Revista presei: Cum se ingemaneaza trandafirii cu sageata, fara gelozii si concurenta

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 08:35
2082 citiri
Revista presei: Cum se ingemaneaza trandafirii cu sageata, fara gelozii si concurenta
Foto: Jurnalul National

Alianta dintre PSD si PNL, numita Uniunea Social-Liberala, votata sambata de forurile de conducere ale celor doua partide, este subiectul dezbatut de presa centrala in aceasta dimineata.

"Ponta si Crin se iau sambata cu acte: 'Gelozii si concurenta nu mai exista intre noi'", titreaza cotidianul Gandul, care prezinta protocolul care va fi semnat sambata de cei doi lideri politici. Tema este tratata si de jurnalistii de la Jurnalul National, care subliniaza ca "Alianta Opozitiei va fi condusa doar de Crin Antonescu si Victor Ponta", iar cei doi sefi din Opozitie vor lua decizii prin "consultare si consens".

"Cum se ingemaneaza trandafirii cu sageata" scrie si Adevarul, care adauga ca USL va avea ca sigla cei trei trandafiri ai PSD si sageata liberala.

Uniunea Social Liberala (USL) care urmeaza sa fie incheiata sambata isi propune sa functioneze pana pe 31 decembrie 2020, subliniaza Romania Libera, intr-un material intitulat "Alianta intre PSD si ACD va dura pana in 2020". Aceeasi problema este abordata si de Evenimentul Zilei, care isi titreaza materialul "PSD si PNL, impreuna un deceniu".

Gandul: Ponta si Crin se iau sambata cu acte: "Gelozii si concurenta nu mai exista intre noi"

Liderii PSD, PNL si PC - Victor Ponta, Crin Antonescu si Dan Voiculescu - insotiti de Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si Radu Stroe s-au intalnit in biroul lui Adrian Nastase de la Parlament, pentru a pune la punct, in detaliu, protocolul de colaborare intre PSD si ACD.

"Vom fi uniti impotriva pericolului pentru Romania - PD-L si Traian Basescu. Trebuie sa intelegeti ca gelozii si concurenta intre noi, asa cum le stiati dumneavoastra, nu mai exista. Cu totii trebuie sa ne schimbam mentalitatea", a declarat liderul PSD, citat de Gandul.

De cealalta parte, liderul liberal, Crin Antonescu, a precizat la randul sau ca discutiile au intrat in linie dreapta si e sigur ca va fi respectat calendarul fixat.

"Am bucuria si satisfactia sa spun ca lucrurile merg inainte, pe un drum pe care noi toti l-am dorit atunci cand am pornit acest demers. In acest moment nu mai vad niciun obstacol semnificativ", a spus Antonescu.

Adevarul: Cum se ingemaneaza trandafirii cu sageata

Intelegerea convenita de sefii PNL si PSD, Crin Antonescu si Victor Ponta, dupa mai multe runde de negocieri, cuprinde un protocol politic si schita de program economic al Uniunii Social-Liberale (USL).

In plan politic, noua alianta, care va avea ca sigla cei trei trandafiri ai PSD si sageata liberala, se bazeaza pe principiul paritatii. Astfel, la alegerile locale din anul viitor, cele doua partide vor depune candidati comuni pentru sefia consiliilor judetene, pentru primariile oraselor resedinta de judet si pentru Primaria Capitalei, potrivit Adevarul.

Jurnalul National: Alianta Opozitiei va fi condusa doar de Crin Antonescu si Victor Ponta

Totodata, USL va fi condusa de presedintele PSD si de cel al PNL, care vor lua decizii prin "consultare si consens", fiind interzise trecerea de la un partid la altul a membrilor formatiunilor care compun noua constructie si intituindu-se obligativitatea votului comun in Parlament.

La capitolul principiile aliantei se precizeaza in protocolul preluat de Jurnalul National ca "dispozitiile Protocolului completeaza dispozitiile statutare ale partidelor si sunt obligatorii pentru toti membrii si toate organizatiile partidelor semnatare si pentru toate persoanele sustinute in functii publice de acestea", iar "conflictele publice intre membrii partidelor, precum si atacurile publice impotriva unor colegi sau a unui partid din alianta, nu sunt permise".

Mai mult, "partidele membre ale aliantei nu vor initia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor acestora".

"In toate situatiile, persoanele care urmeaza sa candideze pentru functii alese sau care urmeaza sa ocupe functii numite vor fi desemnate potrivit procedurilor interne ale fiecarui partid si vor fi comunicate sub semnatura presedintilor partidelor respective", se mai stipuleaza in document.

Romania Libera: Alianta intre PSD si ACD va dura pana in 2020

De asemenea, protocolul precizeaza ca alianta intre PSD si ACD, ce urmeaza sa fie incheiata sambata, isi propune sa functioneze pana pe 31 decembrie 2020.

Textul protocolului de constituire a USL prevede ca semnatarii isi asuma 10 prioritati pentru reforma institutionala a Romaniei si 10 privind reforma economica, sociala, politica si administrativa, puncteaza Romania Libera.

Primele obiective comune ale ACD si PSD legate de reforma institutionala se refera la stat eficient in slujba cetateanului, stat de drept si mecanisme democratice autentice, un Parlament intarit, justitie independenta si responsabila si o Constitutie revizuita.

Evenimentul Zilei: PSD si PNL, impreuna un deceniu

Ultimele cinci prioritati ale USL, care va functiona pentru aproape un deceniu, legate de reforma institutionala si modernizarea Romaniei vizeaza valorificarea si protejarea resurselor umane si naturale ale Romaniei in interes national.

La capitolul dedicat reformei economice, sociale, politice si administrative, principala prioritate este definita ca "mai multa economie, mai putina birocratie".

Acestui obiectiv ii sunt subsumate o serie de tinte pe care USL le asuma: crearea de locuri de munca, stimularea sectorului privat, indeosebi a IMM-urilor, autonom in raport cu puterea politica, scaderea si simplificarea fiscalitatii, reducerea costului muncii, incurajarea si sprijinirea capitalului national sub toate formele, atragerea investitiilor prin stabilitate si predictibilitate legislativa, absorbtia si utilizarea corecta a fondurilor europene, asigurarea stabilitatii macroeconomice si monetare necesare aderarii la moneda unica europeana.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#alianta psd adc, #protocol PSD PNL, #usl psd pnl , #Alianta PSD ACD