieni de orientari politice incerte. Ipoteza merita demonstrata.

Renascandu-se in zilele Revolutiei, PNTCD a starnit animozitati ca si PNL, PSDR, fostii comunisti vazand in partidele istorice o incercare de restaurare a status quo-ului antebelic.

Oricine realizeaza ca drumul ne-ar fi fost scutit de imparteala primitiva a prazii si de tranzitia prelungita peste poate. A beneficiat initial de carisma presedintelui Corneliu Coposu, neratand Parlamentul in primele trei legislaturi.

Din pacate, dupa stramutarea Seniorului in campi cu verdeata, partidul si-a pierdurt verticalitatea si doctrina, chiar daca 95 % dintre romani se declarau crestini. S-a cramponat de lideri ingusti, asa-zisii "talibani", inapti de lucrul in echipa. Fara a sti sa iasa din infrangere, staff-ul taranist s-a prabusit, antrenand in degringolada o multime de oameni valorosi. Orgoliile nenorocite la varf au generat apoi disolutia interna, dezechilibrand esichierul politic pe partea dreapta.

Majoritari in Parlamentul European, popularii si crestin democratii si-au cautat o alta formatiune-pereche in Romania. Oportunitatea a aglomerat culoarul crestin democrat pana la busculada, Valeriu Stoica, Th. Stolojan, Emil Boc, C.V.Tudor, Becali, Magureanu, V. Lupu, Milut, Pavelescu etc. poftind uzufructul curentelor in voga.

Doctrina politica, vorba goala

Se stie ca doctrina politica la romani ramane vorba goala, pozitionarile de la stanga la dreapta fiind doar conjuncturale. Dar, in criza aceea de identitate, bazinul electoral de dreapta parea foarte atragator. Au intrigat si canibalizarea, maniera fripturista, lipsita de fairplay a outsider-ilor care i-au impins in prapastie pe fostii colegi taranisti.

Agonizand cu fantasma Albei ca Zapada lipita pe ochi ca un zabranic, s-a nasit Fundatia Crestin Democrata a dlui Teodor Baconschi, "un think tank politic nepartizan"(!), lansat in stil occidental la Ateneu, cu elita intelectuala de curte, Renastere, Iluminism, decor clasic, sampanie, Placinte, Pleasca si Plescoi.

Fireste, nu ipocrizia, nici enormitatea "politic nepartizan" vor atrage oportunistii de pretutindeni, ci filonul promitator al finantarii. Dar dificultatile nu vor fi surmontate din aceleasi vechi metehne: lipsa masei critice si a bazei electorale create in jurul unor nuclee harnice, motivate nu de functii, ci de aplicarea unei ideologii moderne, deocamdata fara priza la alegatori.

Si apoi, in timp ce la noi, crestin-democratia se piaptana iar tara arde, respectivele nobile idealuri europene care presupun universalitatea libertatii si a demnitatii, cultul pentru solidaritate si responsabilitate sunt momentan in vizibila pierdere de viteza. In plus, pretioasele constructii ideologice nu se pot pune in opera cu burta goala a poporenilor.

Romanii s-au cam saturat de vanzatori de iluzii si pescuitori in ape tulburi abonati mereu la scaunele de onoare pentru simplul merit al iutelii de picior ori al frazelor mestesugite. Ne vine acru de samsarii politici care inca trateaza populatia cu retete Maskirovka Secu.

Politica viitorului trebuie sa devina o profesiune cinstita si respectabila. Daca s-ar accepta convocarea unui congres national al tuturor celor de orientare populara crestin democrata, indiferent de apartenenta la o grupare ori alta, daca politica viitorului partid va fi stabilita de membrii insisi, daca nu se vor baga in fata aceiasi cai balani imbatati de averi si mariri de care se vede ca nu mai putem scapa, daca mass-media va privi cu respect si bunavointa o asemenea initiativa, este posibil sa avem un partid credibil, cu sanse reale de a ajunge candva o alternativa la guvernarea actuala. Pana atunci, mai va. Q.E.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#doctrina PNTCD, #evolutie ideologie PNTCD, #interese financiare PNTCD , #stiri PNTCD
Comentarii
Poza Jerome
Jerome
rank 5
Seniorul se rasuceste in mormant astazi cand vede ca Basescu se crede urmasul sau