Ambasadorul SUA la Bucuresti, discutii online cu romanii despre interzicerea fumatului, noul Guvern si vize (Video)

Joi, 19 Noiembrie 2015, ora 16:00
5245 citiri
Ambasadorul SUA la Bucuresti, discutii online cu romanii despre interzicerea fumatului, noul Guvern si vize (Video)
Foto: Facebook/Ambasada SUA

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti Hans Klemm i-a invitat pe "romanii interesati de prietenia SUA-Romania" la o discutie online, joi, intre orele 15:00 si 16:00.

Romanii au putut sta de vorba online cu Hans Klemm despre prioritatile mandatului sau in tara noastra, noul Guvern tehnocrat al lui Dacian Ciolos, investiiile americane in Romania, precum si interzicerea fumatului in spatiile publice.

Discutia a avut loc pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA la Bucuresti.

Intrebarile pentru ambasador au putut fi adresate atat in limba romana, cat si in engleza, in timpul discutiei online. Este pentru prima data cand un diplomat strain alege sa comunice in acest fel cu cetatenii romani.

"Dragi prieteni, mi-a facut mare placere sa discut cu voi. Regret ca timpul este atat de scurt. Imi doresc sa avem alte astfel de ocazii", a scris Klemm la finalul discutiilor.

Ulterior, ambasadorul le-a transmis si un mesaj video, in limba romana, celor cu care a stat de vorba.

Dupa discutia online de azi, ambasadorul #HansKlemm a tinut sa va lase urmatorul mesaj: )

Posted by U.S. Embassy Bucharest on Thursday, November 19, 2015

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT discutiile dintre ambasador si romani:

Intrebare: "Considerati ca o prezenta militara mai puternica ar trebui insotita si de investitii serioase ale SUA in Romania? Daca da, in ce domenii ale economiei autohtone considerati ca se pot investi bani americani?"

Raspuns: "Vasile, pentru inceput precizez ca exista deja investitii consistente in domenii precum IT, servicii juridice si consultanta, chiar agricultura. Insa cred ca se poate face mult mai mult pentru a atrage si alti investitori americani in Romania. Ca partener strategic al Romaniei, ne dorim o Romanie puternica si sanatoasa cu o crestere economica sustenabila.

Pentru a incuraja investitii americane suplimentare este important angajamentul noului guvern de a lupta impotriva coruptiei de a imbunatati mediul de afaceri din Romania. Ca ambasador pot incuraja companiile americane sa ia in considerare oportunitatile existente in Romania, insa acestea vor lua deciziile privind investitiile pe baza atractivitatii mediului de afaceri din Romania. De aceea sunt atat de importante transparenta, previzibilitatea si responsabilitatea".

Intrebari: "Ce cauta reprezentanti ai puterii judecatoresti la ambasada? In alte tari, ambasadele respective sunt la fel de implicate cum se intampla in Romania? Adica se baga in treburile interne ale respectivului stat? De ce tergiversati eliminarea vizelor de atata timp, avand in vedere ca Romania este aliat NATO?"

Raspuns: "Cristian, reprezentantii institutiilor americane de aplicare a legii au o cooperare foarte buna cu omologii romani, in special in domenii precum lupta impotriva criminalitatii cibernetice, a criminalitatii organizate, a terorismului si in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta cooperare a inclus programe de pregatire si sporire a capacitatii de activitate, dar si consultari constante in privinta unor activitati infractionale care pot afecta atat SUA, cat si Romania. Consider ca sustinerea acestei foarte importante colaborari care asigura siguranta cetatenilor nostri face parte dintre atributiile mele".

Intrebare: "Excelenta, as dori un raspuns sincer de la dvs. Am 57 de ani, credeti ca voi apuca ziua in care sa pot vizita America in calitate de turist fara sa umblu cu teancul de acte pe la ambasada pentru obtinerea unei vize? Multumesc!"

Raspuns: "Stefan, eu asa sper. Pentru moment insa, prevederile programului Visa Waiver depind de legislatia americana. (...) Romania a facut eforturi sa le indeplineasca, iar rata refuzurilor evolueaza in directia potrivita. Intre timp, administratia Obama incearca sa obtina schimbarea legislatiei pentru a extinde programul. (...)

Exista insa mitul ca obtinerea vizei SUA este extrem de dificila. Colegii nostri de la Consulat au subliniat in diverse randuri ca procesul de solicitare a vizei este extrem de simplu. Gasesti informatii suplimentare pe website-ul Ambasadei".

Intrebare: "Buna ziua! Ati ales sa organizati aceasta discutie astazi, 19 noiembrie, ziua in care in SUA se celebreaza 'Great American Smokeout', ziua in care in Romania celebram Ziua Nationala fara Tutun (...).

In acest moment avem in dezbatere in Parlamentul Romaniei o propunere legislativa pentru interzicerea TOTALA a fumatului in toate locurile publice inchise sau acoperite (inclusiv baruri, restaurante etc).

