Ambasadorul Olandei, despre punctele slabe ale Romaniei - justitie, sistem de guvernare, coruptie Interviu

Autor: Ana Ilie
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 13:01
7252 citiri
Ambasadorul Olandei, despre punctele slabe ale Romaniei - justitie, sistem de guvernare, coruptie Interviu

Ambasadorul Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, a aratat ca pozitia Parlamentului olandez a ramas neschimbata in privinta aderarii Romaniei la Schengen si ca implementarea deplina a prevederilor din MCV este cruciala pentru aceasta etapa.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, diplomatul a aratat care sunt punctele forte si punctele slabe ale Romaniei, ce parere au investitorii olandezi despre tara noastra, si in ce stadiu se afla colaborarea guvernamentala romano-olandeza.

Cum sunt in acest moment relatiile romano-olandeze?

Sunt foarte interesante. Nu suntem de acord in toate privintele, asta inseamna ca e mult de munca. E pasionant sa incercam sa aducem impreuna doua tari care impartasesc multe lucruri. Este o placere sa facem asta.

In comun avem, printre altele, faptul ca ambele tari se afla la finalul celor doua mari rauri ale Europei, Dunarea si Rinul. Aveti Delta, o zona ecologica frumoasa, interesanta, de care trebuie sa aveti grija. De asemenea, aici e sfarsit de linie pentru tot ce arunca oamenii in rau in amonte. Trebuie sa le spuneti sa aiba grija de mediu.

In acelasi timp, aveti si enorme posibilitati comerciale: puteti fi la baza liniei comerciale catre centrul Europei, puteti face legatura. Agricultura are potential. Aveti apa, trebuie sa faceti ceva cu ea, sa o folositi la agricultura. Daca aveti prea multa, trebuie sa faceti ceva cu ea, asa cum s-a intamplat cu inundatiile de la Galati. E intreaga chestiune de management a apei, logistica, ecologie, agricultura, toate acestea sunt lucruri pe care Romania si Olanda trebuie sa le trateze si este fascinant, ca ambasada, sa muncim sa le aducem laolalta.

Cum au traversat criza investitorii olandezi si care sunt problemele cu care se confrunta?

Avem cam 4.000 de companii. In ceea ce priveste banii, Olanda este cel mai mare investitor in Romania. Asta nu inseamna ca numai companiile olandeze investesc aici, ci ca, deseori, companii din America, Asia, investesc intr-o subsidiara pentru Uniunea Europeana in Olanda, avand avantaje sa-si deschida acolo firme, si de acolo utilizeaza Uniunea ca piata unica. Abia de acolo, din Rotterdam, Haga, Amsterdam, investesc in Romania. De asta este privita ca o investitie olandeza in Romania.

Este ceva ce dorim sa impartasim cu Romania, pentru ca ar putea deveni mai atragatoare pentru investitiile straine si lua parte la investitiile noastre straine. Spre exemplu, in logistica, am vorbit deja despre cele doua rauri. Daca ai logistica in economia moderna, comertul ajunge in tara voastra si tara voastra poate sa treaca de la avion la cale ferata, de la cale ferata la nave, de la nave la transport rutier. Si comertul invizibil: serviciile, capitalul, se pot muta dintr-o tara in alta, de la o companie la asta.

Companiile noastre in criza au facut lucruri diferite in Romania. Unele companii s-au folosit de criza pentru a se intreba unde pot merge, unde pot produce mai ieftin. Romania este o optiune. Daca ai nevoie de ingineri de software si nu poti sa-i gasesti in Olanda, ai sanse bune sa-i gasesti in Romania. Noi incercam sa ajutam companiile, avem consulate active in Cluj, in Timisoara, si acestea doresc sa ajute companiile sa afle daca este eficient sa investeasca in Romania, ce ofera Universitatile, care sunt experientele altor companii, si deseori au succes.

Nu inseamna ca se muta cu totul din Olanda in Romania, deseori pastreaza ambele: ai unele lucruri pe care le faci in Olanda, cum ar fi un birou comercial, juridic, de logistica, si o parte a activitatii in Romania, cum ar fi software. Pentru ca aici gasesti oameni buni pe partea tehnica, fluenti in engleza, cu abilitati bune de comunicare, pretul este competitiv. Si Romania face parte din UE deci de aici, cu un Internet super-rapid, lucru pe care romanii uneori il ignora, dar este o bogatie, este ceea ce ai nevoie ca si companie de software, este autostrada ta. Nu este o autostrada pe care merg camioanele, ci autostrada Internetului.

