Ambasadorul Finlandei la Bucuresti critica imunitatea extinsa a parlamentarilor

Vineri, 08 Mai 2015, ora 10:54
4088 citiri
Ambasadorul Finlandei la Bucuresti critica imunitatea extinsa a parlamentarilor

Imunitatea parlamentara foarte extinsa pare a fi o problema in Romania, iar deciziile privind cererile de ridicare a imunitatii variaza de la un caz la altul, a declarat ambasadorul Finlandei, Ulla Vaisto, subliniind ca este datoria diplomatilor sa isi exprime punctul de vedere.

"Toti oamenii trebuie sa fie egali in fata legii. Parlamentarii nu trebuie tratati in mod diferit. De asemenea, pare a exista o inconsecventa in luarea deciziilor, ceea ce nu este bine", a precizat ambasadorul Finlandei, Ulla Vaisto, referindu-se la deciziile Parlamentului de a respinge mai multe cereri ale DNA privind ridicarea imunitatii unor parlamentari.

Diplomatul a explicat ca parlamentarii finlandezi au imunitate limitata, care se aplica doar pentru declaratiile facute in calitate de parlamentari. "Imunitatea nu acopera nimic din ce au facut inainte de a deveni parlamentari si nici fapte penale", a spus Ulla Vaisto.

"In Romania, problema pare a fi faptul ca imunitatea este foarte extinsa si regulile privind ridicarea imunitatii nu par sa fie consecvente, variaza de la un caz la altul si nu creeaza incredere in sistem. Am dori ca aceste lucruri sa fie clarificate", a mai spus ea.

In ceea ce priveste vocile care acuza amestecul ambasadelor in problemele interne ale Romaniei, Ulla Vaisto a spus ca este datoria diplomatilor europeni sa faca acest lucru.

"Am vazut ca sunt unele voci in Romania care spun ca partenerii din Uniunea Europeana se amesteca in problemele interne, dar, pe de alta parte, exista un Mecanism de Cooperare si Verificare si este datoria noastra sa ne exprimam punctul de vedere", a subliniat ambasadorul Finlandei.

Avem sau nu nevoie de MCV? Laura Stefan: Sa nu asteptam ca procurorii sa ne rezolve toate problemele

Ulla Vaisto: Nu e momentul sa fie ridicat MCV. Nu sunt indeplinite complet obiectivele

Intrebata daca Romania a indeplinit toate obiectivele stabilite in cadrul MCV, in contextul in care politicienii romani doresc eliminarea acestui mecanism, ambasadorul Finlandei a declarat ca au fost facute progrese, dar mai raman multe de facut.

"Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost foarte important pentru Romania in ceea ce priveste functionarea sistemului judiciar si independenta justitiei, institutiile de integritate in general si lupta impotriva coruptiei. A fost creat pentru Romania si Bulgaria la momentul aderarii la UE cand ambele tari ar fi trebuit sa indeplineasca deja obiectivele stabilite in cadrul MCV. Cred ca pe parcursul celor 7 ani MCV a fost foarte important pentru Romania si pentru romani.

Cand vorbesc cu romanii, ei cred ca, atat timp cat nu toate obiectivele sunt indeplinite complet, Mecanismul de Cooperare si Verificare nu trebuie eliminat. Suntem pe deplin de acord cu concluziile ultimului raport MCV, potrivit carora Romania a facut multe progrese, dar mai sunt multe de facut", a declarat diplomatul finlandez.

"Nu sunt indeplinite complet toate criteriile si nu credem ca deocamdata Mecanismul trebuie ridicat. Si multi romani cred la fel", a adaugat Ulla Vaisto.

Se ridica MCV-ul pentru Romania? Discutii la Bruxelles despre progresele justitiei

Referitor la dorinta oficialilor romani de ridicare a MCV, ambasadorul Finlandei a precizat ca intelege si a incurajat autoritatile de la Bucuresti "sa fie foarte eficiente si rapide in acest sens".

In ceea ce priveste aderarea la Schengen, diplomatul a explicat ca Finlanda s-a opus la intrarea Romaniei si Bulgariei in acest spatiu in septembrie 2011, dar de atunci chestiunea nu a mai fost supusa la vot, astfel ca autoritatile de la Helsinki nu au mai discutat despre acest subiect in ultimii doi ani.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#ambasador Finlanda imunitate parlamentari, #imunitate parlamentari Romania , #ambasador