Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, despre "resetarea" relatiilor cu Romania

Autor: Ana Ilie
Vineri, 29 August 2014, ora 12:41
5268 citiri
Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, despre "resetarea" relatiilor cu Romania

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, apreciaza atitudinea Romaniei fata de criza ucraineana si considera ca in prezent are loc o resetare a relatiei bilaterale, care in trecut s-a concentrat mai mult pe punctele de divergenta.

Teofil Bauer da asigurari ca autoritatile ucrainene nu discrimineaza comunitatea romaneasca din Ucraina si admite ca romanii au probleme, dar sunt aceleasi cu care se confrunta si celelalte comunitati din Ucraina.

"In ceea ce priveste Romania, a avut o pozitie foarte corecta, foarte ferma de la inceputul acestor evenimente. Cum se spune, prietenul la nevoie se cunoaste si cred ca aceasta va fi o baza foarte solida pentru relatiile noastre interstatale in viitor. Suntem la inceputul unei resetari a relatiilor bilaterale si poate ca este prea tarziu, dar mai bine mai tarziu decat niciodata", a spus diplomatul intr-un interviu acordat Ziare.com.

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti: Suntem in stare de razboi nedeclarat intre Ucraina si Rusia Interviu

"Cu parere de rau, in perioada anterioara ne-am concentrat mai mult pe factorii negativi in relatiile bilaterale, dar dinamica evenimentelor din ultima perioada a demonstrat ca altele ar trebui sa fie bazele acestei relatii. Pe parcursul unui an relatiile intre statele noastre s-au schimbat in mod cardinal si spre bine", a adaugat ambasadorul Ucrainei.

Intrebat in legatura cu apelurile MAE roman la autoritatile de la Kiev pentru a respecta drepturile romanilor din Ucraina, Teofil Bauer, fost guvernator de Cernauti, a explicat ca nu exista o politica de discriminare a etnicilor romani.

"Va referiti la faptul ca in primele zile dupa schimbarea regimului a fost o incercare de introducere a unor modificari la asa-zisa lege a limbilor minoritatilor. Dar insasi legea a fost o tema de speculatii interne, pentru a face o diviziune intre est si vest in Ucraina. Cu atat mai mult, veneau la putere partide care sau reprezentau interesele estului sau vestului. De aceea, cand a fost adoptata legea, nu a fost adoptata pentru toate minoritatile, ci a fost una cu dedicatie. A fost adoptata in vremea vechiului presedinte, cu dedicatie pentru minoritatea rusa", a afirmat acesta.

Bauer a mai aratat ca aceasta lege "era exploatata exclusiv in scopuri politice si este foarte usor sa adopti o lege care in mod declarativ sa spuna povesti ca te ocupi de o minoritate. Noi am raspuns atunci MAE roman ca acea lege nu a fost abrogata si am informat partea romana care au fost intentiile".

In ceea ce priveste comunitatea romana care locuieste in zona Cernautilor, "eu personal am lucrat aproape sase ani ca guvernator al regiunii respective si va pot spune cu toata raspunderea ca autoritatile ucrainene, de orice orientare, nu au avut ca scop sa faca ceva de natura sa discrimineze aceasta minoritate".

"Daca vorbim de problemele etnicilor romani, atunci acestea nu difera cu nimic de cele ale populatiei majoritare, toate aceste probleme au un caracter general si reies din situatia economica, sociala a zonei, nu din politica discriminatorie a statului fata de cineva", a intarit ambasadorul.

Teofil Bauer a dat asigurari ca romanii din Ucraina nu sunt si nu vor fi discriminati, mai ales ca tara s-a angajat fata de Ue pentru protejarea minoritatilor. "In momentul de fata, nu ar trebui sa aveti niciun fel de temeri fata de situatia etnicilor romani din Ucraina. De exemplu, semnand acordul de asociere cu UE, statul si-a luat obligatii in domeniul respectarii drepturilor minoritatilor. Mai mult, sper ca ameliorarea relatiilor bilaterale va fi inca un plus pentru comunitatea respectiva".

Teofil Bauer a mai aratat ca relatia bilaterala cunoaste o efervescenta deosebita, intrucat se lucreaza la mai multe documente bilaterale: acordul de mic trafic la frontiera, care va afecta cate un milion de persoane de fiecare parte a frontierei; eliminarea platii vizei romanesti; controlul comun la frontiera, prin echipe mixte care sa faciliteze traficul.

"O finalitate a acestor actiuni este o deschidere mai mare in ceea ce priveste minoritatile, o apropiere mai mare intre statele noastre. Nu sunt vorbe goale, caci sunt sustinute si de statistica relatiilor comerciale dintre statele noastre: in ultima jumatate de an, relatiile comerciale au crescut cu 27% fata de anul trecut. Sa speram ca aceasta dinamica va fi sustinuta si in a doua jumatate a anului", a incheiat ambasadorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Teofil Bauer relatii Ucraina Romania, #ambasador Ucraina romani minoritate , #ambasador