Cum percepeti lupta anticoruptie?

Ar trebui sa ma intorc la o parte din intrebarea de dinainte, ce probleme au investitorii in Romania. Daca faci o analiza SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats - calitatile, slabiciunile, oportunitatile si amenintarile - n.red.) a Romaniei, punctele deja discutate sunt atragatoare dar alte puncte, precum sistemul de justitie, sistemul de guvernare, infrastructura legala, jurisprudenta si lupta anticoruptie mai trebuie intarite.

Pentru acestea, dorim sa luptam alaturi de Romania, pentru ca asta isi doresc investitorii. Trebuie ca investitia lor sa fie in siguranta. Daca vii cu o investitie mare in Romania, trebuie sa fii sigur ca proprietatea ta, drepturile, predictibilitatea legala sunt sigure. Este ceva ce este pe partea slaba a analizei SWOT a Romaniei.

Este important pentru Romania sa atraga mai multe investitii, sa dezvolte mediul de afaceri si sa aiba investitori multumiti si antreprenori romani fericiti, prin intarirea componentei legale.

Care credeti ca va fi concluzia raportului MCV privind Justitia romana, la inceputul anului viitor?

MCV este o lista a lucrurilor pe care Romania si UE au convenit ca mai trebuie facute. Romania a devenit membra a UE cu aceasta lista inclusa in Tratatul de Aderare. Este o lista la cel mai inalt nivel pentru UE si Romania.

Parlamentul nostru spune ca aceste prevederi convenite cu Romania nu au fost implementate pe deplin. Avem un raport al Comisiei care sustine ca exista o politica anti-coruptie dar ca mai sunt lucruri care mai pot fi adaugate; ca jurisprudenta nu este dezvoltata; atunci cand am ajuns eu in Romania, Codul Civil nu era pus in aplicare, Codul Penal nu era pus in aplicare, acum sunt si trebuie sa vedem cum sunt implementate.

Comisia face cate un raport la fiecare jumatate de an si noi primim aceste rapoarte. Pentru noi este important, arata la ce nivel este integrata Romania in UE pe baza Tratatului de Aderare. Daca exista deplina implementare a acelor lucruri importante precum justitia, anticoruptia, coerenta legala, eficienta sistemului juridic, atunci Romania, din punctul nostru de vedere, poate cere in mod legitim o etapa mai profunda a calitatii de membru, aderarea la Schengen.

Dar trebuie sa luam lucrurile pas cu pas si cel mai important este ca in UE, in sensul larg, Romania are acces la piata, poate trimite muncitori afara, poate primi si proteja investitorii din afara, poate face parte din lumea occidentala, din cea mai mare economie a lumii, asta e mult mai important decat Schengen.

Inteleg ca romanii isi doresc sa faca parte rapid din Schengen. Vreau sa subliniez ca cel mai important este daca sunteti fericiti, daca sunteti pe deplin integrati in UE ca o familie, simtiti ca ati obtinut ce ati dorit, legal si financiar? Fondurile disponibile de la Bruxelles pentru investitii aici sunt "digerate" pe deplin, Romania stie cum se face, tara se dezvolta pe deplin potrivit potentialului sau?

S-a schimbat ceva in pozitia Olandei cu privire la aderarea Romaniei la Schengen, si de ce?

Pozitia noastra, de cand sunt eu aici, a fost aceeasi. Ce se schimba si cred ca se intampla gradual, este implementarea, de catre Romania, a acestor puncte din MCV, in asa fel incat sa avem un sistem de justitie care functioneaza mai eficient, sa avem cele patru Coduri implementate, sa avem ANI, DNA si alte agenti anticoruptie care isi fac treaba, devenind tot mai respectate, mai profesioniste, obtinand rezultate si sutinerea oamenilor. Atunci ajungem la pucntul in care MCV-ul va fi implementat.

Deseori, romanii imi spun ca alte state membre UE stau mai prost decat Romania. Poate este asa. Sa luptam impotriva acestor deficiente impreuna. Romania sustine initiativa noastra de intarire a statului de drept in UE. Vom lucra impreuna pentru a sugera cai mai bune de a avea un sistem de justitie mai puternic in toata Uniunea. Suntem fericiti pentru acest sprijin, inseamna ca nu cerem ceva unilateral, ci suntem impreuna in UE pentru a avea o buna economie de piata si un stat de drept functional.

