Ambasadorul rus si-a prezentat copiile scrisorilor de acreditare lui Aurescu

Joi, 16 Februarie 2012, ora 18:01
2025 citiri
Ambasadorul rus si-a prezentat copiile scrisorilor de acreditare lui Aurescu
Foto: Arhiva

Secretarul de stat pentru afaceri europene in MAE, Bogdan Aurescu, l-a primit joi pe Oleg Sergheevici Malghinov, ambasadorul agreat al Federatiei Ruse la Bucuresti, cu ocazia prezentarii copiilor scrisorilor de acreditare.

Bogdan Aurescu l-a felicitat pe Oleg Malghinov pentru preluarea postului de la Bucuresti si i-a urat succes, asigurandu-l de sprijinul Ministerului de Externe in indeplinirea mandatului sau.

Totodata, oficialul roman a subliniat importanta valorificarii de catre ambele parti, prin actiune comuna, a oportunitatilor de dezvoltare pe baze pragmatice a relatiilor bilaterale si a evidentiat dinamica pozitiva a contactelor la nivel de lucru din ultima perioada, care vor continua si in acest an, exprimand speranta ca aceasta se va traduce in viitor intr-un salt calitativ al dialogului politic.

Ambasadorul Oleg Malghinov a evocat importanta pe care Federatia Rusa o acorda dezvoltarii relatiilor bilaterale cu Romania, ca stat membru al UE si NATO, cu rol important si vizibil pe plan regional, cu precadere in zona Marii Negre.

Dezvoltarea pozitiva a schimburilor comerciale, care au crescut in 2011 cu peste 20% fata de anul anterior, si a cooperarii economice din ultimii doi ani a fost evocata de ambii oficiali ca un factor benefic pentru evolutia de ansamblu a relatiilor romano-ruse si a fost recunoscuta utilitatea continuarii demersurilor comune pe aceste coordonate.

Cinci an si jumatate de raceala politica

Fostul ambasasor al Federatiei Ruse, Aleksander Ciurilin, si-a incheiat misiunea in Romania la sfarsitul lunii noiembrie 2011, dupa un mandat de aproape cinci ani si jumatate, in timpul caruia a avut de facut fata unei raceli in relatiile politice bilaterale, ce a culminat cu un scandal de spionaj izbucnit intre Moscova si Bucuresti in vara anului 2010.

Instalarea americanilor la baza de la Mihail Kogalniceanu, extinderea NATO catre Est, summitul Aliantei gazduit de Bucuresti in 2008, apoi razboiul cu Georgia, schimbarea de putere din Republica Moldova in 2009, suspendarea de catre Rusia a Tratatului privind Fortele Conventionale din Europa (CFE), razboiul gazelor sau participarea Romaniei la scutul antiracheta sunt tot atatea evenimente care au marcat relatia bilaterala cu Federatia Rusa in timpul mandatului ambasadorului Chiurilin.

Se adauga la toate acestea unele declaratii transante ale presedintelui Traian Basescu - de la "lacul rusesc" la cele privitoare la maresalul Antonescu - ce nu au fost deloc pe placul Moscovei.

In acest timp - in care pe plan bilateral relatia politica romano-rusa a evoluat cu suisuri, dar mai ales coborasuri - relatia economica a mers mult mai bine, este parerea unanima. LukOil, TMK, Mechel sunt companii bine pozitionate pe piata din Romania, in timp ce oficialii Gazprom discuta din ce in ce mai des cu autoritatile romane relatii de afaceri, inclusiv in ceea ce priveste participarea la South Stream.

Romania si Rusia ar trebui sa aiba relatii mult mai pragmatice pe teme de securitate regionala in care au interese, precum Marea Neagra sau Transnistria, dar, din perspectiva geoeconomica, relatia bilaterala este normala si nu necesita interventie politica, considera ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu. "Dupa parerea mea, ar trebui sa fim mult mai pragmatici in aceasta relatie pe temele de securitate regionala in care ambele state sunt interesate: Marea Neagra, Transnistria, nu e un secret pentru nimeni ca avem interese - uneori, cred, care ar putea fi apropiate - si din punctul asta de vedere, diplomatia trebuie intr-adevar sa se normalizeze la maximum, mai ales pe disponibilitatea de dialog a partii ruse", a subliniat ministrul afacerilor externe.

Presedintele Traian Basescu declara la 19 ianuarie, la reuniunea anuala cu ambasadorii acreditati la Bucuresti, ca Romania doreste un dialog cu Rusia, pe baze pragmatice si cuprinzatoare. "In perioada urmatoare, credem ca se cuvine sa ne regasim si cu Federatia Rusa in promovarea acelorasi valori ale spiritului european, pe linia evolutiilor pozitive inregistrate deja in relatiile economice bilaterale. Asa cum am aratat in repetate randuri, Romania doreste sa consolideze dialogul cu Rusia pentru valorificarea oportunitatilor de cooperare, pe baze pragmatice si cuprinzatoare, in spiritul unui dialog deschis si european, care sa tina cont atat de profilul international, cat si de interesele fiecarui stat", a punctat seful statului.

Presedintele Romaniei nu a mai fost la Moscova de la inceputul primului sau mandat, in 2005, an in care Traian Basescu s-a dus de doua ori in Federatia Rusa. O data in februarie 2005, apoi in mai 2005, cand a participat la manifestarile consacrate comemorarii a 60 de ani de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Parea inceputul unei relatii personale bune cu presedintele de atunci al Rusiei, actualul premier Vladimir Putin, dar la putin timp dupa aceea, Traian Basescu declara, in septembrie 2005, ca "de-a lungul istoriei, Marea Neagra a fost considerata mai mult sau mai putin un lac rusesc", o declaratie de natura sa irite Moscova.

Timp de 17 ani, niciun sef de stat rus nu a vizitat Romania. Prima vizita a unui presedinte rus in Romania a avut loc in aprilie 2008, cand Vladmir Putin a venit la Bucuresti pentru a participa la summitul Consiliului NATO-Rusia, un forum de consultare si cooperare la lucrarile caruia Putin nu mai participase de la constituirea sa, in 2002. Cu aceasta ocazie, Putin a avut o intrevedere bilaterala cu Traian Basescu, pe care l-a invitat in Rusia, dar vizita nu s-a concretizat nici pana in prezent.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#ambasador Rusia Bucuresti, #ambasador Rusia Romania, #Oleg Malghinov ambasador , #ambasador