Dancu: Antonescu s-a 'odihnit' destul, este timpul sa si munceasca - TV Ziare.com

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 14:29
20020 citiri
Dancu: Antonescu s-a 'odihnit' destul, este timpul sa si munceasca - TV Ziare.com
Foto: Ziare.com

Sociologul Vasile Dancu (PSD) afirma ca populatia nu percepe Uniunea Social Liberala ca fiind o constructie politica de stanga, asa cum considera Traian Basescu si PD-L, si apreciaza ca prezidentiabilul USL, Crin Antonescu, s-a "odihnit destul", iar acum a venit timpul sa si "munceasca", punand in aplicare un proiect politic serios.

Invitat la TV Ziare.com, Vasile Dancu a afirmat ca intr-un sondaj realizat recent cei mai multi respondenti au apreciat ca Uniunea Social Liberala este de centru, infirmand astfel apelativul folosit de de democrat-liberali de "alianta socialista".

"36% au spus ca USL este de centru, 19% de stanga si 14% de dreapta, iar restul au spus ca nu stiu sau nu raspund", a declarat sociologul.

Urmareste inregistrarea integrala a emisiunii

Intrebat daca USL va creste sau va scadea in sondaje dupa varful de 65% pe care il inregistreaza acum, dupa constituire, sociologul a apreciat ca, in mod normal, vor urma cateva luni de scadere.

"In mod normal ar trebui sa scada in prima parte. Dupa vreo 3 luni incepe de fapt adevaratul 'challenge', incepe sa se cristalizeze imaginea cu adevarat. Acum este o imagine optimista, iar daca e sa punem in balanta cele doua aliante, cea de la putere si cea din opozitie, vom vedea ca este mult mai mare diferenta intre ele. Dar acest lucru dureaza cam 3 luni.

Dupa aceea incepe sa se fundamenteze optiunea oamenilor, pe argumente mai solide. Conteaza si daca vor fi scandaluri in USL, si modul in care se va proiecta USL electoral, pentru ca nu ajunge sa spui 'jos Basescu!' trebuie gasita categoria de electori careia i se adreseaza. Apoi, va trebui sa realizeze o mediere intre ceea ce reprezinta PSD(...) si ideologia liberala(...). Cei care gandesc in acest moment ca toate sunt rezolvate din punct de vedere electoral fac o mare greseala, pentru ca pana la alegeri mai este foarte mult timp", a explicat acesta.

Dancu a atras atentia asupra riscului escaladarii tensiunilor dintre PSD si PNL in filialele din teritoriu, cum ar fi la Brasov sau Bacau. In opinia sa, protocolul USL ar trebui neaparat sa permita si exceptii in teritoriu, regulamentul de functionare sa fie destul de flexibil, astfel incat aceste tensiuni sa nu duca la probleme mult mai serioase in alianta si sa nu afecteze intregul proiect politic.

Crin Antonescu s-a 'odihnit' destul, este timpul sa si munceasca

De asemenea, intrebat de un cititor Ziare.com daca il vede capabil pe Crin Antonescu sa munceasca atat de intens pentru a finaliza acest proiect politic, in conditiile in care liderului liberal, desi matur, i se reproseaza cel mai mult lipsa de activitate concreta, Vasile Dancu a raspuns zambind: "S-a 'odihnit' destul si acum chiar ar putea sa depuna un efort foarte mare. Crin Antonescu este o promisiune si ar putea sa puna in aplicare un program politic serios. Sa vedem daca va reusi sa faca asta. Crin Antonescu nu a fost niciodata atat de 'prezidentiabil'. Acum are o sansa reala si cred ca o va valorifica".

"Crin Antonescu va trebui sa isi modifice discursul. El este foarte bun vorbitor, am vazut in Parlament ca avea foarte multi fani, acum va trebui sa inceapa sa munceasca si sa arate ca el crede in ceea ce spune. Sa speram ca nu este, asa cum spune unul dintre cei logati in emisiune, un 'oportunist'. Sper ca faptul ca a devenit candidat il va face sa se schimbe, daca nu cumva s-a schimbat pana acum", a mai adaugat Vasile Dancu.

Sociologul a atras inca o data atentia ca mesajul USL pare deocamdata sarac, in lipsa unor programe de substanta pentru modernizarea Romaniei. El a spus ca, cel putin in PSD, se lucreaza intens la o alternativa la masurile economice luate de actuala putere.

In plus, cele doua partide vor trebui sa fie atente nu numai cum vor trece peste asperitatile inerente ci si cum vor evolua individual, nu doar in cadrul USL, pentru ca ele au "propria viata, propria devenire".

Intrebat ce arata sondajele cu privire la o sustinere in randul populatiei a primului proiect politic major anuntat de USL, suspendarea presedintelui Traian Basescu, Vasile Dancu a raspuns ca suspendarea ar fi posibila, dar marea problema este ca populatia nu se prezinta la vot.

"Este complicat sa duci 51 % dintre cei inscrisi pe listele de vot la urne. Ar trebui o problematica politica si o tensiune politica mare care sa ii mobilizeze.(...) Nu cred ca USL va incerca in aceasta primavara suspendarea lui Traian Basescu si nu cred ca a inceput foarte bine cu actiunea lui Dan Voiculescu care are mai putina credibilitate", a explicat sociologul.

Pe de alta parte, acesta s-a aratat sustinatorul votului la termen, a respectarii procedurilor prevazute in legislatie, pentru ca "oamenii sa aiba timp sa vada consecintele votului lor(...) sa vada ca daca traiesc prost este si pentru ca au votat intr-un anumit fel".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#uniunea social liberala, #Vasile Dancu Antonescu , #Alianta PSD ACD
Comentarii
Poza basil
basil
rank 5
Domnule Dancu, ce post ti-au promis in noul guvern?
Poza conti
conti
rank 5
Crin Antonescu, s-a "odihnit destul", iar acum a venit timpul sa si "munceasca", punand in aplicare un proiect politic serios