Cum va schimba criza economica lumea?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 23 Noiembrie 2008, ora 07:00
13083 citiri
Cum va schimba criza economica lumea?
Foto: prosperityseekers4.com

Mai intai au fost cateva stiri despre piata imobiliara din Statele Unite, care a luat-o galopant la vale. A urmat socul la auzul vestii ca unele banci si societati de asigurari din America au intrat in faliment, iar statul a trebuit sa acorde cateva sute de miliarde de dolari pentru a le salva.

Apoi, valurile crizei financiare s-au propagat rapid si in Europa. Piata imobiliara din Spania s-a prabusit. Marile companii de automobile din Germania respira tot mai greu, iar Opel chiar s-a sufocat.

Marea Britanie se confrunta cu o rata a somajului istorica, avand peste 3 milioane de oameni fara serviciu, Italia intra in recesiune, iar Ungaria si Ucraina cer ajutor si asistenta financiara de urgenta de la FMI. Singura, Franta pare sa isi mentina echilibrul si sa nu intre inca, oficial, in recesiune.

Saptamana care tocmai se incheie aduce confirmarea celor mai negre previziuni. Criza economica a lovit intreaga planeta.

Guvernul de la Moscova se lupta din greu pentru a mentine rubla stabila si arunca miliarde de dolari pe piata. Japonia, unul dintre simbolurile economiilor performante ale lumii, capituleaza si ea in fata recesiunii.

Dupa bancile din America urmeaza criza marilor producatori de automobile de peste Ocean. Pe vremuri motorul economiei americane, trei dintre cei mai mari producatori de masini din SUA au cerut ajutor de la Washington.

Zbatandu-se intre neputinta de a renunta la luxul cu care au fost obsnuiti si dorinta de a beneficia si ei de ajutorul statului, directorii de la Ford, General Motors si Chrysler solicita cateva zeci de miliarde de dolari pentru a depasi cea mai proasta perioada din ultimii 25 de ani. Marile trusturi de presa din SUA concediaza mii de angajati.

Pe langa consecintele pe care, deja, criza economica mondiala ni le-a prezentat (falimentul bancilor, prabusirea pietelor imobiliare si de automobile, concedierile in masa, inchiderea sau relocarea mai multor companii multinationale), ceea ce sperie si mai mult in legatura cu aceasta criza sunt previziunile economice tot mai sumbre pe care le prezinta analistii.

Sau pe care suntem fortati sa ni le imaginam si singuri. Actuala criza economica risca sa se transforme intr-o Mare criza. Iar consecintele acesteia, ca o reactie in lant, nu vor ramane doar la nivelul economic, ci vor produce transformari si schimbari sociale, unele, poate, chiar radicale.

Cum s-ar putea schimba viata noastra in urma actualei crize economice?

Raspunsul depinde de cat de adanc ne va lovi si de cat de mult va dura.

Glasnost si Perestroika made in China. Una dintre cele mai importante decizii politice, luate pe fondul crizei economice mondiale, vine din China, unde guvernul de la Beijing a reinventat cele doua concepte ale lui Mihail Gorbaciov - glasnostul si perestroika.

Propaganda chineza a schimbat tactica si a decis sa permita publicarea unor stiri negative. Guvernul chinez incearca astfel sa limiteze pericolul unor revolte sociale, permitand presi oficiale sa publice stiri "negative", adica despre revolte, incidente legate de exproprieri sau somaj.

Autoritatile chineze au hotarat sa dea libertatea organismelor de presa sa scrie despre proteste, mai degraba decat sa favorizeze aparitia de zvonuri, avand in vedere ca cetatenii chinezi sunt foarte interesati de impactul crizei financiare mondiale asupra economiei nationale. Astfel, au fost publicate informatii despre grevele soferilor de taxi si protestele noilor someri, ca si despre revoltele din provincia Gansu.

Ce inseamna aceasta deschidere a unui guvern comunist intr-o tara precum China? Noi ar trebui sa stim inca semnificatia unei astfel de decizii. In China, pana si informatiile de pe internet erau pana acum cenzurate.

