Pavelescu: PNTCD are o intelegere pe viata cu PDL, pentru Miscarea Populara - Interviu

Sambata, 10 Martie 2012, ora 12:18
8326 citiri
Pavelescu: PNTCD are o intelegere pe viata cu PDL, pentru Miscarea Populara - Interviu

Aurelian Pavelescu, cel care in luna decembrie a anului trecut a castigat, irevocabil, la Curtea de Apel Bucuresti, calitatea de presedinte al PNTCD, a dezvaluit faptul ca formatiunea pe care o conduce are o intelegere cu PDL pentru realizarea Miscarii Populare.

Pavelescu sustine ca partidul la carma caruia se afla a fost folosit in trecut si nu tratat ca un partener, iar numai o alianta, asa cum este cea pentru Miscarea Populara, poate ajuta PNTCD sa iasa din conul de umbra si sa acceada la guvernare, mai ales ca legea electorala din Romania este "extrem de discriminatorie".

El mai spune si ca alte partide mari au "curtat" formatiunea sa, dar PNL s-a purtat cu "aroganta" fata de taranisti de-a lungul timpului.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu

Unde se afla, la ora actuala, in sondaje, PNTCD?

PNTCD nu a realizat sondaje in ultimii ani. Din motive financiare, nu am reusit sa realizam sondaje, insa eu cred ca PNTCD a crescut in ultimul timp - sansele electorale au crescut. Este o chestiune de context politic favorabil.

A fost curtat PNTCD in ultimul timp de partide mari? Ce ne puteti spune despre o eventuala intrare in Miscarea Populara?

Sigur ca da. PNTCD a fost tot timpul curtat de partidele asa-zis mari. Dar mai totdeauna, pentru a fi folosit si nu intr-un mod corect de a realiza parteneriate asa cum s-a intamplat cand liberalii s-au purtat cu multa aroganta cu acest partid.

Desi aveam anumite intelegeri, acele intelegeri nu au mai contat.

In momentul de fata, insa, avem o intelegere, sper eu, pe viata, cu Partidul Democrat Liberal pentru realizarea Miscarii Populare.

Sigur ca sunt si alte formatiuni care negociaza si cu care se poate discuta realizarea acestei Miscari. Aceste negocieri nu sunt, insa, chiar de data recenta.

In septembrie 2009 s-a semnat cu PDL la solicitarea PPE un acord. Era vorba de un proiect mai vechi european. PPE a solicitat partidelor membre sa colaboreze la alegerile interne.

Ce vi s-a propus in schimbul acceptarii unui asemenea "parteneriat" politic?

Nu e vorba de a propune, este vorba despre negocieri care au loc intre cele doua partide. Scopul principal pentru PNTCD este acela de a accede in Parlament. Aceasta e tinta noastra, e finalul, cel mai important.

Sigur ca, pentru a ajunge acolo, este nevoie sa se realizeze aceasta constructie la nivel national, iar alegerile locale sunt foarte importante pentru a-i mobiliza pe taranisti si de a-i aduce la vot. In multi ani, electoratul PNTCD nu a participat la vot in cea mai buna masura, fiind acea teorie a grupului inutil, faptul ca partidul nu a putut sa-i motiveze pe simpatizanti si pe votanti suficient de mult.

Dar, prin realizarea acestei Miscari Populare, electoratul PNTCD se va mobiliza altfel in teritoriu si cu siguranta ca va aduce voturi suficient de multe.

Care e strategia pe termen lung a PNTCD? Are vreo sansa de a intra in Parlament, fara vreo alianta?

Pe termen mediu si lung, PNTCD trebuie sa reconstruiasca pe principiile vechi ale formatiunii consacrate si a redevenirii unuia din principalele partide ale Romaniei. Acest obiectiv se poate realiza numai dupa ce PNTCD va ajunge din nou in Parlament. Daca nu poti sa ai initiative legislative, daca nu poti participa la dezbaterea publica, atunci e foarte greu ca partidul sa se rearticuleze.

Intrarea in Parlament a PNTCD va crea premisele unei asemenea relansari. Eu cred ca Romania are nevoie de PNTCD pentru ca temele politice ale PNTCD - vedeti problema morala, vedeti chestiunea rurala, problema integrarii si pe mai departe problemele europene si internationale - sunt teme ale PNTCD care nu au fost preluate si care nu pot fi preluate de alte partide.

Sansele sunt mici in afara unei aliante politice, sansele atarnand nu numai de capacitatea electorala a partidului, cat mai ales de legislatia electorala, care nu da nici o sansa partidelor neparlamentare sa intre in Parlament. Este o legislatie restrictiva, facuta de partidele parlamentare pentru a-si pastra monopolul in Parlament.

Aceasta legislatie este extrem de discriminatorie: partidele neparlamentare nu au dreptul sa aiba reprezentanti in sectiile de votare, nu au acces la timpi de antena decat intr-un mod simbolic in campania electorala, partidele neparlamentare nu primesc subventii de la bugetul de stat. Partidele neparlamentare nu beneficiaza de structurile statului - de retelele de primari, consilieri, in functie, iar, pe de alta parte, e vorba de deblocarea mass-media, monopolizata de partidele parlamentare.

Prin urmare, principalele impedimente ale PNTCD si ale partidelor neparlamentare sunt reglementarile legale care sunt reglementari de excludere. Pentru a depasi acest impediment este nevoie de o alianta electorala.

Nici un partid care se afla acum in Parlament, daca de maine ar fi neparlamentar, nu ar mai intra in Parlament. Nici unul dintre ele, cu toata liota de primari si consilieri.

Care mai e situatia cu factiunile partidului care pretind, fiecare, ca ar fi singura legitima?

Nu exista factiuni ale partidului. A fost o inventie a presei. A existat o dizidenta, inca din 2008. Din pacate, Radu Sarbu a fugit la televiziuni si si-a arogat titlul de presedinte al partidului, fara sa fie niciodata presedinte al partidului si a creat confuzie. Aceasta confuzie a fost adancita de Victor Ciorbea, cel ce a preluat titlul de dizident.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Pavelescu PDL PNTCD alianta, #PDL PNTCD Miscarea Populara, #Pavelescu PNTCD Miscarea Populara , #stiri PNTCD
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Crin Pavelescu şi Aurelian Antonescu cioclii a două partide istorice