Romania indeplineste criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen. Ce ar mai ramane de facut?

Un alt lucru pe care l-am atins deja, in trecere, este sa avem o crestere a absorbtiei fondurilor europene. Asta depinde foarte mult de capacitatea Romaniei de a "digera" banii europeni. Are de-a face cu statul de drept, cu eficienta Guvernului, cu agentiile care stiu sa munceasca. Si este o prioritate si a actualului Guvern, stiu ca face tot ce poate. Dar, cateodata, Romania ar trebui sa fie sincera cu sine si cu Bruxelles-ul si sa spuna: Uite, astia sunt banii, toti vrem investitii in Romania, ajutati-ne, trimiteti-ne experti, sugerati-ne cai sa o facem. Ne pot intreba si pe noi, noi am inventat acest sistem, este complicat, birocratia Bruxelles-ului nu este simpla, dar sunt specialisti care stiu in detaliu cum se procedeaza.

Suntem foarte fericiti sa fim de ajutor deoarece toti vrem ca banii nostri, inclusiv banii romanesti, pentru ca si Romania contribuie la bugetul familiei europene, sa fie investiti in Romania, deoarece consideram ca aici poti obtine mai multe cu aceiasi bani. Poti construi infrastructura in Romania cu mai putini bani decat in Olanda, spre exemplu. Este un beneficiu pentru toti. Vrem sa aveti succes.

Olanda a anuntat ca isi va deschide piata muncii pentru romani la 1 ianuarie 2014. Va asteptati la un mare numar de romani sau ca romanii sa creeze probleme tarii dumneavoastra?

Este o intrebare la care mi-ar trebui un glob de cristal insa ambasada nu are asa ceva. Noi vedem o tendinta ca profesionistii romani sa ajunga in Occident in slujbe unde avem penurie si este bine pentru UE in general. Sa zicem inginerii in software. Daca avem companii care investesc aici, ar putea ramane. Daca sunt mai putini investitori aici, se vor muta in Occident. Depinde de mediul de afaceri din Romania daca o companie vine si ii angajeaza aici sau nu. La fel se intampla cu profesorii, doctorii, inginerii. Este si un test pentru a vedea daca Romania recupereaza si creste si profita de oportunitatea de a deveni un membru deplin integrat si in plina dezvoltare.

Sunt si exemple de romani care au mers in strainatate si s-au intors dupa ce au invatat o meserie, limba, piata. Acestia sunt oameni foarte interesanti. Stiu ce pot produce aici, fie software, rosii sau flori. Stiu piata si au un pic de bani, stiu cum sa duca lucrurile de la A la B si daca ei investesc in Romania, daca sunt multumiti de sistemul de justitie, se simt protejati, au un mediu politic in care doresc sa investeasca, atunci suntem pe calea cea buna.

Dar exista si o parte a migratiei, cea pe care incercam sa o limitam, cea ilegala. Lucram cu autoritatile romane pentru a limita traficul de persoane, comertul cu droguri, infractorii care merg in strainatate. Singurul lucru pe care il putem face este sa lucram impreuna, politia olandeza cu cea romana: justitie, procurori, controlul la granita, schimb de informatii si experienta.

Am avut un caz in Amsterdam, la Parada Gay. Politia a arestat 49 de hoti de buzunare, din care 42 erau romani. Bineinteles, a facut impresie in presa olandeza. Guvernul roman a trimis o scrisoare in care a spus Guvernului olandez ca a sesizat problema si a sugerat sa lucreze impreuna. A fost o initiativa relatata de presa din Olanda si a fost remarcata asumarea responsabilitatii si mana intinsa spre cooperare. Presa a mers apoi la Guvernul si politia olandeza si i-a intrebat cum vor raspunde propunerii romanesti. Acesta este raspunsul bun.

Nu putem evita trecerea infractorilor dintr-o tara in alta, singurul lucru care se poate face este ca autoritatile sa coopereze si asta incercam sa facem, mai mult ca oricand, fie prin UE, fie bilateral. Asa intarim Europa.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#ambasador Olanda Schengen, #ambasador Olanda , #ambasador
Comentarii
Poza guvernarea ineptocrata
guvernarea ineptocrata
rank 5
Parcă mai rău nu se poate. Se potrivește perfect cu premierul