Ambasadorul Israelului: Romania este un prieten adevarat, pe care putem sa ne bazam in cadrul UE

Duminica, 13 Ianuarie 2019, ora 15:56
3570 citiri
Ambasadorul Israelului: Romania este un prieten adevarat, pe care putem sa ne bazam in cadrul UE
Foto: Arhiva Facebook/ David Saranga

Noul ambasador al statului Israel la Bucuresti, David Saranga, a declarat ca Romania este un prieten adevarat, pe care tara sa se poate baza in cadrul Uniunii Europene.

"Ne intalnim astazi pentru a celebra anul 2019, un an deosebit de important, marcat de preluarea presedintiei Consiliului UE de catre Romania, un moment foarte important politic si remarcabil. (...) Pentru noi, Romania este un prieten adevarat, pe care putem sa ne bazam in cadrul UE", a spus Saranga, care a participat la un concert de Anul Nou organizat, duminica, la Templul Coral din Bucuresti, de Comunitatea Evreilor Bucuresti (CEB), Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), impreuna cu JDC Romania si Fundatia Caritatea.

Diplomatul a facut trimitere la cuvintele lui Elie Wiesel, potrivit caruia "fara memorie, nu exista cultura, civilizatie, societate, viitor".

"Pentru a consolida aceasta prietenie puternica dintre Romania si Israel nu putem sa ignoram trecutul, trebuie sa-l acceptam cu sinceritate si sa invatam din el. (...) Aproape de jumatate din comunitatea evreiasca, care a trait aici inainte de Al Doilea Razboi Mondial, a fost distrusa. Romania a facut eforturi remarcabile in ceea ce priveste recunoasterea trecutului si asumarea responsabilitatii. In acest context, vreau sa multumesc unui prieten apropiat al meu personal si al poporului evreu - ambasadorul Mihnea Constantinescu, fie memoria lui binecuvantata!", a afirmat ambasadorul, iar cei prezenti au tinut un moment de reculegere in memoria fostului diplomat roman.

Saranga a spus ca intoleranta si xenofobia sunt prezente in Europa.

"Vreau sa amintesc ca in unele scoli se invata despre Holocaustul in Romania. De asemenea, in 2018 a fost promulgata Legea pentru combaterea antisemitismului, multumita Parlamentului si presedintelui Romaniei. Din nefericire, traim intr-o perioada in care intoleranta si xenofobia sunt prezente in Europa. Datoria noastra este sa ne amintim de trecut, iar mai ales noi, ca popor evreu, (...) avem responsabilitatea de a fi model de toleranta. Vreau sa va asigur si eu personal - Ambasada Statului Israel si Statul Israel am fost, suntem si vom fi mereu alaturi de dumneavoastra. Va urez un An Nou plin de sanatate, realizari si fericire! La Multi Ani!", a transmis ambasadorul comunitatii evreiesti.

El a marturisit ca Romania are un loc important in inima sa. "Aici am inceput cariera mea diplomatica acum mai mult de 20 de ani si de atunci am ramas legat de cultura, de tara, de limba romana si de dumneavoastra. Cred ca faptul ca prima aparitie publica a mea e aici, in Templul Coral, in fata dumneavoastra, arata ca e foarte important pentru mine sa am aceasta legatura cu comunitatea dumneavoastra", a adaugat diplomatul.

Vorbind despre evenimentul de la Templul Coral, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), Aurel Vainer, a aratat ca acest concert e circumscris preluarii presedintiei Consiliului UE de catre tara noastra.

"In lume se asculta in fiecare An Nou si un anumit numar de zile dupa aceea concertul de Anul Nou de la Viena. Noi nu avem pretentia sa avem o orchestra ca aceea de la Viena, dar simbolul acesta al recunoasterii culturii si valorii muzicii cu care ne-a incalzit sufletele Johann Strauss si ceilalti trebuie sa se regaseasca si la noi. Templul Coral e recunoscut pentru conditiile superbe, (...) acest concert vienez - sa-i spunem - dar e si italian e circumscris acestei situatii cu totul de exceptie pe care o avem in acest an - presedintia rotativa a Romaniei la Consiliul UE. (...) Dedic acest eveniment si acestei extraordinare sanse pe care o are Romania de a exercita un rol foarte pozitiv, optimist si de unitate si coeziune pentru UE", a spus Vainer.

In programul concertului au figurat valsuri, polci si arii celebre, interpretate de soprana Daniela Bucsan si tenorul Andrei Mihalcea, acompaniati de Ambiental String Quartet.

La eveniment au participat, printre altii, si fostul presedinte Emil Constantinescu si ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#ambasador Israel Romania , #ambasador