Ambasadorul SUA: Slabirea legislatiei anticoruptie expune Romania la amenintari din partea Rusiei

Duminica, 10 Decembrie 2017, ora 21:50
5505 citiri
Ambasadorul SUA: Slabirea legislatiei anticoruptie expune Romania la amenintari din partea Rusiei
Foto: Facebook/U.S. Embassy Bucharest

Slabirea legislatiei care permite un sistem judiciar independent si o lupta puternica impotriva coruptiei submineaza si rezistenta nationala si poate expune Romania la amenintari venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei, intrucat "coruptia este o scena pe care actorii ostili o pot folosi pentru a sparge fundatia unui stat rezistent", afirma ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Ambasadorul SUA a facut aceste declaratii la Targu Mures, la o masa rotunda.

Hans Klemm a spus ca SUA admira foarte mult progresul inregistrat in Romania din 1989 incoace, mai ales in ultimii 15 ani, in ceea ce priveste eforturile de consolidare a institutiilor de guvernare democratica, pentru a crea un sistem judiciar independent si a infiinta institutii responsabile cu urmarirea penala a coruptiei la nivel mediu si inalt.

"In ultimii 15 ani sau mai mult, Romania a dus o activitate din ce in ce mai credibila in lupta sa impotriva coruptiei, datorita tuturor factorilor mentionati: dorinta de a construi si consolida puternice institutii independente de guvernare democratica, de a institui un mecanism de echilibrare a puterilor, de a crea si asigura resursele necesare unui sistem judiciar independent si de a se angaja sa lupte impotriva coruptiei la nivel inalt.

Putem pierde ce am castigat in 15-20 de ani

Nu doar SUA admira acest lucru, ci si celelalte state membre UE. Este un element important al calitatii de stat aliat NATO. Acestea nu sunt doar cuvinte goale: cand un stat se angajeaza sa devina membru al Aliantei, se angajeaza sa respecte guvernarea democratica si un stat de drept puternic, acestea sunt stipulate de Carta NATO", a declarat Hans Klemm.

El a spus ca aceasta a fost pozitia SUA cel putin in ultimii 20-25 de ani, toti predecesorii sai, precum si presedintele Donald Trump, sustinand ferm lupta Romaniei impotriva coruptiei.

In plus, Romania devine recunoscuta in regiune pentru eforturile sale de a lupta impotriva coruptiei, de respectare stricta a statului de drept si de asigurare a unui sistem judiciar independent, iar tari precum Macedonia, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria vin la Bucuresti pentru a afla despre masurile luate de Romania in lupta impotriva coruptiei si de consolidare a statului de drept, a afirmat Klemm.

"In consecinta, este foarte ingrijorator, avem ingrijorari profunde atunci cand vedem eforturi, acum in Parlament, de a submina tot ceea ce a realizat Romania in ultimii 15-20 de ani in construirea acestor institutii. Si da, asa cum am incercat sa explic in discursul pe care l-am sustinut ieri la Universitatea "Babes-Bolyai", noi credem cu tarie ca respectarea statului de drept, existenta unui sistem judiciar independent, lupta impotriva coruptiei au impact asupra securitatii nationale, contribuie la rezistenta statului, a guvernarii.

Romania incearca sa-si modernizeze fortele armate, inclusiv prin achizitia sistemelor de aparare aeriana Patriot, si face acest lucru pentru a fi un aliat NATO mai bun si pentru a avea o mai mare compatibilitate cu celelalte state membre, insa, lucru si mai important, si pentru a-si consolida apararea nationala", a mai aratat ambasadorul SUA.

In opinia acestuia, slabirea legislatiei care permite un sistem judiciar independent si o lupta puternica impotriva coruptiei submineaza si rezistenta nationala si poate expune Romania la amenintari venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei.

"Noi credem ca slabirea legislatiei care va permite sa aveti un sistem judiciar independent si sa lansati o lupta puternica impotriva coruptiei submineaza si rezistenta nationala si poate expune Romania la amenintari venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei.

Coruptia este o scena pe care actorii ostili o pot folosi pentru a sparge fundatia unui stat rezistent", a adaugat el.

Citeste si Ambasadorul Klemm: Kremlinul vrea sa distruga cu fake news increderea romanilor in UE, NATO si SUA

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Klemm coruptie Rusia, #Legile Justitiei ambasador SUA , #ambasador
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Poza Pensula
Pensula
rank 5
cainele oare la drum lung si Klemm de grija justitiei...