Va rugam sa ne spuneti care este parerea dumneavoastra cu privire la acest aspect".

Raspuns: "Cornel, este o coincidenta ca organizam discutia in aceeasi zi. Personal, nu in calitate de reprezentant oficial, sustin interzicerea fumatului in locuri publice. Cred ca datele medicale arata clar ca fumatul prezinta unul dintre cele mai mari riscuri pentru sanatate. In SUA se considera ca renuntand la fumat putem preveni un numar foarte mare de decese si imbolnaviri. Va felicit pentru ca discutati acest important subiect si impactul pozitiv pe care il poate avea asupra sanatatii tuturor romanilor".

Intrebare: "Care este prioritatea numarul 1 pentru SUA in Romania?"

Raspuns: "Asa cum am spus mai devreme, SUA au trei prioritati care sunt legate: promovarea securitatii, democratiei si prosperitatii. In aceasta privinta, m-am simtit inspirat cand am citit Programul in 10 puncte al noului guvern, intrucat si el mentiona consolidarea parteneriatului strategic cu SUA si contributia Romaniei la NATO.

Guvernul s-a angajat de asemenea sa continue lupta impotriva coruptiei si sa sustina independenta sistemului judiciar si a mentionat ca va lua masuri pentru a imbunatati mediul de afaceri din Romania. Nu am avut ocazia sa ma intalnesc cu noul prim-ministru, insa atunci cand o voi face, il voi asigura ca in aceasta perioada de tranzitie politica in Romania, SUA vor ramane un foarte puternic aliat, partener si prieten".

Intrebari: "Domnule ambasador #HansKlemm, am dori sa va adresam cateva intrebari:

1. Care au fost primele dvs. ganduri cand ati fost numit ambasador in Romania?

2. Care este primul lucru pe care l-ati facut cand ati ajuns in Romania?

3. Care sunt principalele trei prioritati pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale?

4. Care credeti ca este cea mai mare oportunitate strategica a Romaniei? Ce spuneti despre riscuri?"

Raspuns: "1. La numirea ca ambasador am fost foarte onorat, dar in acelasi timp mi-am dat seama ca este o mare responsabilitate. 2. Am avut norocul ca printre primele lucruri facute sa imi prezint scrisorile de acreditare ca sa imi pot incepe activitatea de ambasador. 3. Am trei prioritati: securitatea Romaniei si a SUA; promovarea democratiei, de exemplu sprijinind lupta Romaniei impotriva coruptiei; promovarea prosperitatii tarilor noastre, inclusiv prin cresterea schimburilor comerciale si investitiilor. 4. Cred ca tinerii sunt unul dintre cele mai importante atuuri ale Romaniei, pentru ca ei pot ajuta Romania sa devina asa cum isi doresc cetatenii ei".

Intrebari: "Incep prin a va marturisi punctele noastre comune. Primul este mult regretatul profesor, estetician si critic literar Matei Calinescu. Studentia mea si ulterior profesia mea l-a avut drept un reper de seama.

1. De ce a trebuit SUA sa intarzie aproape trei ani pentru a numi un ambasador in tara mea?

2. Ce perspective de aprofundare a dezvoltarii relatiei economice dintre Romania si SUA intrezariti pentru viitorul apropiat?"

Raspuns: "Catalin, intarzierea in numirea mea reflecta nivelul importantei pe SUA o acorda Romaniei. Procesul de numire a unui ambasador poate fi complicat, pentru ca este nevoie de verificari si aprobarea Casei Albe, apoi de confirmarea Senatului SUA. (...) Inca de la sosirea in Romania am incercat sa recuperez timpul pierdut si voi continua sa fac eforturi sa consolidez si mai mult prietenia romano-americana. Am amintiri foarte placute din perioada in care Matei Calinescu mi-a fost profesor si ma bucur ca avem acest lucru in comun".

Interesat de tara noastra inca din anii studentiei

"Ambasadorul Hans Klemm a sosit in Romania cu doua luni in urma. Interesat de Romania inca din anii studentiei, gratie profesorului sau, distinsul scriitor si critic literar Matei Calinescu, si fermecat de limba, istoria si cultura Romaniei, ambasadorul a declarat ca isi doreste un dialog deschis si productiv cu romanii, atat in persoana, cat si online", au aratat reprezentantii misiuniii diplomatice americane in documentul citat.

Hans Klemm a devenit ambasadorul SUA la Bucuresti in luna septembrie a acestui an, fiind nominalizat sa ocupe aceasta functie cu jumatate de an inainte, mai exact in luna martie. Romania nu a avut ambasador american aproape trei ani, dupa ce fostul diplomat al SUA Mark Gitenstein si-a incheiat mandatul in decembrie 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Hans Klemm discutie online, #ambasador SUA discutie online , #ambasador