Daca vreun locuitor al Chinei dorea sa afle ce s-a intamplat in piata Tiananmen in 1989 nu putea accesa niciun fisier despre acest eveniment deoarece autoritatile chineze cenzurasera absolut orice informatie legata de revolta studentilor in fata tancurilor armatei.

Ceea ce pare oarecum paradoxal este faptul ca aceasta tara nici nu pare inca atinsa de efectele crizei financiare. Rezervele sale ii permit sa cumpere titluri de stat americane in valoare de aproape 600 de miliarde de dolari si sa devina astfel principalul stat care detine titluri de stat emise de Trezoreria Statelor Unite.

Poate ca aceasta deschidere a autoritatilor chineze in ce priveste stirile nu reprezinta altceva decat o incercare de manipulare a opiniei publice. Pe principiul: "vedeti cat de rau a ajuns Occidentul, cu tot cu economia lui libera? Vedeti cat de puternici suntem noi, astfel incat ne permitem acum sa fim principalul finantator al Americii?"

Orice s-ar spune, ce situatie plina de ironie! In timp ce democratia si economia libera de piata din Occident nationalizeaza tot mai multe banci, companii si societati, in China, guvernul comunist investeste, dupa calcule cat se poate de capitaliste, intr-o economie americana ce nu promite nimic bun deocamdata.

Ironia si paradoxul acestei situatii s-ar putea extinde in viitor si mai mult. Este posibil ca pe masura ce criza se va accentua, in tarile democratice din Occident sa apara tot mai multe si mai diverse forme de cenzura guvernamentala a informatiilor.

Masura fiind explicabila prin stoparea raspandirii panicii in randul cetatenilor. In acel moment, ne putem imagina ca, in China, guvernul comunist va liberaliza cu totul presa. Probabil ca atunci aceasta masura nu ar mai mira pe nimeni.

Cum ar putea arata viitorul lumii intr-o criza economica grava?

Dupa masurile si anunturile din ultima saptamana ale companiilor si guvernelor din intreaga lume, de un lucru ne-am convins cu totii: nimeni nu va scapa de consecintele crizei economice.

Economiile sunt atat de bine interconectate incat o criza care se va accentua puternic intr-unul din marile "motoare" ale lumii, fie Germania, Japonia, SUA sau Marea Britanie, restul lumii ii va urma in cadere.

Revoltele de la periferiile Parisului din decembrie 2005, cand emigrantii cereau drepturi egale cu cetatenii francezi incendiind masini, distrugand magazine si atacand persoane, ar putea sa ramana doar o amintire palida.

E suficient doar sa ne imaginam cum ar putea reactiona indigenii fiecarei tari dezvoltate din Europa, ramasi fara case si fara serviciu in urma crizei, in fata emigrantilor din tarilor lor.

Scenariile filmelor SF de la Hollywood, unde lumea este impartita in doua categorii bine definite: bogatii la suprafata, saracii sub pamant, ar putea deveni un "avant la lettre" sinistru.

Democratizarea luxului, o utopie?

Pana atunci, criza economica ne poate invata pe fiecare cate ceva. Ne poate responsabiliza, mai mult decat am crezut ca putem sau trebuie sa fim.

Criza economica ne poate face sa ne intrebam daca democratizarea luxului, asa cum era infatisat acest concept in tarile dezvoltate, nu este cumva o utopie. Ne poate pune pe ganduri in privinta modului in care se pot sau NU se pot face unele averi: milioane si miliarde realizate intr-o secunda printr-un simplu click de mouse sau printr-un singur telefon.

Intr-o era a vitezei in care s-a accelerat timpul in care se poate construi un imperiu financiar, de la cateva generatii la cativa ani sau cateva luni, a venit poate vremea sa invatam ca, la fel de rapid, aceasta avere se poate evapora.

Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Preşedintele chinez Xi Jinping a primit miercuri la Beijing reprezentanţi americani ai lumii de afaceri, a informat presa de stat, într-un moment în care China curtează investitorii străini...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#criza economica mondiala, #China, #SUA , #acord