Ambasadorul rus la Bucuresti: Scutul de la Deveselu poate deveni tinta pentru Rusia

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 09:32
4245 citiri
Ambasadorul rus la Bucuresti: Scutul de la Deveselu poate deveni tinta pentru Rusia

Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg S. Malginov, a vorbit despre cum s-au vazut de la Moscova evolutiile politice de la Bucuresti din vara anului trecut, despre prioritatile pe care le are Federatia Rusa in raport cu tara noastra si despre o eventuala intalnire Putin-Basescu.

Totodata, Malginov a avertizat, intr-un interviu pentru Romania Libera, ca scutul antiracheta de la Deveselu poate deveni o tinta pentru Rusia.

"In actuala paradigma, de neinteles la Moscova si de neacceptat pentru Federatia Rusa, nu este pur si simplu vorba de scut, ci si de faptul ca poate reprezenta o potentiala amenintare pentru Romania. Este o provocare, pentru ca baza de la Deveselu poate deveni tinta, daca Rusia, la randul ei, considera ca este tinta scutului antiracheta. Este un punct de vedere normal al fiecarui militar. De aceea, avem nevoie de unele garantii.

Ambasada SUA: Importanta bazei militare de la Deveselu este evidenta

Am inteles, baza de la Deveselu va fi construita, dar e nevoie de garantii ca nu tinteste arsenalul strategic al Rusiei. La nivel de discutii, am primit asemenea asigurari de la toti reprezentantii politici ai Romaniei. Totusi, trebuie data o forma legala. Partenerul major in aceste negocieri il reprezinta Statele Unite ale Americii", a punctat ambasadorul rus.

In ceea ce priveste relatiile bilaterale dintre Romania si Rusia, ambasadorul a declarat ca reprezentanti ai tuturor fortelor politice de la Bucuresti l-au asigurat ca isi doresc imbunatatirea cooperarii bilaterale.

"Sensul unei mai bune cooperari economice, al dezvoltarii mai multor proiecte in acest sector, al inmultirii contactelor culturale sau al schimburilor in domeniul educatiei. Tendinta este aceeasi si in Federatia Rusa, unde exista politicieni care doresc intensificarea contactelor bilaterale. Am vorbit cu presedintele Traian Basescu, cu primul ministru - actualul si predecesorul sau - si va pot spune ca, potrivit evaluarilor tuturor, exista premisele unor evolutii pozitive", a explicat Oleg S. Malginov, subliniind ca "prioritatea mea numarul unu este de a dezvolta o cooperare economica pe cat se poate de puternica".

Tinerii romani nu sunt interesati de Rusia

Ambasadorul a mai declarat ca a doua sa prioritate este legata de tinerii romani, care sunt din ce in ce mai putin interesati de Rusia.

"A doua prioritate priveste tanara generatie, pentru ca am observat un interes nesatisfacator al tinerilor (romani - n.red.) pentru aprofundarea cunoasterii, din perspectiva moderna as zice, a Federatiei Ruse. E valabil si viceversa, dar prefer sa vorbesc pornind de la experienta mea aici, in Romania.

Direct spus, nu avem o colaborare foarte activa pe zona asta. Romania si Rusia au semnat anul trecut un protocol de cooperare in domeniul educatiei, care le va deschide o perspectiva mai larga tinerilor romani de a studia in Federatia Rusa. Anul acesta vom incerca sa crestem numarul romanilor care ar putea invata limba rusa in Romania, pentru ca apoi sa-si completeze studiile in Federatia Rusa", a completat oficialul rus.

In alta ordine de idei, acesta nu a exclus o intalnire intre sefii de stat rus si roman. "Pentru orice ambasador, o vizita de succes a sefului statului nu este doar un vis, ci si o implinire. Ne gandim", a completat Malginov.

In Romania nu sunt politicieni antirusi, ci doar oameni carora nu le place Rusia

Oficialul rus a fost intrebat si ce crede despre orientarea presedintelui Traian Basescu, considerat cel mai pro-atlantist si pro-american lider roman din ultimii 20 de ani.

"Nu mi se pare atat de periculos pro-americanismul, cat anti-rusismul, care impiedica orice posibilitate de a inchega o relatie", a spus Malginov, precizand ca nu crede ca exista pliticieni antirusi in tara noastra.

"Bun, stiu ca exista unii oameni, poate chiar si in unele grupuri, carora nu le place Rusia. Se intampla si in alte tari. Dar nu asta e problema cea mare. Noi acceptam o orientare care tinteste aderarea la NATO, la Uniunea Europeana. Romania este membra a ambelor blocuri, iar asta e o realitate.

Noi avem o relatie cu NATO, nu suntem de acord cu tot ceea ce face NATO, dar, pe de alta parte, intelegem ca NATO conteaza pentru stabilitatea si securitatea globala, iar in acest context Federatia Rusa dezvolta un anumit tip de parteneriat cu organizatia.

Incercam sa lucram cu autoritatile romane, dat fiind ca Romania este membra NATO, pentru a le face cunoscuta pozitia noastra. De ce sa nu stimulam acest plus de cunoastere? Vrem ca Romania sa se numere printre tarile care isi dezvolta o relatie mai activa cu Federatia Rusa. Deci nu as spune ca intrarea Romaniei in NATO a constituit un moment de poticnire. Au existat, bineinteles, si tari ale caror evaluari, in ceea ce priveste Rusia, nu au fost tocmai pozitive, iar aici nu vorbesc de Romania", a explicat ambasadorul.

Vocea Rusiei si evenimentele din vara lui 2012

In alta ordine de idei, demnitarul a vorbit si despre evenimentele din vara trecuta si despre referendumul de suspendare a presedintelui Basescu.

"Sunt rodul luptelor politice interne. Cum ar putea Rusia sa actioneze astfel intr-o tara membra UE, NATO, OSCE, a Consiliului Europei? Este absolut irational. I-as intreba pe autorii unor asemenea declaratii ce se ascunde in spatele acuzatiilor.

Va spun cat se poate de sincer: am urmarit ce se intampla in Romania, la fel si luarile de pozitie ale celorlalte state europene. In ceea ce ne priveste, nu am luat nici o pozitie oficiala si neoficial nu am intervenit cu absolut nimic", a mentionat ambasadorul rus.

Directorul SRI: Vocea Rusiei, influenta doar din cauza noastra. Nu ne iubesc prea mult politicienii

El a subliniat ca postul de radio Vocea Rusiei, sectia romana, nu exprima "absolut deloc" punctul de vedere oficial al Federatiei Ruse.

"Sunt liberi din punct de vedere editorial si vom incerca sa demonstram asta anul aceasta, cu ocazia Gaudeamus. Vor sa fie prezenti la expozitia dedicata radioului", a mai spus demnitarul rus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#ambasador Rusia scut Deveselu, #scut Devselu tinta Rusia, #Vocea Rusiei ambasador, #intalnire Basescu Putin , #ambasador