Singurul interviu acordat de Nicu Ceausescu presei romane, reluat de Historia

Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 23:10
6436 citiri
Singurul interviu acordat de Nicu Ceausescu presei romane, reluat de Historia
Foto: Historia

Singurul interviu acordat de Nicu Ceausescu pentru presa scrisa imediat dupa Revolutia din 1989 este reluat la mai bine de zece ani de la evenimentele din decembrie de revista Historia, condusa de Ion Cristoiu.

"A fost o lovitura de stat, pe fondul unei revolutii sau al unei revolte populare", este convingerea la care ajunsese Nicu Ceausescu in baza informatiilor pe care le detinea in calitate de demnitar, dar si a celor aparute in presa acelor zile.

Interviul a fost acordat jurnalistilor sibieni Lucian Jiman si Rudolf Kamla in iunie 1990, cand fiul dictatorului se afla inchis in Penitenciarul din Aiud. Publicarea lui integrala pe Internet, pe site-ul Historia, are o importanta deosebita.

El dezvaluie felul in care a trait Nicu Ceausescu atat in familie cat si ca prim-secretar al Comitetului judetean PCR Sibiu, dar si modul in care acesta a perceput evenimentele din 1989.

Un episod interesant este cel in care fiul cuplului prezidential povesteste cum a fost injunghiat inainte de a intra la TVR.

A venit si mi-a dat miseleste, prin spatele meu, cu cutitul si-a fugit

"La Baneasa am coborit din masina, linistit, frumos. Venea un ofiter de aviatie - locotenent, locotenent major, cam asa ceva. M-am dus la el, omul m-a recunoscut, ne-am suit intr-o masina 'Dacia' de-a Armatei, eu, la mijloc, unul, in stinga, altul, in dreapta, doi in fata, ma rog... Si, hai sa plecam. Deja lumea devenise destul de agitata, unele spirite mai incinse s-au pus cu bitele pe masina Armatei, i-au scos pe aia afara, mie mi-au luat ceasul(...) Distanta dintre masina si autobuz era cam de 10 m. Inconjurat de multime, au reusit sa ma duca pina la autobuz, incercind sa ma urce in el, dar cu spatele... In acele momente, un ins mai infocat a venit si mi-a dat miseleste, prin spatele meu, cu cutitul si-a fugit. Asta a fost. Dupa cite mi-a spus doctorul care m-a operat, a fost o taietura destul de adinca, de vreme ce a sectionat intestinul subtire... Pe urma, dupa baraje si baraje, am ajuns la Televiziune: e drept ca a durat ceva cam mult, dar fara alte peripetii... La Televiziune m-au preluat cei de la Armata, care erau acolo. Curgea mult singe, dar s-au gindit totusi sa-mi faca un antitetanos.

Apoi, am fost chiar intr-un birou, unde am inteles ca era o sedinta a Consiliului F.S.N., care tocmai redacta platforma...I-am recunoscut pe marea majoritate. Era si Iliescu... A zis sa ma preia Armata... Unii au vrut sa discutam... Ei au spus ca nu au timp acuma, pentru ca trebuie sa elaboreze platforma, ori programul F.S.N. Dupa aceea am iesit din birou, a venit Caramitru, ca-l auzisem pe-acolo strigind cite ceva la televizor. A inceput discutia: unii ca sa ma prezint la TV, altii ca nu, ca-i periculos, ma rog... Pina la urma s-a ajuns la o solutie de compromis: sa ma arate, dar eu sa nu scot nici un cuvint... Am consimtit, dar cind a zis ala ca am luat copii ostateci, n-am rezistat si-am zis: "dom'le n-am luat nici un ostatec!" (...)

Si-apoi am plecat. (...)Dupa aceea, am fost dus intr-un studiou - nu mai stiu in care, 4 ori 6, asta nu mai conteaza -, unde am continuat sa pierd singe, dar, totusi, aici am fost tinut pina la 7 dimineata, pe 23. In studiou eram pazit de unul de la garzi patriotice si un capitan de la Boteni, care a mai facut unele 'nefacute', pentru ca am citit, mai apoi, in ziar. Avea o comportare cam ciudata si spunea, din doua in doua minute, cind auzea focuri de arma pe coridoare, ca ma impusca, asa ca, la un moment dat, cind se auzeau focuri i-am spus: "Impusca-ma, dom'le, si hai sa terminam odata distractia...!".

Ulterior, Nicu Ceausescu a fost operat. "Sansa mea a fost ca n-am mincat de miercuri seara, ca, altfel, din cite spuneau doctorii, in 7 ore dai in septicimie", a mai declarat el.

In opinia jurnalistului Ion Cristoiu, citit in intregime interviul dovedeste ca intamplarile de la Sibiu apartin unui scenariu bine pus la punct de discreditate totala a familiei Ceausescu si "scoaterea din joc" a lui Nicu, in conditiile in care exista riscul ca o parte a Partidului sa se adune in jurul lui, cunoscut fiind ca acesta trecea drept un comunist cu vederi liberale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Nicu Ceausescu interviu , #acord
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
pacat ca romanii obisnuiti n-au fost capabili sa impiedice mega-esccrocheria pusa la cale de Putera instaurata dupa Lovitura de stat. Cei incomozi au fost repede inlaturati sau cumparati. Primele luni din anul 1990 spun multe prin repertoriul legislativ.