Ambasadorul SUA in Romania: Oficiali romani cer mita investitorilor americani

Luni, 04 Iulie 2011, ora 10:31
2973 citiri
Ambasadorul SUA in Romania: Oficiali romani cer mita investitorilor americani
Foto: Ambasada SUA

Investitorii americani nu vin in Romania din cauza coruptiei, confirma ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein. Acesta marturiseste ca foarte multe companii, care se afla sau vor sa intre pe piata romaneasca, i s-au plans ca oficialii romani le cer mita.

"Daca ei cred ca venind aici pot sa faca afaceri doar daca mituiesc oficialitatile, nu vor veni. Stiti de ce nu vor veni companiile americane sau britanice? Pentru ca si in SUA, si in Marea Britanie exista legi, in cazul SUA, Legea privind practicile de coruptie in strainatate, care pedepsesc investitorii daca dau mita oficialitatilor straine. Daca aflu ca mituiesc un functionar roman, voi comunica acest lucru si reprezentantul respectivei companii va intra la inchisoare. Acest lucru s-a intamplat aici in cazul reprezentantilor anumitor companii.

Vreau ca firmele din SUA sa beneficieze de aceleasi conditii ca cele europene, vreau sa vina aici sa investeasca. Daca nu exista un mecanism legal in vigoare care elimina coruptia, se submineaza abilitatea mea de a convinge investitorii sa vina. Este vorba de interesele americane, iau pozitie nu dintr-un capriciu al meu, ci pentru ca vreau ca vreau sa vad ca Romania se aliniaza la normele occidentale. Romania si-a luat un angajament fata de UE acum cativa ani ani sa implementeze o schema forfetara de confiscare a averilor si sa interzica acest tip de activitate ilegala", a spus Gitenstein intr-un interviu pentru Adevarul.

El a marturisti de asemenea ca in unele situatii de coruptie, cand decizia tinea de guvern sau de agentiile guvernamentale, s-a dus direct sa indrepte erorile.

"In alte cazuri, problemele au intrat pe o lista, pe care o supun din cand in cand atentiei premierului, presedintelui, ministrului de Justitie. Si este baza pe care ma sprijin cand iau pozitie", a continuat ambasadorul, care spune ca firmele americani deja prezente in Romania se lovesc tot timpul fie de probleme cu coruptia, fie de lipsa transparentei, fie de lipsa previzibilitatii economice.

"Mi se plang tot timpul. Mai exista un numar de companii care se gandeau sa investeasca in Romania si care fie nu au luat o decizie, fie se tem sa investeasca in Romania din aceasta cauza. Pentru ca exista o lipsa de previzibilitate si exista acuzatii si probleme semnificative cu coruptia si transparenta", a spus ambasadorul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#SUA investitori coruptie, #Gitenstein coruptie, #firme SUA mita , #ambasador
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
nu e asta o noutate:hotii Boagiu, Udrea, Videanu, oprescu cer spaga!
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5