Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein - ce admira si ce nu-i place la romani

Autor: Ana Ilie
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 09:52
4563 citiri
Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein - ce admira si ce nu-i place la romani

Romania este o tara unde nu te plictisesti niciodata, fie ca bei un pahar de vin in Oltenia sau parcurgi cu bicicleta satele sasesti. Desigur, soselele mai au mult pana va deveni o placere sa calatoresti pe ele, insa Romania ofera multe alte clipe placute, spune ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, intr-un interviu acordat Ziare.com.

In cei trei ani care au trecut de la numirea sa la postul din Romania, Mark Gitenstein a descoperit ca romanii "sunt inteligenti, au simtul umorului, sunt optimisti, lucruri care imi plac in mod deosebit".

"Le spun adesea oamenilor ca singurul roman pe care l-am cunoscut inainte de a veni in Romania a fost tata, care de fapt nu a vizitat niciodata aceasta tara, insa ambii sai parinti erau originari din Romania. El era extrem de reprezentativ pentru romanii pe care i-am intalnit aici, mai ales pentru cei din aceeasi generatie cu el", a povestit diplomatul american.

"L-am iubit si relatia cu el a fost mai profunda decat cu orice alt roman, era foarte inteligent, era un om de afaceri de succes, cu un dezvoltat simt al umorului. Insa uneori putea fi foarte cinic si foarte autocritic, insa umorul sau invingea intotdeauna acel cinism. Este ceea ce mi-as dori sa vad mai mult in Romania si ceea ce vad la tineri", a afirmat acesta.

Inainte de a veni in Romania, spune ambasadorul american, s-a temut de ceea ce presupunea mostenirea comunismului, insa acele temeri au fost spulberate de tineretul roman, desprins de acele mentalitati. "La sosirea aici eram usor precaut. Eram ingrijorat ca mostenirea comunismului este atat de profunda incat va fi greu de invins si ca va exista o puternica opozitie la schimbare. Dar cand i-am cunoscut pe tinerii din Romania si am inteles cat de independenti sunt fata de acel trecut, am devenit foarte optimist si sunt foarte optimist in privinta viitorului Romaniei", a explicat Mark Gitenstein.

Trei ani nu au trecut fara a lasa amintiri frumoase: Oltenia, Moldova, Ardealul - sunt locuri parcurse pe indelete si admirate. "Cele mai frumoase amintiri sunt pescuitul in Delta Dunarii, excursia cu bicicletele din sudul Transilvaniei (eu si sotia am facut o excursie cu bicicletele, am vazut cinci dintre bisericile fortificate si am ramas peste noapte in acele localitati). Am vizitat o crama minunata din Oltenia. Imi voi aminti intreaga viata de acel moment in care beam vin si priveam raul Olt. Cele doua vizite in orasul stramosilor mei, Botosani, au fost extrem de emotionante", povesteste cu placere ambasadorul.

In ceea ce priveste insa cea mai neplacuta experienta, aceea este cea a drumurilor romanesti. Nu este o experienta neplacuta doar pentru turisti, ci si pentru eventualii investitori, explica diplomatul.

"Trebuie imbunatatite si nu doar pentru ca turistii sa poata veni aici. Am discutat cu multi mari investitori, care, mai ales daca fabrica pompe sau componente auto sau alte obiecte, se confrunta cu mari dificultati in exportarea produselor folosind drumurile din Romania. Am discutat cu reprezentantii Ford Craiova, care vor sa produca acolo 1.000 de masini pe zi in acea fabrica. Este un numar extrem de mare, dar nu pot transporta masinile din Craiova, din cauza drumurilor".

Nu numai tinerii l-au impresionat pe Mark Gitenstein in Romania, ci si soldatii din Afganistan, care aleg constient sa apere valorile occidentale, uneori pana la moarte.

"Cred ca cei care m-au impresionat cel mai mult sunt soldatii intalniti in Afganistan. Am facut trei vizite in Afganistan si am fost extrem de impresionat. De fiecare data la moartea soldatilor romani din Afganistan am mers la aeroport impreuna cu familia pentru a asista la repatriere si am fost foarte impresionat de membrii familiilor lor", a povestit Mark Gitenstein.

"In unele familii cu doi, trei frati, desi unul dintre ei a murit, ceilalti doi se intorc totusi in Afganistan, sunt cu adevarat dedicati valorilor pe care le pretuim cu totii si lupta si mor pentru acele valori".

Daca ar fi sa-i descrie in doua vorbe pe romani, acestea ar fi "inteligenti si cu simtul umorului". Si cum are radacini romanesti, isi probeaza simtul umorului alegand sa ia cu sine in America, la incheierea mandatului, stirile critice din presa. "Am multe articole din presa. Multe dintre ele sunt pozitive, unele sunt critice. Le voi lua cu mine si pe unele, si pe celelalte, fiindca vreau sa imi aduc aminte cum era in Romania. Le-am citit zilnic. Angajatii minunati ai ambasadei imi pregateau rezumate ale articolelor, cu care imi incepeam intotdeauna ziua, citind parerile persoanelor bucuroase sau nemultumite de declaratiile mele".

Il vor insoti si acuarelele pictate in Romania, toate constituind amintiri placute, intense, dintr-un loc unde "nu m-am plictisit nicio clipa".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Mark Gitenstein amintiri Romania, #impresii Romania ambasador SUA , #ambasador