Ce trebuie sa invete James D. Pettit de la Hans G. Klemm?

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Luni, 29 August 2016, ora 12:07
11289 citiri

O declaratie a ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Chisinau a socat elita intelectuala si politica de peste Prut, dar a luat prin surprindere si multi decidenti din Romania.

Fara prea mult tact, ambasadorul Pettit ne spune ca peste Prut avem o societate care nu are nimic in comun cu Romania, cu o populatie multietnica, vorbitoare de limbi diferite.

Reactia opiniei publice a fost imediata, iar indignarea fireasca, indeosebi pentru ca acest mesaj nu serveste decat Rusiei.

Moscova este cea care a alimentat in mod constant acest concept, promovand agresiv teoria aberanta potrivit careia moldovenii nu sunt romani. In perioada sovietica, peste Prut, cuvantul roman era interzis sau era utilizat in spatiul public in sens propagandistic, avand exclusiv conotatii negative.

Dupa acelasi tipar, direct si invaziv, Moscova sustine si astazi ca majoritatea cetatenilor R. Moldova nu au nimic in comun cu Romania. Mai mult, ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau a cerut public ca manualele privind istoria romanilor sa fie scoase din sistemul de invatamant din Basarabia.

De altfel, in perioada sovietica, Moscova impusese peste Prut o noua creatie lingvistica: limba moldoveneasca cu grafie chirilica. A ordonat chiar si publicarea unui dictionar moldovenesc-romanesc, reeditat mai tarziu, in 2002, la ordinul liderului comunist, Vladimir Voronin, cel care a boicotat vizita vicepresedintelui SUA, Joe Biden, la Chisinau, din 2011.

Pentru romanii de peste Prut, lupta pentru democratie a fost strans legata de procesul de derusificare. Prima mare victorie a elitei politice de la Chisinau a fost inlocuirea asa zisei limbi moldovenesti cu limba romana, intr-o perioada in care Romania era condusa inca de Ceausescu.

Astfel, la 31 august 1989, limba romana a fost declarata limba oficiala in Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca, iar din 1990, in Basarabia, ultima zi de vara este sarbatoarea nationala a limbii romane.

Incepand cu anul 2013, ziua de 31 august a fost declarata Ziua Limbii Romane si in Romania. Proiectul de lege initiat in acest scop imi apartine si l-am implementat impreuna cu senatorul Viorel Badea.

An de an, cu acest prilej, cetatenii celor doua state au o sarbatoare comuna dedicata limbii romane, considerata in Romania, dar si in R. Moldova, limba oficiala a statului.

In acest sens, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti a avut anul trecut o initiativa inedita cu prilejul Zilei Limbii Romane. Intr-un mesaj video publicat pe 31 august, mai multi diplomati americani i-au felicitat pe romani, adresandu-le urari in limba romana.

Aceasta este atitudinea-exemplara pe care ambasadorul SUA la Chisinau ar trebui s-o invete de la Ambasada SUA la Bucuresti.

Domnul Pettit si-ar putea corecta, cel putin in parte, declaratiile neinspirate, daca pe 31 august ar transmite un mesaj onest romanilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte executiv al partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#declaratie ambasador SUA Republica Moldova, #Romania Moldova reactie ambasador american , #ambasador